Opinii - Comentarii
Află de la viitoarea „Andreea Esca” din Sebeş, secretele jurnalismului şi beneficiile studierii unei facultăţi în Londra
Şefa de promoţie din anul 2010 a Colegiului Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş şi olimpică la faza naţională în fiecare an de liceu la limba şi literatura română, Laura Oniţa şi-a urmat visul din clasa a şaptea şi a studiat Facultatea de Jurnalism (BA sau Bachelor of Arts Journalism) din cadrul Anglia Ruskin University Cambridge din Londra, în dorinţa de a ajunge la fel ca şi celebra prezentatoarea ştirilor Pro TV, Andreea Esca. Absolventa cu cea mai mare distincţie, first class honours, vorbeşte deschis elevilor despre beneficiile studiului în străinătate în contextul în care a face şcoala în Anglia a devenit un trend.
Citeşte povestea unei studente eminente!
„Cred în jurnalismul bun, calitativ şi onest, cred că orice societate – indiferent cât de funcţională sau disfuncţională, are nevoie de jurnalism ca să se înţeleagă pe sine. Pe a XII-a am început demersurile pentru a aplica la facultate în Marea Britanie, dar şi pregătirea pentru admiterea la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti. Voiam jurnalism cu orice preţ, iar odată ce am primit confirmarea finală de la ARU (Anglia Ruskin University), am ştiut că o să plec. De ce? Pentru că, pe domeniul meu, am simţi că învăţământul superior din România nu îmi oferea ce voiam: meritocraţie, practicabilitate, seriozitate, mentori şi perspective de angajare după absolvire. Îmi regret decizia? Absolut deloc, nicio secundă. Fiindcă nu am avut tangenţă cu vreo facultate de acasă, nu ar fi just să fac supoziţii gratuite despre ce funcţionează şi ce merge prost, aşa că nu mă pot pronunţa categoric în privinţa diferenţelor dintre sistemele de învăţământ” a spus Laura pentru Ziarulunirea.ro
Ce ai primit în plus de la învăţământul din Marea Britanie?
Personal, cred că avantajul cel mai mare pe care ţi-l oferă o universitate în străinătate e practica, mă rog, practicabilitatea. Resursele academice, strict teoretice, nu sunt suficiente pentru a te pregăti pentru viitoarea ta profesie şi ei şi-au dat seama de asta. Studentul pleacă de pe băncile facultăţii nu cu un bagaj de cunoştinţe, ci cu un bagaj de cunoştinţe şi abilităţi. Într-o zi a venit profesoara care ne preda ‘News Writing’ şi ne-a spus: “Aveţi două ore la dispoziţie să ieşiţi în lume, să găsiţi o ştire şi să o scrieţi. Aştept articolele pe catedră.” Asta se întâmplă în mod constant. Totul e hands-on şi pe bune, ca să zic aşa. Nu trăieşti cu impresia că ce faci e pierdere de vreme, fiindcă mereu înveţi ceva nou, ceva la care vezi imediat utilitatea.
Am avut multe proiecte şi task-uri practice şi puţine examene. Modulele sunt variate, dar sunt convinsă că şi acasă e la fel. Am avut: Media Law, History of Journalism, News Writing I şi II, Shorthand, Magazine Project I şi II, Sub-editing, Foto-jurnalism, Video-jurnalism, Public Affairs, Online Journalism, Investigative Journalism, European and International Journalism etc. Fiecare modul în parte l-am terminat cu un skill în plus. Evident, le şlefuieşti în timp, şi pe parcurs, odată ce le ai, dar le ai. De la editat în Final Cut Pro, până la creat layouts în InDesign pentru propria ta revistă. De la scris ştiri, după ce te-au dus la tribunal să asişti la procese, până la ce ai voie să scrii şi ce nu, ca să nu rişti un proces. Cu toate astea, n-ai cum să ai rezultate optime dacă nu citeşti ce ţi se dă la început – bibliografia.
Apoi, idei/principii jurnalistice pe care se insistă: adevăr şi numai adevăr, avem nevoie de jurnalism real, de calitate, nu aveam voie să producem articole fără surse primare intervievate, fără plagiat (ne dădeau afară fără discuţii). Totul trebuia să fie susţinut de cercetarea pe care o făceam pentru un articol, de referinţe şi bibliografie. Sunt foarte stricţi când vine vorba de asta. Şi trebuie să ai prezenţă la cursuri şi seminarii de 90% (la mine la facultate cel puţin).
Libertate de exprimare – nu eşti limitat în niciun fel când vine vorba task-uri (exceptând cele care se autoimpun, e.g. strucutră, word count etc). Atunci când scrii cu plăcere despre ceva ce îţi stărneşte curiozitatea nu strâmbi din nas. Aşa te ţin ei interesat, permiţându-ţi să te concentrezi pe ce îţi face plăcere. Colega din drepta vrea să scrie despre fashion, colegul din stânga despre cai. E perfect.
Logistic vorbind îţi sunt puse la dispoziţie toate facilităţile de care ai nevoie: mac-uri, camere de filmat şi foto (Sony, Nikon), news room, radio room, TV room, programe în care poţi lucra (Indesign, Photoshop, Illustrator, Final Cut Pro etc), imprimante de tot felul, white boards, smart boards etc. Ce aş menţiona aici e că ne-au lăsat destul de mult să fim autodidacţi. Ne sunt explicate în primele cursuri cum funcţionează toate şi apoi ne încurajează să cercetăm noi mai mult dacă vrem să aplicăm nu ştiu ce super-efect la un cadru. Sigur, sunt acolo atunci când devenim frustraţi că nu reuşim să facem un lucru.
Profesorii sunt prietenoşi şi am avut o relaţie tare faină cu ei. La sfârşit de an, primeam feedback, pe hârtie, individualizat, de la profesori la fiecare materie.
Nu pot să zic că universitatea mea e elitistă şi incredibil de bună. Nu, nu e, dar e o universitate în care se întâmplă ceea ce mă aştept să se întâmple într-un cadru academic: eşti respectat, ţi se asigură mediul necesar atât teoretic, cât şi practic, ca să te dezvolţi şi se pune accent pe practic. Astea sunt lucrurile pe care le-am vrut şi le-am primit. Nu o să îmi asigure neapărat un job pe tavă, dar o să mă ajute să îmi găsesc acel job mai uşor decât ar fi făcut-o probabil o facultate de acasă, o să mă ajute să-mi construiesc mai departe „talentul” (nu cred în talent) pe o bază deja solidă.
Sfaturile Laurei pentru absolvenţi!
În ultima vreme a crescut considerabil numărul absolvenţilor de liceu care aleg să studieze în străinătate. Nu m-am ferit niciodată să o spun, nu trebuie să fii un elev excepţional ca să studiezi la o universitate afară. Ai nevoie de o medie decentă şi cunoştinţe medii de limbă. Cu toate astea, vor absolvi doar cei care sunt dispuşi să muncească. Încurajez plecatul în măsura în care e necesar pentru a-ţi urma pasiunea, pentru a te perfecţiona. E o experienţă care te ajută să creşti frumos şi să ai o direcţie mai clară în privinţa viitorului tău profesional.
Te-ai întoarce în România???
În momentul de faţă, nu m-aş întoarce în România, poate doar constrânsă de circumstanţe. Ne lipseşte cu desăvârşire cultura media ca popor, aprecierea pentru oamenii de presă e aproape inexistentă, iar industria pare a regresa. Nu cred că m-aş putea dezvolta şi avansa profesional în România, aşa cum îmi doresc sau ar fi normal, având siguranţa că nu voi fi nevoită să mă compromit într-un fel sau altul. Sunt principială şi în România principiile sunt tolerate doar pe jumătate, dacă nu deloc. Desigur, cu idealismul naiv aferent vârstei pe care o am, sper la o potenţială reîntoarcere la un moment dat, când voi fi pregătită să aduc un aport pe domeniul pe care m-am pregătit.
În prezent m-am întors în Londra (aici locuiesc), doresc să lucrez un an, doi, pentru experienţă, după care, dacă lucrurile merg conform planului, mi-ar plăcea să urmez un master în Statele Unite ale Americii.
Opinii - Comentarii
EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți
EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022
Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a va începe în 19 iunie, cu proba la Limba română. Primele rezultate vor fi afișate în 28 iunie, iar rezultatele finale vor fi publicate în 4 iulie.
În acest an, Evaluarea Națională 2023 nu va avea subiecte de antrenament și bareme pentru acestea, înainte de examenul propriu-zis.
Pentru elevii clasei a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni şi se încheie în 9 iunie 2023.
EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: Modele de SUBIECTE, BAREME și TESTE de ANTRENAMENT
TESTE DE ANTRENAMENT EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 SETUL 1, SUBIECTE ȘI BAREME
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 set 1 română
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 set 1 matematică
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 set 1 limba maternă
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română set 1
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, set 1
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maternă, set 1
TESTE DE ANTRENAMENT EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 SETUL 2 , SUBIECTE ȘI BAREME
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, set 2
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, set 2
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, set 2
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba germană maternă, set 2
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, set 2
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, set 2
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, set 2
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba germană maternă, set 2
TESTE DE ANTRENAMENT EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 SETUL 3 , SUBIECTE ȘI BAREME
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul 3
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul 3
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul 3
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul III
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul III
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul III
TESTE DE ANTRENAMENT EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 SETUL 4 , SUBIECTE ȘI BAREME
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul 4
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul 4
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul 4
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul IV
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul IV
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul IV
TESTE DE ANTRENAMENT EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 SETUL 5 , SUBIECTE ȘI BAREME
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul 5
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul 5
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul 5
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul V
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul V
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul V
TESTE DE ANTRENAMENT EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 SETUL 6 , SUBIECTE ȘI BAREME
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul 6
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul 6
CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul 6
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul VI
CLICK PENTRU: Bareme Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul VI
EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de SUBIECTE, BAREME și TESTE de ANTRENAMENT
Modele subiecte – Limba și literatura Română – Evaluare Națională 2021, clasa VIII:
Testul 1 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 2 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 3 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 4 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 5 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 6 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 7 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 8 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 9 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 10 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 11 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 12 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 13 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 14 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 15 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Modele subiecte – Matematică – Evaluare Națională 2021, clasa VIII:
Testul 1 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 2 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 3 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 4 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 5 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 6 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 7 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 8 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 9 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 10 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 11 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 12 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 13 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 14 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 15 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Teste/modele subiecte – Limba maternă – Evaluare Națională 2021, clasa VIII:
Testul 1 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 2 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 3 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 4 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 5 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 6 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 7 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 8 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 9 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 10 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 11 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 12 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 13 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 14 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Testul 15 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
BAREM – Teste de antrenament pentru Evaluare Națională 2021 clasa a VIII-a:
BAREM – Teste la Limba și literatura Română – Evaluare Națională 2021 VIII 2021:
Baremul pentru Testul 1 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 2 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 3 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 4 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 5 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 6 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 7 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 8 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 9 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 10 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 11 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 12 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 13 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 14 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 15 la Limba Română la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
BAREM – Teste la Matematică – Evaluare Națională VIII 2021:
Baremul pentru Testul 1 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 2 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 3 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 4 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 5 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 6 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 7 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 8 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 9 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 10 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 11 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 12 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 13 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 14 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 15 la Matematică la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
BAREM – Teste la Limba Maternă – Evaluare Națională VIII 2021:
Baremul pentru Testul 1 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 2 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 3 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 4 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 5 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 6 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 7 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 8 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 9 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 10 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 11 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 12 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 13 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 14 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 15 la Limba Maghiară la Evaluarea Națională 2021 se descarcă de AICI
EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Modele de SUBIECTE, BAREME și TESTE de ANTRENAMENT
Modele subiecte – Limba și literatura Română – Evaluare Națională 2020, clasa VIII:
Testul 1 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 2 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 3 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 4 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 5 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 6 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 7 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 8 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 9 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 10 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 11 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 12 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 13 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 14 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 15 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Modele subiecte – Matematică – Evaluare Națională 2020, clasa VIII:
Testul 1 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 2 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 3 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 4 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 5 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 6 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 7 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 8 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 9 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 10 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 11 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 12 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 13 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 14 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Testul 15 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
BAREM – Teste de antrenament pentru Evaluare Națională 2020 clasa a VIII-a:
BAREM – Teste la Limba și literatura Română – Evaluare Națională 2020 VIII:
Baremul pentru Testul 1 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 2 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 3 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 4 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 5 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 6 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 7 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 8 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 9 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 10 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 11 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 12 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 13 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 14 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 15 la Limba Română la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
BAREM – Teste la Matematică – Evaluare Națională 2020 VIII:
Baremul pentru Testul 1 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 2 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 3 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 4 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 5 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 6 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 7 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 8 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 9 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 10 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 11 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 12 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 13 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 14 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
Baremul pentru Testul 15 la Matematică la Evaluarea Națională 2020 se descarcă de AICI
EVALUARE NAȚIONALĂ 2019: Modele de SUBIECTE, BAREME și TESTE de ANTRENAMENT
Testul de antrenament la Limba şi literatura română se descarcă de AICI
Baremul la testul de antrenament la Limba şi literatura română se descarcă de AICI
Testul de antrenament la Matematică se descarcă de AICI
Baremul la testul de antrenament la Matematică se descarcă de AICI
EVALUARE NAȚIONALĂ 2018: Modele de SUBIECTE, BAREME și TESTE de ANTRENAMENT
Testul de antrenament la Limba şi literatura română se descarcă de AICI
Baremul la testul de antrenament la Limba şi literatura română se descarcă de AICI
Testul de antrenament la Matematică se descarcă de AICI
Baremul la testul de antrenament la Matematică se descarcă de AICI
Opinii - Comentarii
FOTO| Povestea lui József Pongrácz, un tânăr originar din Apuseni, care a pierit la doar 18 ani, în Bătălia de la Col di Lana, în Primul Război Mondial
Povestea lui József Pongrácz, un tânăr originar din Apuseni, care a pierit la doar 18 ani, în Bătălia de la Col di Lana, în Primul Război Mondial
„Csókolom mindnyájokat! Numele meu este József Pongrácz și m-am născut într-o zi faină de 19 iunie 1897 în Zalathna, cum se numea pe atunci Zlatna de azi. Tata, Lajos, era muncitor la Şcoala de Stat de Arte şi Meserii pentru Cioplirea şi Şlefuirea Pietrei din Zlatna. Avea 29 de ani când am apărut eu și se stabilise în Zlatna venind peste Dealu Mare, din Abrudbánya. Da, Abrudul de azi. Iubita și frumoasa mea mamă, Vilma Pongrácz, era din Offenbánya, Baia de Arieș. M-a adus pe lume la 19 ani, cu o moașă pricepută, acasă, la Zlatna. Ai mei m-au încredințat Domnului, botezându-mă în biserica romano-catolică de la noi. Și pentru că tata lucra la faimoasa Școală de Arte și Meserii din Zlatna, am descoperit și eu taina cioplitului în piatră, când mi-a venit vremea de iskola…”.
Acesta a fost doar un trist exercițiu de imaginație. De fapt, József Pongrácz a pierit, alături de alți circa 8.000 de combatanți (din trupele austro-ungare și italiene), majoritatea în noaptea de 17 aprilie 1916, în nordul Italiei, culmea munților Dolomiți, pe Col di Lana, 2.462 m, supranumit de atunci ”Col di Sangue”, respectiv Muntele de sânge al Dolomiților…
Pe Ioșka l-am cunoscut abia zilele trecute, la 126 de ani de la nașterea sa și la 107 ani de la moarte. Și unde altundeva decât acasă la el, la Zlatna. Cu mâinile tremurând de emoție și cu sufletul eliberat, nepoata sa (a cărei bunică fusese soră cu József Pongrácz) a adus ca să predea muzeului fostei Şcoli de Arte şi Meserii, recent inaugurat în catacombele miraculos renovate al actualului Liceu ”Corneliu Medrea” din Zlatna, ceea ce a mai rămas din Ioșka: un certificat de naștere, în limba maghiară, fotografia unui copil de 18 ani, înalt, slăbuț și palid, imortalizat în Atelierul militar al lui Victor Mysz din Hermannstadt, câteva rânduri scrise pe o coajă din lemn, în 10 noiembrie 1915 și o lucrare realizată de tânărul ucenic la Școala de cioplitori în piatră de la Zlatna. Urmașa sa, Lazăr Ilmen Melania (Bobo), ne-a mărturisit că așa a considerat că mai poate cinsti memoria celui care a fost József Pongrácz, un copil care nu s-a mai întors niciodată din munții Dolomiți.
*Primul Mare Război
Primul Război Mondial a durat de la 28 iulie 1914 până pe 11 noiembrie 1918: foamete, durere, boli. Au participat peste 70 de milioane de militari, inclusiv 60 de milioane de europeni. Peste 9 milioane de combatanți și 7 milioane de civili au murit ca urmare a războiului. Un număr: 16 milioane, care contorizează tot atâtea destine frânte, oameni care au plecat din lume cu poveștile lor nespuse.
Cei circa 450.000 de oameni, care formau atunci personalul permanent al Armatei Imperiale Austro-Ungare pe timp de pace, au fost în mare parte erodați în primele luni de război pe frontul de est, și pe cel sârbesc, forțând Viena să se bazeze în întregime pe recruți mobilizați. Acești soldați erau, în esență, „civili în uniformă”.
În mai 1915, când toți veteranii calificați erau deja pe frontul de est, s-a ordonat o mobilizare generală, care a permis adunarea a 47 de batalioane de tineri între 15 și 19 ani (periodic rechemați de către guvern pentru instrucție premilitară) și bărbați cu vârste cuprinse între 45 și 70 de ani, trimiși imediat să întărească cele câteva trupe regulate. De mobilizarea generală nu a scăpat nici tânărul József Pongrácz, din Zlatna, care în 1915, 19 iunie, împlinise deja 18 ani. Alături de sute de tineri care nu înțelegeau ce înseamnă exact viața, darămite moartea, a fost încartiruit la Garnizoana Nagyszeben (Sibiu), care adăpostea Statul Major al Corpului de Armată al XII-lea, Statul Major al Diviziei 16 Infanterie, Statul Major al Brigăzii 32 Infanterie, Statul Major al Brigăzii 76 Infanterie Imperială și Regală Honvéd, Regimentul de Hussari, Tunuri de câmp, Școala de Cadeți de Infanterie, trupe de sprijin etc., etc. Majoritatea trupelor erau formate din cetățeni de etnie maghiară (39-41%), cam un sfert germani, 22% români și 8%, alții.
Un ultim mesaj, înainte de plecarea pe front, la granița imperiului cu Italia, Ioșka l-a scris pe o coajă de lemn și spunea simplu: ”Vă sărut, dragilor, pe toți. Păstrați această coajă de copac. Fiindcă este după un exercițiu de noapte. Josef Pongracz Iosif – Ioska, la 10 noiembrie 1915. Trupele de suport pentru armată (K.u.K.), Divizia de artilerie grea”.
La izbucnirea războiului, frontul din Alpi era condus doar de o brumă de trupe, dar lentoarea mobilizării italiene le-a permis austro-ungarilor să vină rapid pe poziții: dacă în 1915, granița cu Italia era protejată doar de 25.000 de oameni, această cifră a crescut deja la 100.000, odată cu sosirea mai multor divizii austro-ungare, rechemate de pe frontul sârbesc.
În munții înalți de pe frontiera cu Italia, soldați din ambele tabere s-au implicat în mici ciocniri între patrule, în tentativa de a cuceri tranșee de-a lungul crestelor și culmilor montane. Lipsa resursei umane și condițiile climatice, care permiteau atacuri numai în unele perioade determinate, au făcut ca războiul pe frontul alpin să găsească diverse aplicații și noi metode strategice. În acest scop, s-a născocit o nouă utilizare a minelor preexistente în zonă: geniștii, minatori și soldați săpau galerii subterane în rocă pentru a ajunge sub liniile inamice, unde realizau un puț pe care îl umpleau cu explozivi. Când mina era detonată, poziția sărea în aer împreună cu întreg vârful muntelui, permițând, cel puțin în teorie, o facilă ocupare a postului.
Un oraș de frontieră între Imperiul Austro-Ungar și Regatul Italiei, Col di Lana – unde a pierit și Ioșka – a fost scena unor lupte acerbe în timpul Primului Război Mondial, cu aproximativ 8.000 de morți.
Punctul culminant a fost atins la miezul nopții, pe 17 aprilie 1916, când italienii au detonat 5.000 kg de dinamită într-o galerie de mină pe care o amenajaseră cu o lună înainte. Jumătate din contingentul austriac a fost ucis de prăbușirea a aproximativ 10.140 de tone de rocă. Oameni și armament au fost înghițiți, de-a valma, într-un imens crater care se mai vede și azi, un mormânt imens. Soldații supraviețuitori au fost luați prizonieri când italienii au ajuns pe vârf.
În zonă au fost amplasate troițe și monumente închinate soldaților care au pierit aici, iar traseul războiului din munții Dolomiți a fost introdus în circuitul memorial-turistic destinat celor care nu vor să uite niciodată că un război se hrănește întotdeauna cu multă moarte, suferință și degradare umană. Indiferent de care parte a sârmei ghimpate a fost fixată mitraliera.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA
Opinii - Comentarii
O nouă minune la Sebeșel
O nouă minune la Sebeșel
Cu vreo 10 ani în urmă, cunoscuta scriitoare Sânzâiana Pop, mare iubitoare a Văii Sebeșului, în special a Mănăstirii de la Oașa, trecând de multe ori pe valea noastră, a rămas impresionată de multele afaceri economice dintr-un sat mic cu resurse puține – Sebeșelul. A trimis să cerceteze care sunt cauzele acestei ”înfloriri economice” într-o Românie care nu își găsea deloc drumul, iar românii plecau pe rupte în străinătate, pe un cunoscut ziarist ”ardelean de-al nostru”, Ciprian Rus.
Rezultatul investigațiilor a fost un material de trei pagini mari (vezi Formula AS din decembrie 2011), în care, lăudând vrednicia oamenilor, curajul, izvorâte toate din Biserica și Școala model din sat, l-a intitulat ”Minunea de la Sebeșel”, un material care a avut un mare ecou nu numai pe plan local, ci și național.
De atunci satul a mers mai departe pe aceleași coordonate ale afacerilor economice, apărând două ateliere mecanice, tâmplării, magazine și brutării. Spre surprinderea ”șighișenilor” și a celor din jur, în acest mic sat a început nu de mult construcția unui complex turistic: hotel, restaurant, cramă, terasă, spații verzi. Curajul de a risca o astfel de investiție aparține unui tânăr fiu al satului, Mihai-George Martin, care după absolvirea Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca s-a întors în satul natal hotărât ca împreună cu familia să dezvolte mai mult afacerile vechi, dar să pună pe picioare și o afacere nouă. Cu concepții moderne despre economia de piață, despre investiții, despre arhitectură și tradiție, despre resursele satului, a pornit o nouă afacere, acest Complex Turistic Martini la ieșirea din strânsoarea munților, într-o luncă largă, generoasă ca spațiu de construcție, unde și-a pus toată inteligența și a proiectat, construit și inaugurat o frumoasă contrucție, îmbietoare, cu toate utilitățile necesare, spre a fi o locație de succes, în turismul de pe Valea Sebeșului. O construcție care promite confort, spațiu generos și îmbelșugat, se remarcă de la prima vedere prin originalitatea ideii arhitecturale precum și a mobilierului. Nu este nimic de serie, este totul făcut cu mult bun gust.
Tânărul meu consătean ne arată că este un arhitect de prezent și viitor pe linia celorlalți arhitecți ai satului, și totodată pe lângă inteligența sa a depus împreună cu familia multă muncă și efort financiar. Toate le-a făcut cu gândul ca cine trece pe Valea Sebeșului să se oprească pentru o zi, două sau mai mult, și mai ales să mai revină.
Complexul turistic din satul meu natal, care impresionează prin curaj și eleganță, este situat, odată lângă Transalpina, la 8 km de Sebeș și 25 km de Alba Iulia, orașe bogate pe plan turistic, dar şi în apropierea cetăților țărănești de la Săsciori, Câlnic, Gârbova, Petrești, precum și a Cetății dacice de la Căpâlna. De aici, din această luncă, ”per pedes”, cu mijloace cicloturistice și automotorizate, se deschid căi de acces naturale, unele asfaltate, dar și neasfaltate, spre Plaiul Dacic al Lomanului, cel mai solar drum de creastă, spre Valea Pianului, cu posibilități de urcat pe urmele lui Blaga, prin Purcăreți până sus, la Cărări, spre Șugag și Drumul Regelui, spre Jina, Poiana, Săliște. După posibilitățile și preferințele fiecăruia. Sunt sigur că acest edificiu arhitectonic cu profil de oraș îmbogățește mult frumosul meu sat natal de pe Valea Sebeșului și va fi o gazdă bună pentru mulți turiști.
Marele poet Lucian Blaga spunea într-una din frumoasele lui poezii: ”orice început se vrea fecund”. Eu doresc consătenilor mei spor în afaceri și multă sănătate!
Prof. pensionar Nicolae AFRAPT – fiu al satului Sebeșel
-
Actualitateacum 24 de ore
Cum s-a simțit CUTREMURUL la Alba: ”Am avut noroc cu pisica, ea m-a alertat!”
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
UPDATE FOTO| ACCIDENT RUTIER în Alba Iulia: Coliziune între o autoutilitară și un autoturism. Un șofer a ajuns la spital
-
Actualitateacum 8 ore
România pierde aproape 1 miliard de euro pe an din cauza importurilor de carne de porc: Creștem de 17 ori mai puțini porci decât acum 30 ani
-
Actualitateacum 6 ore
Diplomele de Bacalaureat 2023 vor fi eliberate de școli înainte de afișarea rezultatelor finale
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO VIDEO UPDATE| DOUĂ LOCUINȚE au fost cuprinse de flăcări la Pianu de Sus: Pompierii intervin cu 3 autospeciale. Au fost solicitate ÎNTĂRIRI
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți