Rămâi conectat

Ştirea zilei

Achitare pentru evaziune fiscală de peste două milioane de lei. Hotărârea instanței de fond, contestată atât de Parchet, cât și de AFP Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Motivarea Tribunalului Alba: ”Contribuabilul nu poate fi din start bănuit de organul fiscal ca fiind de rea credință atunci când solicită deduceri sau alte facilități la care are dreptul conform legii”

Un fost administrator al unei societăți comerciale din Blaj a fost achitat la Tribunalul Alba pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Prejudiciul reclamat de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba depășește două milioane de lei. Daniela Tulea, fost administrator al SC Onix International SRL Blaj, a mai fost judecată pentru spălare de bani și înșelăciune într-un alt dosar penal, tot în legătură cu societatea din Blaj, fiind, de asemenea, achitată definitiv pentru aceste infracțiuni în anul 2015.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a reținut în rechizitoriul trimis în instanță în august 2016 că Tulea Daniela, în calitate de administrator al SC Onix International SRL, a înregistrat în contabilitate facturi fiscale în valoare de 6.826.842 de lei, având ca emitent pe SC Expert Logistic SRL, ”care reprezenta achiziții fictive și anume lucrări de execuție conform contractului nr.144/05.11.2009, creând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum total de 2.007.895 de lei, din care impozit pe profit în sumă de 917.895 de lei și TVA în sumă de 1.090.000 de lei”. Contractul respectiv se referă la activități de reparații la câteva imobile din Blaj, achiziționate de societatea administrată de femeia trimisă în judecată, care, în opinia, Parchetului, nu au avut loc în realitate.

De menționat că SC Onix International SRL Blaj a fost radiată de la Registrul Comerțului încă din noiembrie 2014. lAchiziții fictive reclamate de AFP Alba ”Relevant considerăm a fi faptul că pe înscrisurile existente la prezenta cauză, întocmite în numele SC Onix International SRL, inculpata Tulea Daniela figurează ca administrator al societății, aceasta semnând în dreptul rubricii administrator, inclusiv pe documentele financiar-contabile depuse de societate la organele fiscale – deconturi de TVA sau balanțe de verificare. De altfel, aceasta a reprezentat societatea în calitate de administrator în fața organelor fiscale cu ocazia diferitelor controale sau inspecții fiscale desfășurate în intervalul anilor 2005 – 2009, ea fiind cea care depunea și notele explicative.

Având în vedere că din probele administrate rezultă faptul că lucrările de renovare a clădirilor aparținând SC Onix International SRL s-au efectuat până în luna iunie 2009, iar contabilitatea firmelor implicate s-a ținut la aceeași locație, constatăm că întocmirea contractului, a situației de lucrări și a facturii care atesta achiziții fictive de lucrări efectuate în intervalul iunie – noiembrie 2009 cade în sarcina inculpatei, fiind singura care avea un interes de a înregistra cheltuieli fictive în scopul diminuării obligațiilor către bugetul de stat”, se afirmă în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

”Vinovăția nu este dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă”

Inculpata a declarat în fața instanței că nu recunoaște fapta, nu se consideră vinovată, arătând că nu s-a ocupat de contabilitatea firmei și nu a întocmit facturi, iar de societate se ocupau nepoții acesteia. A declarat că imobilul la care se referă facturile în speță a existat și a suferit lucrări de amenajare. Instanța de judecată a dispus realizarea unei expertize contabile cu mai multe obiective, care a constatat, în esență, că bugetul statului nu a fost prejudiciat prin derularea relației comerciale despre care Parchetul susține că este ilegală.

”Tribunalul concluzionează că starea de fapt descrisă în rechizitoriu nu este obiectiv fundamentată pe probele administrate, iar existența infracțiunii nu este dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă, având în vedere următoarele considerente: probele administrate în cauză, respectiv actele contabile, declarațiile de martori și expertiza contabilă, nu relevă nici existența acestei infracțiuni, nici întrunirea elementelor constitutive ale infracțiunii – lipsind latura obiectivă (operațiunea fiind reală) și scopul special al infracțiunii (neexistând sustragere de la obligațiile fiscale și nici prejudiciu) și nici vinovăția inculpatei sub forma intenției directe, care nu este dovedită dincolo de orice dubiu rezonabil. (…)

Martorii au arătat în acord cu cele constatate în expertiză că lucrările aferente celor două facturi au existat în materialitate, imobilul la care s-au făcut amenajările există, aspecte care se coroborează chiar cu procesele-verbale de control încheiate în cauză de organele de control din cadrul AFP Alba. (…) Facturile, deci, sunt reale și nu fictive, ele au fost înregistrate în contabilitate, au fost declarate la organele fiscale și prin emiterea celor două facturi nu s-a adus niciun prejudiciu bugetului de stat. (…)

Faptul că există anumite facilități legale în cazul unor lucrări anume în sensul scutirii de TVA sau deduceri – nu poate conduce automat la ideea că, dacă contribuabilul le solicită legal, activitatea comercială anterioară obținerii facilității este făcută cu rea credință în scopul obținerii facilității fiscale. Contribuabilul nu poate fi din start bănuit de organul fiscal ca fiind de rea credință atunci când solicită deduceri sau alte facilități la care are dreptul conform legii”, se susține în motivarea deciziei de la Tribunal prin care s-a dispus achitarea inculpatei.

Hotărârea instanței de fond a fost contestată atât de Parchet, cât și de AFP Alba, urmând ca dosarul să ajungă pentru o decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea