Rămâi conectat

Actualitate

ADR Centru a finalizat recent prima versiune de lucru a Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020

Publicat

în

*Documentul este supus consultării publice pe site-ul www.regio.adrcentru.ro

Strategia de dezvoltare regională este parte a Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru, principalul document de planificare și programare la nivel regional elaborat de ADR Centru, în parteneriat cu grupurile de lucru județene și avizat de membrii Comitetului Regional de Planificare.

Forma finală a documentului urmează a fi aprobată de către Consiliul de Dezvoltare Regională Centru până la sfârșitul anului 2013. Strategia de Dezvoltare își propune fixarea unui cadru de dezvoltare a regiunii, stabilind liniile directoare pentru următorii 7 ani.

Electrica Furnizare Discount

În ultimul trimestru al anului 2012 ADR Centru a organizat întâlniri punctuale cu grupurile de lucru județene, dar și întâlniri individuale cu promotorii de proiecte. Dezbaterile din cadrul acestor întâlniri s-au axat pe completarea portofoliului regional de proiecte propuse și necesare, identificate de către autoritățile publice locale. Potrivit reprezentanților agenției, s-a urmărit ca proiectele propuse să aibă obiectivele clar stabilite, inclusiv modul de atingere și măsurare a acestora, prin stabilirea unor indicatori de proiect ușor verificabili. De asemenea, discuțiile au vizat analiza resurselor necesare pentru elaborarea și implementarea proiectelor, inclusiv sursele de finanțare.

Ca atare, fiind fundamentată pe Analiza socio-economică și pe Analiza SWOT de la nivelul Regiunii Centru, Strategia de Dezvoltare ia în considerare nevoile majore ale regiunii și are în vedere potențialul său real de dezvoltare. Pentru o evaluare cât mai corectă a nevoilor și a potențialului regiunii, cele două analize menționate integrează rezultatele unor studii sectoriale elaborate la nivel regional în perioada 2010-2011.

Prin activitatea desfășurată în cadrul Comitetului Regional de Planificare și a grupurilor tematice și județene de lucru s-a urmărit implicarea actorilor relevanți pentru dezvoltarea regională în toate etapele procesului de planificare și programare. Au fost avute în vedere de asemenea și strategiile de dezvoltare ale județelor regiunii pentru perioada următoare.

Astfel, Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru cuprinde 6 axe prioritare de dezvoltare, fiecare dintre acestea grupând un număr de priorități și măsuri specifice, respectiv dezvoltarea urbană și dezvoltarea infrastructurii tehnice și sociale regionale; creșterea competitivității economice și stimularea inovării; protecția mediului înconjurător, concomitent cu creșterea eficienței energetice și stimularea utilizării surselor alternative de energie; dezvoltarea zonelor rurale, prin sprijinirea agriculturii și silviculturii; dezvoltarea turismului, inclusiv sprijinirea activităților culturale și recreative; dezvoltarea resurselor umane, odată cu creșterea incluziunii sociale.

Programarea dezvoltării regionale este o acțiune deosebit de complexă, care presupune consultări publice largi și un parteneriat puternic între actorii din regiune care intervin în acest proces. Prin această Strategie am dorit să armonizăm nevoile identificate la nivelul comunităților locale, rezultate în urma întâlnirilor de lucru, dar și din documentele de planificare. Avem finalizate nu numai analizele socio-economice, ci și analiza punctelor tari și slabe, dar și a oportunităților de la nivel regional, precum și 14 studii în diverse domenii

de interes regional, de la profilele socio-economice ale județelor la analiza demografică a Regiunii, sau la cea a infrastructurii, fiind atinse și subiecte precum potențialul energetic și al resurselor de energie regenerabilă, sau al dezvoltării turismului. De fapt, toate aceste documente pot fi consultate pe paginile noastre de Internet. Acum vom trece la selectarea proiectelor necesare și prioritizarea acestora, activități pentru care avem nevoie de implicarea comunității. Dorim ca această Strategie să asigure dezvoltarea economică și socială unitară și echilibrată a județelor și a întregii regiuni”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Publicitate

Actualitate

COD PORTOCALIU de CANICULĂ, meteorologii avertizează : ASTĂZI temperaturile vor ajunge la 40 de grade în jumătate din teritoriul României. Zone vizate

Publicat

în

COD PORTOCALIU de CANICULĂ, meteorologii avertizează : ASTĂZI temperaturile vor ajunge la 40 de grade în jumătate din teritoriul României. Zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie anunță pentru duminică, 1 august, COD PORTOCALIU de CANICULĂ, cu temperaturi ce vor ajunge la 41 de grade, în jumătate din teritoriul României.

Duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni

Publicat

în

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni

Pentru creștinii ortodocși urmează 2 săptămâni de post și rugăciune, ținând cont că tocmai ce am intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului, moment care precede marea sărbătoare de peste an a Sfintei Maria Mare.

Potrivit rânduielilor ortodoxe, miercuri, 31 iulie, a început Postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta durează două săptămâni, până la Sfânta Marie Mare, prăznuită pe 15 august. În limbajul popular, acest post mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămariei.

Este un post care pregătește credincioșii de cele două mari praznice împărătești ale lunii: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Postul Adormirii Maicii Domnului durează mai puțin decât Postul Paștelui sau decât cel care precede Crăciunul, dar este considerat la fel de important în creștinismul ortodox.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: mesaje de Sf Maria

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie căutată prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaște o dezvoltare mai mare și când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanță. La început însă, nici timpul din an, nici durata și nici felul postirii nu erau la fel peste tot.

În zona Antiohiei, creștinii posteau o singură zi (6 august), alții mai multe zile (patru la Constantinopol sau opt la Ierusalim); în răsărit posteau în luna august și de aceea postul era numit și Postul lui August, alții în septembrie (apusenii, cum fac până azi), iar alții nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la amărăciunea pământească la bucuria cerească, unde stă în nemijlocită apropiere de Fiul ei iubit.

Data și durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

Îndrumările tipiconale prevăd ca în Postul Adormirii Maicii Domnului să se ajuneze lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea (aproximativ ora 15:00), după care se poate consuma mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față (6 august) este dezlegare la pește.

sursa: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Deși România a vândut peste UN MILION de doze de vaccin anticoronavirus rămase nefolosite, vom mai primi încă 200.000 de mii

Publicat

în

Mai mult de 200.000 de doze de vaccin anti-Covid, produse de companiile Johnson&Johnson și Moderna, ajung vineri în România.

CNCAV a anunțat că 93.600 doze de vaccin de la compania farmaceutică Johnson&Johnson sosesc vineri la Institutul Cantacuzino. Transportul pe cale terestră al dozelor este asigurat de firma producătoare.

Acestea vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național, scrie Mediafax.

Electrica Furnizare Discount

Până în prezent, 987.700 de doze Janssen au fost recepționate, iar 431.018 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Tot vineri vor sosi în țară și 111.600 de doze de vaccin Moderna.

Acestea vor fi depozitate la Compania Națională „Unifarm”, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Până în prezent, 1.705.200 de doze Moderna au fost recepționate, iar 726.395 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare