Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Admitere la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Un potenţial muzeolog şi foarte mulţi jurişti

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi s-au afişat rezultatele admiterii la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, iar la prima vedere putem constata că a fost concurenţă mare la meseriile aducătoare de venituri, din punct de vedere teoretic, cum ar fi dreptul şi informatica. Locuri libere au rămas la profesiile didactice şi la meseriile cu cerere scăzută în piaţa muncii. Cea mai mare medie s-a înregistrat la Facultatea de Drept, 9,91, iar cea mai mică la Facultatea de Teologie ortodoxă pastorală, 5,78.

Un singur elev din 945 înscrişi vrea să devină muzeolog.

Universitatea „1 Decembrie 1918” are în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filologie, secţia de Muzeologie, la care s-a înscris doar un singur elev, care a fost evident, admis la buget. De altfel, universitatea nici nu a scos prea multe locuri la această specializare, fiind vorba de 5 la buget şi 5 la taxă. Media candidatului a fost de 6,08 şi rămâne să vedem dacă îşi va confirma locul. Nici istoria şi arheologia nu s-au bucurat în acest an de prea mulţi doritori: 15 potenţiali istorici şi 10 arheologi. Tot în cadrul profesiilor didactice încadrăm şi limba şi literatura română cu franceza unde situaţia nu este prea roz, 7 locuri ocupate, dintre care două la buget. În schimb, absolvenţii au ales mai cu seamă, limba română cu limba engleză, acolo unde sunt 27 înscrişi dintre care 2 sunt la taxă.

Facultatea de Drept şi Facultatea de Informatică stau bine.

Cel puţin în teorie, un elev care termină dreptul sau informatica va câştiga suficient încât să poată duce un trai decent. Dacă absolvenţii de informatică au şanse mari de angajare având în vedere cererea din piaţa muncii, cu dreptul lucrurile se complică puţin, dacă absolvenţii nu vor fi admişi la examenele de avocatură sau magistratură. Cea mai mare medie de admitere, la universitate a fost la Facultatea de Drept, 9,91, o medie care ar putea facilita accesul la buget, la orice Facultate de Drept din ţară. În total, la această specializare, au fost ocupate 89 de locuri dintre care 61 la taxă, iar cea mai mică medie a fost 6,10. Cu medii bune s-a intrat şi la secţia de Informatică, (8 medii peste 9), iar cei înscrişi au fost în număr de  64, dintre care, 29 în regim de taxă.

Din 2014…?

Şi în acest an, principalul criteriu de intrare la majoritatea specializărilor de licenţă a fost media la bacalaureat, care a devenit un concurs de intrare la facultate şi nu încheierea unui ciclu de pregătire. Acest lucru a determinat o presiune mare asupra părinţilor, elevilor şi cadrelor didactice din ţară, înregistrându-se pe alocuri, anumite probleme. Lucrurile vor sta puţin altfel, dacă iniţiativa Ecaterinei Andronescu va fi pusă în aplicare din 2014, concurs de admitere la fiecare facultate, din materii specifice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea