Adunarea Generală a LPF a decis: Jucătorii străini extracomunitari nu mai pot evolua în Liga I fără prezenţe în naţională!

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

În Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de fotbal, care s-a desfăşurat astăzi, s-au votat mai multe puncte de pe ordinea de zi, menite să conducă la revitalizarea fotbalului românesc. După ce s-a votat ca din sezonul 2015-2016 să avem un campionat cu 14 echipe şi sitem play-off/ play-out, membri echipelor din Liga I au votat o lege care nu mai permite fotbaliştilor din afara europei să mai evolueze pe prima scenă a fsotbalului românesc dacă nu au prezenţe în naţionala ţării din care provin.

Echipele din Liga I nu vor mai putea transfera fotbalişti sudamericani sau africani din ligi inferioare sau de amatori, nici jucători din afara zonei UE care nu evoluează la echipele naţionale ale ţărilor din care provin. În ceea ce îi priveşte pe fotbaliştii extracomunitari, se va accepta legitimarea unui fotbalist non-UE doar dacă în anul anterior transferului, acesta a bifat cel puţin 3 selecţii la echipa naţională a ţării sale, indiferent de categoria de vârstă. Astfel, lotul fiecărei echipe nu va putea depăşi 25 de jucători, dintre care 4 vor trebui să fie formaţi la nivel naţional şi 4 la nivel local. Cei formaţi la nivel naţional trebuie legitimaţi la cluburile afiliate la FRF cel puţin 3 sezoane sau 36 de luni în intervalul de vîrstă 15-21 de ani, iar cei formaţi la nivel local trebuie să fie legitimaţi de clubul actual în aceleaşi condiţii.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

*14 echipe pe prima scenă din sezonul următor

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Astăzi s-a decis şi modul în care se va desfăşura play-off-ul, după finalul sezonului regulat. Astfel, după finalul celor 26 de etape, primele 6 clasate vor merge în play-off, iar ultimele 8 în play-out. Punctele vor fi tăiate la jumătate, pentru a anula diferenţele mari între echipe, urmînd astfel modelul campionatului belgian. Pentru a menţine interesul şi la nivelul play-out-ului, echipele vor fi nevoite să strîngă cel puţin 15 puncte pentru a îndeplini baremul. Altfel vor intra depunctate în liga secundă. Pentru că, pe lîngă creşterea numărului de derby-uri, s-ar creşte şi interesul din jurul luptei la titlu sau la retrogradare, iar campionatul n-ar mai fi rupt încă de la finalul turului. În momentul de faţă, Steaua are 9 puncte avans faţă de locul 2 şi are şanse mici să mai fie ajunsă.

Tudor Stan

1 comentariu

eu 27 ianuarie 2015 at 19:32

o tampenie….daca iei un fotbalist bun, african, de 18 ani, aici poate sa creasca si sa ajunga jucator de talie internationala. Asa se blocheaza prezenta oricarui talent in romania. Cei care joaca in nationale djea sint in italia, germania, spania si alte tari….

Comentariile sunt oprite