Activele unei fabrici din Alba Iulia care a livrat produse Parlamentului, Băncii Naționale și Hotelului Intercontinental, vândute unui investitor din Spania

După trei ani de la prima licitație publică și patru ani de la declararea falimentului s-a reușit vânzarea activelor fostei fabrici Incov din Alba Iulia. Cumpărătorul este un investitor din Spania care ar urma să demareze activități de producție în uriașa hală unde s-au fabricat zeci de ani celebrele covoare purtând marca Incov.

Prețul tranzacției nu a fost făcut public, dar ultimul solicitat de către lichidatorul judiciar al societății a fost de 2 milioane de euro valoarea bunurilor imobile (construcții și teren), respectiv 400.000 de euro valoarea bunurilor mobile, reprezentând mijloace fixe, stocuri de covoare, stocuri de materii prime, materiale consumabile şi obiecte de inventar, bunuri casate sau date în consum și nefolosite, containere metalice etc. Suprafața construcțiilor depășește 30.000 de metri pătrați, în timp ce terenul aflat în proprietatea firmei este de aproape șapte hectare.

ELIT

Prima licitație pentru vânzarea bunurilor imobile și mobile de pe platforma industrială, organizată în 2015, avea un preț de pornire de 6,5 milioane de euro, fără TVA.

Fabrica de covoare Incov Alba Iulia era pe vremea regimului comunist cel mai important producător din domeniu în România şi unul dintre cei mai mari din estul Europei. Covoarele Incov ajungeau în aproape toate casele românilor, în sedii de instituţii şi erau exportate în multe ţări.

După 35 de ani de activitate societatea a ajuns în faliment, decizia fiind pronunțată în 2014 de Tribunalul Alba. Incov era în procedura de insolvenţă din decembrie 2008, dar planul de reorganizare aprobat în 2009, modificat şi extins ulterior, nu a putut fi îndeplinit, astfel încât Tribunalul Alba a pronunţat falimentul la solicitarea administratorului judiciar. Prima consecinţă a falimentului a fost concedierea a peste 70 de angajaţi. Unul din specificul activităţii fabricii Incov era fabricarea covoarelor de dimensiuni foarte mari.

Astfel de obiecte se găsesc în prezent la Palatul Parlamentului, Banca Naţională a României, Cercul Militar, Hotelul Intercontinental. Fabrica Incov din Alba Iulia, fondată în 1979, a fost preluată în 2006 de către grupul Acvila din Republica Moldova. Datoriile societății la momentul declarării falimentului depășeau suma de 10 milioane de euro. Cei mai importanţi creditori din totalul celor 72 câţi s-au înscris la masa credală sunt BCR şi DGFP Alba. Printre creditori se află şi firme din grupul Acvila, precum şi parteneri de afaceri din Belgia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

dolfi 23 februarie 2019 at 6:52

pfff.. faliment… Atat au putut face hotii insetati de bani. Au falimentat tot in timp ce aplaudacii se bucurau ca primeau si ei firimituri (daca primeau). Pe cretinul de Ceausescu l-au judecat pentru subminarea economiei si inca cateva chestii. Si l-au impuscat. Miliardarii de carton, securistii, popii, militienii si toti urmasii lor care au jefuit aceasta tara si o jefuiesc in continuare, CE MERITA?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...