Ziarul Unirea

Administrațiile locale din Alba nu sunt pregătite pentru noua Lege a câinilor fără stăpân

*În județ există doar 2 adăposturi specializate *Majoritatea primăriilor nu au servicii comunitare specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân

caini-arnsbergVerificările dispuse de Prefectura Alba, la solicitarea transmisă de ziarulunirea.ro arată că majoritatea administrațiilor locale nu sunt pregătite să implementeze noua Lege a câinilor fără stăpân care ar putea intra în vigoare în următoarele zile, odată cu adoptarea normelor metodologice de aplicare.

ELIT

Din raportările făcute de primăriile județului rezultă că în mediul rural nu sunt probleme privind apariția sau înmulțirea câinilor fără stăpân astfel că edilii au considerat că nu sunt necesare construirea de adăposturi sau înființarea unor servicii specializate.

În mediul urban, însă, gestionarea problemei câinilor fără stăpân nu se desfășoară peste tot în mod organizat și reglementat de lege motivul fiind prevederea prin care se lasă la latitudinea primarilor decizia privind necesitatea înființării unor servicii specializate.

Astfel, potrivit datelor transmise de Prefectura Alba, în județ există 2 adăposturi pentru câinii fără stăpân, la Alba Iulia și Cugir, dintre care doar ultimul este autorizat sanitar-veterinar. Servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au fost înființate în Alba Iulia, Ocna Mureș și Zlatna.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Conform raportărilor, în Alba Iulia, în perioada 2001 – 2013 au fost eutanasiați în total 2.266 de câini. În prezent, în adăpostul primăriei se află 85 de câini . Pe teritoriul municipiului, în perioada 2012 – 2013 au fost identificați 900 de câini dintre care 773 au fost capturați. Noul adăpost construit recent de administrația locală este în curs de autorizare sanitar-veterinară iar serviciul specializat este prestat de SC Clinic Martvet SRL cu care s-a încheiat un contract în primăvara acestui an.

La Cugir nu există un serviciu comunitar specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân însă în organigrama instituției sunt cuprinse 2 posturi pentru ecarisaj. De asemenea, în cadrul Poliției Locale Cugir există un Compartiment de protecție a animalelor în cadrul căruia o persoană are atribuții de gestionare a câinilor fără stăpân. În perioada 2012 – 2013 la Cugir au fost identificați 527 de câini fără stăpân dintre care 182 au fost capturați. Începând din anul 2012 aici există un adăpost autorizat sanitar-veterinar.

La Aiud, în perioada 2012 – 2013 au fost identificați 107 câini fără stăpân dintre care au fost capturați 17. În cadrul Serviciului public administrarea patrimoniului local există un departament de gestionare a câinilor fără stăpân care deține 4 boxe pentru găzduirea acestora și care sunt în curs de autorizare sanitar-veterinară.

La Sebeș nu există un serviciu specializat dar activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân este cuprinsă în Regulamentul de organizare și funcționare a Serviciului public de administrare a patrimoniului local. În prezent autoritățile din Sebeș sunt în curs de amenajare a unui adăpost cu o capacitate de 50 de locuri. În baza unui contract de prestări servicii încheiat cu o firmă specializată au fost capturați, crotaliați și sterilizați 181 de câini în 2012 și 102 câini în 2013.

La Ocna Mureș există un serviciu specializat de gestionare  câinilor fără stăpân, aprobat prin HCL 180/12.12.2012. În perioada 2012 – 2013 au fost identificați 85 de câini dintre care 40 au fost capturați și transportați într-un adăpost din județul Cluj.

Autoritățile din Zlatna au raportat doar faptul că au un serviciu specializat care a identificat pe străzile orașului 250 de câini, fără să precizeze ce s-a întâmplat cu aceștia.

Reprezentanții Prefecturii Alba precizează că potrivit prevederilor Legii aceste adăposturi și servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân se înființează de către autoritățile locale în funcție de necesități.

Dacă cetățenii consideră că într-o localitate numărul de câini fără stăpân este foarte mare se pot adresa Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba care, la nivelul județului, poate primi sesizări cu privire la acest aspect și are dreptul de a face verificări cu privire la demersurile făcute de administrațiile locale pentru rezolvarea problemei.

Instituția Prefectului Județul Alba, având în vedere informațiile pe care le-a primit până în prezent și în condițiile în care se așteaptă și Normele de aplicare ale noii Legi, va transmite unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului, în special autorităților locale din mediul urban unde problemele cu câinii fără stăpân sunt mai accentuate, să ia toate măsurile care se impun în baza legii pentru a-și înființa servicii specializate precum și adăposturi corespunzătoare pentru găzduirea câinilor fără stăpân în termenul prevăzut de lege”, au mai transmis reprezentanții instituției.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

COMUNICAT DE PRESĂ| Sorin Bumb: Este nevoie urgentă de un cadru legal care să permită punerea în valoare a patrimoniului UNESCO!

Astăzi am avut onoarea să iau parte la reuniunea organizată de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților şi Senatului pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro