Rămâi conectat

Ştirea zilei

Achitare pentru evaziune fiscală de peste două milioane de lei. Hotărârea instanței de fond, contestată atât de Parchet, cât și de AFP Alba

Publicat

în

Motivarea Tribunalului Alba: ”Contribuabilul nu poate fi din start bănuit de organul fiscal ca fiind de rea credință atunci când solicită deduceri sau alte facilități la care are dreptul conform legii”

Un fost administrator al unei societăți comerciale din Blaj a fost achitat la Tribunalul Alba pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Prejudiciul reclamat de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba depășește două milioane de lei. Daniela Tulea, fost administrator al SC Onix International SRL Blaj, a mai fost judecată pentru spălare de bani și înșelăciune într-un alt dosar penal, tot în legătură cu societatea din Blaj, fiind, de asemenea, achitată definitiv pentru aceste infracțiuni în anul 2015.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a reținut în rechizitoriul trimis în instanță în august 2016 că Tulea Daniela, în calitate de administrator al SC Onix International SRL, a înregistrat în contabilitate facturi fiscale în valoare de 6.826.842 de lei, având ca emitent pe SC Expert Logistic SRL, ”care reprezenta achiziții fictive și anume lucrări de execuție conform contractului nr.144/05.11.2009, creând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum total de 2.007.895 de lei, din care impozit pe profit în sumă de 917.895 de lei și TVA în sumă de 1.090.000 de lei”. Contractul respectiv se referă la activități de reparații la câteva imobile din Blaj, achiziționate de societatea administrată de femeia trimisă în judecată, care, în opinia, Parchetului, nu au avut loc în realitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

De menționat că SC Onix International SRL Blaj a fost radiată de la Registrul Comerțului încă din noiembrie 2014. lAchiziții fictive reclamate de AFP Alba ”Relevant considerăm a fi faptul că pe înscrisurile existente la prezenta cauză, întocmite în numele SC Onix International SRL, inculpata Tulea Daniela figurează ca administrator al societății, aceasta semnând în dreptul rubricii administrator, inclusiv pe documentele financiar-contabile depuse de societate la organele fiscale – deconturi de TVA sau balanțe de verificare. De altfel, aceasta a reprezentat societatea în calitate de administrator în fața organelor fiscale cu ocazia diferitelor controale sau inspecții fiscale desfășurate în intervalul anilor 2005 – 2009, ea fiind cea care depunea și notele explicative.

Având în vedere că din probele administrate rezultă faptul că lucrările de renovare a clădirilor aparținând SC Onix International SRL s-au efectuat până în luna iunie 2009, iar contabilitatea firmelor implicate s-a ținut la aceeași locație, constatăm că întocmirea contractului, a situației de lucrări și a facturii care atesta achiziții fictive de lucrări efectuate în intervalul iunie – noiembrie 2009 cade în sarcina inculpatei, fiind singura care avea un interes de a înregistra cheltuieli fictive în scopul diminuării obligațiilor către bugetul de stat”, se afirmă în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

”Vinovăția nu este dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă”

Inculpata a declarat în fața instanței că nu recunoaște fapta, nu se consideră vinovată, arătând că nu s-a ocupat de contabilitatea firmei și nu a întocmit facturi, iar de societate se ocupau nepoții acesteia. A declarat că imobilul la care se referă facturile în speță a existat și a suferit lucrări de amenajare. Instanța de judecată a dispus realizarea unei expertize contabile cu mai multe obiective, care a constatat, în esență, că bugetul statului nu a fost prejudiciat prin derularea relației comerciale despre care Parchetul susține că este ilegală.

”Tribunalul concluzionează că starea de fapt descrisă în rechizitoriu nu este obiectiv fundamentată pe probele administrate, iar existența infracțiunii nu este dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă, având în vedere următoarele considerente: probele administrate în cauză, respectiv actele contabile, declarațiile de martori și expertiza contabilă, nu relevă nici existența acestei infracțiuni, nici întrunirea elementelor constitutive ale infracțiunii – lipsind latura obiectivă (operațiunea fiind reală) și scopul special al infracțiunii (neexistând sustragere de la obligațiile fiscale și nici prejudiciu) și nici vinovăția inculpatei sub forma intenției directe, care nu este dovedită dincolo de orice dubiu rezonabil. (…)

Martorii au arătat în acord cu cele constatate în expertiză că lucrările aferente celor două facturi au existat în materialitate, imobilul la care s-au făcut amenajările există, aspecte care se coroborează chiar cu procesele-verbale de control încheiate în cauză de organele de control din cadrul AFP Alba. (…) Facturile, deci, sunt reale și nu fictive, ele au fost înregistrate în contabilitate, au fost declarate la organele fiscale și prin emiterea celor două facturi nu s-a adus niciun prejudiciu bugetului de stat. (…)

Faptul că există anumite facilități legale în cazul unor lucrări anume în sensul scutirii de TVA sau deduceri – nu poate conduce automat la ideea că, dacă contribuabilul le solicită legal, activitatea comercială anterioară obținerii facilității este făcută cu rea credință în scopul obținerii facilității fiscale. Contribuabilul nu poate fi din start bănuit de organul fiscal ca fiind de rea credință atunci când solicită deduceri sau alte facilități la care are dreptul conform legii”, se susține în motivarea deciziei de la Tribunal prin care s-a dispus achitarea inculpatei.

Hotărârea instanței de fond a fost contestată atât de Parchet, cât și de AFP Alba, urmând ca dosarul să ajungă pentru o decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.

Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.

Vom reveni cu amănunte.

Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

24 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

24 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, marți, 24 mai 2022, s-au înregistrat 2 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 23 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 53859 de persoane confirmate, 52491 persoane vindecate, 1.290 decese.

Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 358 teste, 172 PCR, 186 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 467719 mai exact, 357564 de teste PCR și 110155 de teste rapide.

Localitățile din care provin cele 2 noi cazuri de coronavirus:

BLAJ – 1
VALEA LUNGA – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
POŞAGA 892 1.12 1
POIANA VADULUI 1041 0.96 1
CIUGUD 3295 0.91 3
RĂDEŞTI 1273 0.79 1
CETATEA DE BALTĂ 3063 0.65 2
VALEA LUNGĂ 3119 0.64 2
ŞONA 4365 0.46 2
LOPADEA NOUĂ 2497 0.4 1
METEŞ 2749 0.36 1
LUPŞA 2838 0.35 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76681 0.35 27
ŞUGAG 2856 0.35 1
MUNICIPIUL BLAJ 20603 0.29 6
ORAŞ CUGIR 25348 0.28 7
GALDA DE JOS 4410 0.23 1
MUNICIPIUL AIUD 25110 0.2 5
SĂSCIORI 6474 0.15 1
ORAŞ TEIUŞ 7141 0.14 1
ORAŞ ZLATNA 7780 0.13 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0.12 4
ORAŞ OCNA MUREŞ 13781 0.07 1
ALBAC 1940 0 0
ALMAŞU MARE 1195 0 0
ARIEŞENI 1534 0 0
AVRAM IANCU 1412 0 0
BERGHIN 1886 0 0
BISTRA 4497 0 0
BLANDIANA 876 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1378 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1044 0 0
CERGĂU 1630 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 230 0 0
CIURULEASA 1122 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1964 0 0
CUT 1268 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3119 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GÂRBOVA 2133 0 0
GÂRDA DE SUS 1467 0 0
HOPÂRTA 1156 0 0
HOREA 1901 0 0
IGHIU 7111 0 0
ÎNTREGALDE 549 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1146 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2540 0 0
MIHALŢ 3212 0 0
MIRĂSLĂU 1946 0 0
MOGOŞ 742 0 0
NOŞLAC 1814 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 584 0 0
ORAŞ ABRUD 5141 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3742 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
PIANU 3566 0 0
PONOR 575 0 0
RÂMEŢ 491 0 0
RIMETEA 987 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1579 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2688 0 0
SĂLCIUA 1368 0 0
SĂLIŞTEA 2332 0 0
SÂNCEL 2583 0 0
SÂNTIMBRU 3022 0 0
SCĂRIŞOARA 1485 0 0
ŞIBOT 2327 0 0
SOHODOL 1655 0 0
ŞPRING 2533 0 0
STREMŢ 2420 0 0
UNIREA 4815 0 0
VADU MOŢILOR 1266 0 0
VIDRA 1503 0 0
VINŢU DE JOS 5534 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare