Administrația Finanțelor Publice Alba Iulia se ”chinuie” să recupereze în instanţă aproape 400.000 de lei de la un cetăţean sârb care a fraudat bugetul de stat

Administrația Finanțelor Publice Alba Iulia se ”chinuie” să recupereze în instanţă aproape 400.000 de lei de la un cetăţean sârb care a fraudat bugetul de stat.

Administrația Finanțelor Publice Alba Iulia vrea să recupereze în instanța de judecată o sumă de aproape 400.000 de lei de la un cetățean sârb care a deținut o societate în Alba și ar fi prejudiciat statul. Pârât în dosar este cetățeanul Pavel Okolișan, condamnat în 2008 la închisoare cu executare și la plata unor despăgubiri către Finanțele Publice din Alba Iulia ca urmare a comiterii infracțiunilor de evaziune fiscală și fals intelectual în activitatea economică a societății acestuia, SC United Chimicals Industries SRL.

Acțiunea AFP Alba Iulia a fost respinsă la instanțele din Alba Iulia, dosarul ajungând pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. ”În motivarea cererii a menționat că, în fapt, pârâtul, în calitate de administrator al S.C. United Chimicals Industries S.R.L., în anul 2002, a înregistrat în contabilitatea societății operațiuni nereale constând în cheltuieli fictive, cu consecința diminuării impozitului pe profit cu suma de 235.061 de lei.

La această sumă au fost calculate dobânzi în valoare de 125.100 de lei și penalități de 34.084 de lei. Reclamanta a mai arătat că, prin sentința penală nr. 126/2008 pronunțată de Judecătoria Alba Iulia a fost admisă acțiunea civilă formulată de Ministerul Finanțelor Publice prin DGFP Alba și pârâtul a fost obligat la plata sumei de 394.245 lei reprezentând daune materiale, sentința devenind executorie prin decizia penală nr. 191/A/2008 pronunțată de Tribunalul Alba în același dosar”, se afirmă în motivarea deciziei de la Judecătoria Alba Iulia.

În 2016, cetățeanul sârb, extrădat între timp și depus în penitenciar pentru executarea pedepsei cu închisoarea, a solicitat redeschiderea cauzei penale în care a fost judecat în lipsă și a reușit să obțină încetarea procesului și eliberarea din închisoare, în timp ce acțiunea civilă a fost lăsată nesoluționată.

”Reclamanta a apreciat că sunt îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale, respectiv existența unei fapte ilicite, ce constă în înregistrarea în contabilitatea societății a unor operațiuni nereale, cauzând astfel un prejudiciu enorm bugetului de stat, raportat la data săvârșirii faptelor, respectiv suma de 394.245 de lei”, se susține în motivare.

Instanța a respins acțiunea AFP Alba Iulia pe motiv că instituția are la îndemână procedurile care reglementează colectarea și administrarea creanțelor fiscale descrise în Codul de procedură fiscală. ”Câtă vreme reclamanta are la dispoziție un act normativ special în temeiul căruia să solicite recuperarea prejudiciului, aceasta nu poate apela la normele de drept comun, în speță răspunderea civilă delictuală.

Este de remarcat și faptul că, la data sesizării instanței, respectiv 17.06.2016, S.C. United Chimicals Industries SRL nu era radiată din registrul comerțului, iar reclamanta nu a formulat nici în această procedură cerere de atragere a răspunderii administratorului societății față de starea de insolvență a debitorului”, a mai precizat instanța de judecată din Alba Iulia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...