Ai un câine și vrei să-l plimbi în Alba Iulia? Iată ce REGULI trebuie să respecți ca să nu primești amendă

Proprietarii sau deținătorii temporari de câini din Alba Iulia vor fi obligați să trateze cu mai multă seriozitate regulile pe care trebuie să le respecte când vor să-și plimbe animalele de companie prin oraș. Aceștia vor fi înștiințați despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească, dar și despre sancțiunile pe care le-ar putea primi în cazul în care încalcă legea, prin afișe amplasate la vedere care conțin următoarele informații:

caine– Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini, trebuie să aibă asupra lor carnetul de sănătate al patrupedelor!

ELIT

– Câinii să aibă vaccinarea antirabică şi rapel, conform prevederilor legale!

– Câinii să fie microcipaţi şi înregistraţi în Registrul de Evidenta a Câinilor cu Stăpân (RECS), prin intermediul medicilor veterinari!

ATENȚIE! Cei care nu respectă aceste reguli pot fi amendaţi cu sume de până la 10.000 de lei. Constatarea contravenţiilor se face de către inspectorii poliţiei sanitar veterinare din cadrul D.S.V.S.A. Alba.

ADEZIUNE PLUS

– Câinii trebuiesc ţinuţi obligatoriu în lesă!

– Proprietarii sau deţinătorii temporari de patrupede, trebuie să cureţe excrementele acestora!

– Câinii periculoşi sau agresivi definiţi conf. O.U.G. 55/2002, vor fi plimbaţi doar dacă poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham!

ATENȚIE! Cei care nu respectă aceste reguli pot fi amendaţi cu sume de până la 500 de lei. Constatarea contravenţiilor se face de către Poliţia Locală.

*NOTĂ:

Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini periculoşi sau agresivi definiţi conf. O.U.G. 55/2002 trebuie să aibă: vârsta minimă de 18 ani; capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Prin câini periculoși se întelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
a) categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Prin câini agresivi se înțelege:

a) orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau ataca persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
b) orice câine care participa la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Nu intră în categoria câinilor agresivi:

a) orice câine care ataca sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
b) orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.

*SE APLICĂ SANCȚIUNI!

În perioada ianuarie – martie 2015, poliţiştii locali albaiulieni au aplicat un număr de 5 sancţiuni contravenţionale proprietarilor de câini, după cum urmează:

– 4 sancţiuni contravenţionale pentru proprietarii de câini care au lăsat patrupedele în libertate, fără lesă (conf. Cap. c, pct.5 din H.C.L. 368/2005 Mod.)

– o sancţiune contravenţională pentru proprietarul unui câine care şi-a lăsat patrupedul în libertate şi prezenta pericol pentru persoane, întrucât era agresiv (conf. art.2, pct.17 din Legea nr.61/1991 Rep.)

ATENȚIE! Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini trebuie să respecte regulile de mai sus pe toată raza municipiului Alba Iulia, inclusiv în zona interioară a Cetății Alba Carolina (Șanțurile Cetății; Piața Cetății etc.)!

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Ministrul Educației: „Vom ajunge undeva la 110-120 de mii de cadre didactice vaccinate. Centrele vor fi deschise până seara, la ora 20”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a anunțat că sunt programați la vaccinare, în total, aproape 132.000 de angajați din educație. Într-o… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

MARIUS 24 martie 2015 at 15:15

in sfarsit reguli si lege….pana acum politia locala invoca lipsa unor reglementari legale ..acum le au …sa vedem cum le aplica ….personal o sa cer sanctionarea celor care nu se sinchisesc sa si adune cacatul cainelui din spatiul verde sau trotar si a celor care si dreseaza pitbulii prin zonele de la marginea orasului . o sa apelez politia locala de cate ori o sa vad astfe de evenimente pentru ca din pacate is prea dese in orasul nostru care se vrea civilizat.

un cetatean 24 martie 2015 at 18:55

Lovi-v-ar trenul cu legile vostre de nătângi!!
Ne-a trebuit Europa, atunci sa suportam!
Sa te plimbi cu carnetul de sănătate al câinelui la tine? Asa ceva nicăieri. Doar la noi.
Și vin doi prosti de-aia care au 4 clase și își spun politie comunitara și încep ei sa facă pe deșteptii.
Emigrați cât mai puteți oameni buni!
Ca azi mâine nu mai putem ieși din casa fără sa anunțăm la politia comunitara!
De v-ar lovi un trăsnet!

Așa zis-a Burebista 24 martie 2015 at 19:10

De cum dă căldura zona verde a bulevardului este plină de rămășițe de la câini. Îi înțeleg pe proprietari că le e greu să se aplece! Au oase în burtă! Undeva pe acolo le e și bunul simț.

dolfi 24 martie 2015 at 19:12

nici nu era nevoie de atatea reguli… trebuia doar asta:
Proprietarii sau deţinătorii temporari de patrupede, trebuie să cureţe excrementele acestora!

Nici unul dintre cetatenii pe care-i vad cu javrele prin oras nu curata CĂCATUL (va rog nu cenzurati!) dupa potăi.. Ce face militia locala la care tocmai i s-a dat de mancare??? De ce nu dă amenzi acestor indivizi Nesimtitii Zoofili ?

Sau trebuie noi cetatenii sa luam masuri??? Nu-i nimic.. nu-i asa scumpa o pereche de manusi si, eu unul cu aruncatul la distanta stau bine! Sa-i vedem pe acesti indivizi cand se trezesc cu „realizarile” patrupedului pe fața cum se simt!

marco 24 martie 2015 at 21:05

Salut sunt marco am 12 ani..si eu am un amstaff il tin cu mine in casă şi nu a avut nici un contact violent asupra unei persoane.este bland si prietenos se joaca cu pisicile…daca are o fața de câine fioros nu imseamnă ca si este..sunt aici in alba 1 husky si un ciobanesc german care sunt foarte agresivi…eram cu cainele la plimbare si un husky a sarit să il muste si iam zis sa isi tina cainele bine in plm ca si dacă e bland asta nu inseamna ca nu se poate apara..si o spus ca sa tac ca mie imi trebuie botnita la el…si o venit politia si vroia sa imi deie amendă.ori cum la un amstaff de 7 luni sau orice alt caine nu i poti pune botnita..il streseaza si sunt 70%sanse sa nu se mai dezvolte plm…imi distrug eu cainele pt ei..sa isi pună botnită la măsa daca nu i convine….ca sa nu mai fe certuri de ce nu fac macar un tarc pt amstaff cum sunt in bucuresti in plm dacă nu le convine ca umblam fara botnita.

Așa zis-a Burebista 24 martie 2015 at 21:15

@marco – fuga iute și cumpără-ți ȚIE o botniță să nu mai deschizi gura că-ți iasă numai prostii pe gură!

nicu 25 martie 2015 at 6:09

cate amenzi au aplicat inspectorii poliţiei sanitar veterinare din cadrul D.S.V.S.A. Alba?

Ham-ham 25 martie 2015 at 15:34

Avand in vedere ca traim intr-o lume in care oamenii se omoara mai degraba intre ei, uneori ma intreb cine ar trebuii sa poarte botnita/lesa/ham.

Semnat, un caine lasat liber care isi face rahaturile pe unde apuca.

Comentariile sunt oprite