Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ai un câine și vrei să-l plimbi în Alba Iulia? Iată ce REGULI trebuie să respecți ca să nu primești amendă

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proprietarii sau deținătorii temporari de câini din Alba Iulia vor fi obligați să trateze cu mai multă seriozitate regulile pe care trebuie să le respecte când vor să-și plimbe animalele de companie prin oraș. Aceștia vor fi înștiințați despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească, dar și despre sancțiunile pe care le-ar putea primi în cazul în care încalcă legea, prin afișe amplasate la vedere care conțin următoarele informații:

caine– Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini, trebuie să aibă asupra lor carnetul de sănătate al patrupedelor!

– Câinii să aibă vaccinarea antirabică şi rapel, conform prevederilor legale!

– Câinii să fie microcipaţi şi înregistraţi în Registrul de Evidenta a Câinilor cu Stăpân (RECS), prin intermediul medicilor veterinari!

ATENȚIE! Cei care nu respectă aceste reguli pot fi amendaţi cu sume de până la 10.000 de lei. Constatarea contravenţiilor se face de către inspectorii poliţiei sanitar veterinare din cadrul D.S.V.S.A. Alba.

– Câinii trebuiesc ţinuţi obligatoriu în lesă!

– Proprietarii sau deţinătorii temporari de patrupede, trebuie să cureţe excrementele acestora!

– Câinii periculoşi sau agresivi definiţi conf. O.U.G. 55/2002, vor fi plimbaţi doar dacă poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham!

ATENȚIE! Cei care nu respectă aceste reguli pot fi amendaţi cu sume de până la 500 de lei. Constatarea contravenţiilor se face de către Poliţia Locală.

*NOTĂ:

Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini periculoşi sau agresivi definiţi conf. O.U.G. 55/2002 trebuie să aibă: vârsta minimă de 18 ani; capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Prin câini periculoși se întelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
a) categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Prin câini agresivi se înțelege:

a) orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau ataca persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
b) orice câine care participa la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Nu intră în categoria câinilor agresivi:

a) orice câine care ataca sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
b) orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.

*SE APLICĂ SANCȚIUNI!

În perioada ianuarie – martie 2015, poliţiştii locali albaiulieni au aplicat un număr de 5 sancţiuni contravenţionale proprietarilor de câini, după cum urmează:

– 4 sancţiuni contravenţionale pentru proprietarii de câini care au lăsat patrupedele în libertate, fără lesă (conf. Cap. c, pct.5 din H.C.L. 368/2005 Mod.)

– o sancţiune contravenţională pentru proprietarul unui câine care şi-a lăsat patrupedul în libertate şi prezenta pericol pentru persoane, întrucât era agresiv (conf. art.2, pct.17 din Legea nr.61/1991 Rep.)

ATENȚIE! Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini trebuie să respecte regulile de mai sus pe toată raza municipiului Alba Iulia, inclusiv în zona interioară a Cetății Alba Carolina (Șanțurile Cetății; Piața Cetății etc.)!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea