Rămâi conectat

Societate

ADR Centru: peste 1.000 de proiecte depuse, peste 300 de milioane de euro angajate, peste 128 de milioane de euro plătiţi beneficiarilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cu ocazia împlinirii a patru ani de când a fost lansat Programul Operaţional Regional, la Sibiu, în 13 iulie 2007, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a dat publicităţii un bilanţ care situează Regiunea Centru pe primele locuri la nivel naţional, ca număr de proiecte depuse, număr de proiecte implementate, relevante la nivel regional, dar şi ca rată de atragere a fondurilor. Pe parcursul acestor patru ani de gestionare a programului, respectiv până în 12 iulie 2011, s-au depus, de către beneficiarii din Regiunea Centru, 1064 proiecte cu o valoare totală de 1,58 miliarde euro. Au fost semnate până în prezent 277 de contracte de finanţare, ce solicită spre finanţare 313,56 milioane euro fonduri nerambursabile, respectiv peste 70% din suma alocată. Alte 60 de proiecte, ce solicită aproximativ 90 milioane euro, adică peste 20% din suma alocată, se vor contracta în perioada următoare. ADR Centru apreciază că, până la finalul anului 2011, peste 90% din bugetul regional, de 439,09 milioane euro alocaţi prin Programul Operaţional Regional, va fi angajat prin proiecte contractate. Aceste fonduri sunt destinate dezvoltării oraşelor, a infrastructurii de drumuri, sociale, de afaceri şi a celei turistice din Regiunea Centru.
Vorbind despre rezultatele concrete ale acestor finanţări, la finalizarea programului, şapte oraşe din Regiunea Centru, în care se vor investi peste 150 milioane euro, vor putea să se ridice la nivelul celor europene, generând locuri de muncă şi dezvoltare sustenabilă. Peste 200 km de drumuri judeţene şi străzi din oraşe vor fi reabilitaţi din fondurile programului. Tot cu bani europeni vor fi dotate cu echipamente noi şi performante cabinetele medicale din policlinicile celor 6 judeţe din regiune şi peste 1500 de elevi vor putea învăţa, începând cu anul următor, în săli de clasă noi, dotate cu echipamente IT şi mobilier nou, încălzite şi iluminate corespunzător. Vârstnicii din Regiunea Centru şi persoanele cu dizabilităţi vor avea noi centre sociale, în care să poată practicpă un stil de viaţă activ, adaptat nevoilor lor. Centre de afaceri, cabinete medicale private, pensiuni, hoteluri, centre SPA, ateliere auto, dar şi alte tipuri de activităţi, adică peste 200 de societăţi comerciale primesc fonduri care le vor susţine să se dezvolte şi să facă faţă concurenţei şi problemelor economice. Vechile biserici sau cetăţile din patrimoniul cultural regional primesc finanţare pentru restaurare şi pentru reintegrarea lor în circuitul turistic naţional şi internaţional.
„Cu echipa ADR Centru, ce are în jur de 80 de persoane, am reuşit pe parcursul acestor ani să analizăm toate cele 1064 de proiecte depuse, din care peste 600 se află în diferite etape de evaluare, contractare şi implementare. După cum se poate observa, numărul de proiecte depuse şi rămase în evaluare depăşeşte cu mult, ca buget solicitat, fondurile alocate regiunii. Practic, aceste date reflectă faptul că este o nevoie acută de finanţare, deoarece se solicită de 2,5 ori mai multe fonduri decât alocarea regională pentru întreagă perioadă 2007-2013. Am observat de-a lungul acestor ani că asigurarea cofinanţării este cea mai importantă problemă ridicată, atât de catre autorităţile publice locale, cât şi de către societăţile private sau organizaţiile neguvernamentale. La nivelul regiunii noastre, datorită suspendării majorităţii domeniilor nu se mai pot depune proiecte, decât pentru dezvoltare urbană în cadrul Polului de Creştere regional şi pentru reabilitarea siturilor industriale poluate. Însă, încă oferim sprijin informaţional potenţialilor beneficiari din alte regiuni şi îi susţinem pe beneficiarii proiectelor contractate din regiunea noastră, clarificându-le aspecte concrete privind derularea respectivelor proiecte. Toate aceste lucruri demonstrează că solicitanţii de finanţare nerambursabilă au găsit mereu la noi un răspuns prompt şi calificat”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Până în prezent, peste 128 milioane euro au fost plătite beneficiarilor programului REGIO în Regiunea Centru, prin cereri de pre-finanţare şi cereri de rambursare. Alte cheltuieli, în valoare de peste 11 milioane euro, sunt în analiză la ADR Centru sau la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru a fi decontate. (N.L.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea Ta

FOTO VIDEO ȘTIREA TA| Lucrări de reparare și modernizare, demarate în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

FOTO VIDEO ȘTIREA TA| Lucrări de reparare și modernizare, demarate în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia

Au fost demarate lucrări de modernizare în Cimitirul Eroilor. Un cetățean a trimis pe adresa redacției mai multe fotografii cu stadiul în care se află lucrările.

Lucrările abia ce au înceut, urmând a fi reparate crucile, bordurile de delimitare vor fi refăcute și se va confecţiona şi amplasa un panou informativ din plexiglas cu suport din ţeavă inox fixat în beton, care să cuprindă schiţa de amplasare a mormintelor, numele şi prenumele eroilor în ordine alfabetică, cu rândul şi numărul de mormânt unde este înmormântat. La capătul fiecărui rând se va amplasa câte o plăcuţă din plexiglas cu suport din ţeavă de inox cu numărul rândului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cimitirul Eroilor, cu o suprafaţă de 1904 mp, este înscris în proprietatea Oraşului Alba Iulia.

Cimitirul Eroilor a fost amenajat, după al Doilea Război Mondial, în majoritate cu morminte de soldaţi români şi sovietici care au murit luptând pentru libertate, credinţă, întregirea neamului şi a teritoriului naţional.

Cinstindu-ne înaintaşii, făcând cunoscute faptele şi jerfa lor în slujba patriei, ne respectăm actele istorice şi pe făptuitorii lor. îngrijirea locurilor în care aceştia îşi dorm somnul de veci, constituie nu numai un gest de recunoştinţă, dar şi o operă de educaţie şi cultură pentru generaţiile viitoare.

Conform prevederilor din Legea 379/2003 – cu privire la regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, art. 37 – Consiliile Locale ale oraşelor au atribuţia de a asigura protejarea mormintelor şi operelor comemorative de război situate pe raza lor teritorială.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Oameni şi locuri

Line-up complet pentru Electric Castle 2023: Macklemore și Jamie xx se alătură lui Iggy Pop, The Chemical Brothers și George Ezra ca headliners ai ediției

Dan HENEGAR

Publicat

în

Doar patru luni până la debutul celei de-a 9-a ediții, iar organizatorii Electric Castle confirmă un eveniment spectaculos. Cu Macklemore, The Chemical Brothers, Iggy Pop, George Ezra, Pendulum, Jamie xx și Peggy Gou în cap de afiș, plus alți peste 300 de artiști în program, EC rămâne cea mai bună alegere pentru cei care caută muzică live din genuri diverse, și experiența autentică de festival.

Un rapper underground în spirit, dar superstar internațional conform palmaresului de vânzări  și premii (nu mai puțin de 4 premii Grammy pentru albumul de debut), Macklemore este primul artist rap care ajunge headliner la o ediție Electric Castle. Macklemore a reușit să rămână memorabil de la „Thrift Shop”, single de debut și primul No. 1 în US, și să revină mereu în clasamente cu noi hit-uri ca „Heroes” sau „Same Love”. La primul său concert în România, rapperul vine cu un album proaspăt lansat și cu un show care să compenseze absența de pe scene din ultimii ani.

Jamie xx se alătură The Chemical Brothers și Peggy Gou în categoria headliners EC din muzica electronică. Artistul din spatele fenomenului The xx s-a concentrat în ultimii ani pe cariera solo și este recunoscut ca un expert în improvizații live savurate în cele mai mari festivaluri din lume.

Elit - Gustul Desăvârșit

Punk cu Iggy Pop, post-rock cu Sigur Ros, folk pop cu George Ezra și trip-hop cu Morcheeba. Muzica live sună perfect pe Main Stage la Electric Castle odată cu confirmarea uneia dintre cele mai bune trupe trip-hop din toate timpurile. După 10 ani, Morcheeba revine la castel, la fel de relevantă și de carismatică, cu un setlist ce include hit-uri precum „The Sea” sau „Part of the process” dar și materiale de pe Blackest Blue, albumul lansat anul trecut.

E greu de crezut că au trecut 30 de ani de la lansarea „Chime”, cel mai mare hit Orbital, dar artiștii britanici  par la fel de în formă ca la începutul carierei. După zeci de piese înregistrate, 4 filme pentru care semnează coloana sonoră, mai multe separări și împăcări, Orbital revin în turneu, spre entuziasmul fanilor stilului electro.

În lista momentelor de neratat, deschisă de Rezz, Romy și Noga Erez, se adaugă și James Lavelle, fondatorul trupei UNKLE cu care a fost deja prezent în festival, Huey Morgan, fostul membru al trupei Fun Loving Criminals, care în ultimii ani s-a remarcat ca un DJ important la BBC Radio, duo-ul berlinez Booka Shade și canadianul Tiga. Pentru cei care vor să exploreze o zonă muzicală specială, Boy Harsher, trupa americană de darkwave, inspirată din filmele lui David Lynch, împreună cu Emma Ruth Rundle, una dintre cele mai talentate cantautoare din underground-ul american, pot fi revelațiile EC9.

Se anunță o ediție foarte interesantă și pentru fanii rap și trap. Confirmarea lui Yung Lean  în line-up este completată de cei mai buni artiști români din aceste zone muzicale, Ian,  Oscar, Șatra BENZ, Specii și Bitză, Nane, Rava, MARKO GLASS X BVCOVIA, Lil Cagula și Macanache.

Până în 12 aprilie, abonamentele Electric Castle rămân la prețul special de 139 de Euro + taxe, cu opțiune de achiziție în rate. Tot la preț special sunt disponibile, de astăzi, și bilete pentru o zi, la 55 de Euro + taxe. De la cortul clasic la car camping, hygge sau pre-pitched tents, locurile de cazare în EC Village sunt în curs de epuizare, aviz celor ce-și doresc să rămână în aria festivalului pentru toată perioada acestuia.

Toate detaliile despre cei peste 300 de artiști ce vor fi prezenți, între 19 și 23 iulie, pe domeniul Banffy, pot fi găsite pe electriccastle.ro

Lucian DANCIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Examenul de BACALAUREAT: Ce este acesta și câte probe dau absolvenții de liceu. SFATURI UTILE

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Examenul de BACALAUREAT: Ce este acesta și câte probe dau absolvenții de liceu. SFATURI UTILE

Examenul de Bacalaureat este un examen național final, care se susține de către elevii de liceu în România.

Acesta reprezintă un moment important în viața tinerilor, fiind o confirmare a cunoștințelor acumulate de-a lungul anilor de studiu, dar și o poartă de intrare în învățământul superior.

Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii trecuți la română matematică și disciplina la alegere pentru elevii de clasa a 12-a: 2022, 2021

În acest articol, vom discuta despre examenul de Bacalaureat în general, cum este structurat și ce trebuie să știi pentru a-l lua cu brio.

Elit - Gustul Desăvârșit

Structura examenului

Examenul de Bacalaureat este format din trei probe obligatorii și o probă la alegere, fie din domeniul matematică-informatică, științele naturii sau filologie.

Cele trei probe obligatorii sunt:

  1. Proba scrisă la Limba și Literatura Română – această probă are loc în prima zi de examen și constă într-un subiect care conține un text literar sau non-literar și trei cerințe de analiză și interpretare. Această probă are o pondere de 50% în nota finală.
  2. Proba scrisă la o disciplină de profil – această probă are loc în a doua zi de examen și constă într-un subiect la una dintre materiile studiate în clasele a XI-a și a XII-a, în funcție de profilul liceului (matematică-informatică, științele naturii sau filologie). Această probă are o pondere de 30% în nota finală
  3. Proba orală la Limba și Literatura Română – această probă are loc în ultima zi de examen și constă într-o prezentare a unui text studiat în cadrul programelor școlare, urmată de o discuție cu profesorii evaluatori. Această probă are o pondere de 20% în nota finală
  4. Proba la alegere constă într-un subiect la una dintre materiile studiate în clasele a XI-a și a XII-a, care poate fi ales din domeniul matematică-informatică, științele naturii sau filologie. Această probă are o pondere de 30% în nota finală și poate fi susținută atât în forma scrisă, cât și în cea orală.

Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022

Sfaturi utile pentru a trece examenul de Bacalaureat

  1. Învață să citești cu atenție – Multe dintre subiecte sunt formulate într-un mod complicat și cu multiple întrebări, așa că trebuie să înveți să citești cu atenție și să înțelegi exact ce se cere în fiecare cerință.
  2. Învață să formulezi un răspuns coerent – Indiferent de proba la care susții examenul, este important să înveți să formulezi un răspuns coerent și argumentat. Nu te limita la a scrie doar răspunsuri scurte sau la a enumera fapte și teorii, ci încearcă să argumentezi și să dezvolți cât mai mult fiecare idee.
  3. Încearcă să înveți notiuni din toate domeniile – Chiar dacă te simți mai încrezător într-un anumit domeniu, nu uita că vei avea de ales o probă la alegere, așa că încearcă să înveți câte ceva din toate domeniile pentru a avea mai multe opțiuni la examen.
  4. Fii pregătit pentru proba orală – Probabil cea mai stresantă probă a examenului, proba orală la Limba și Literatura Română necesită pregătire și încredere în sine. Încearcă să înveți cât mai multe despre textul pe care îl prezinți și să te gândești la cât mai multe întrebări posibile, astfel încât să fii pregătit pentru orice.
  5. Fii atent la ortografie și la gramatică – Chiar și cele mai bune idei și argumente pot fi discreditate de greșeli gramaticale sau de ortografie. Încearcă să fii atent la aceste aspecte și să îți corectezi lucrările înainte de a le preda.
  6. Nu te lăsa descurajat de emoții – Este normal să fii emoționat înainte și în timpul examenului, dar nu lăsa aceste emoții să îți afecteze concentrarea și performanța. Încearcă să îți păstrezi calmul și să te concentrezi asupra sarcinii de la îndemână.

Examenul de Bacalaureat reprezintă un moment important în viața tinerilor și necesită o pregătire temeinică și o atitudine pozitivă.

Respectând timpul alocat, învățând notiuni din toate domeniile și fiind atent la ortografie și la gramatică, ai toate șansele să treci cu brio examenul de Bacalaureat și să ai o poartă deschisă către învățământul superior.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare