Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Abureală prefecturală pentru presă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Am făcut şi eu, recent, ce face orice jurnalist căruia i se pune piedică în dobândirea de informaţii clare (nu pe surse, lăutăreşti) şi am înaintat o solicitare scrisă către Instituţia Prefectului Judeţului Alba, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Era în data de 15 octombrie 2014. O să revin asupra solicitării, că mai întâi trebuie să mă opresc asupra titulaturii instituţiei. Nu mai este, cum era altădată, Prefectura Judeţului Alba, ci „Instituţia Prefectului”, de parcă ar fi a lui, proprie şi personală. Cine a gândit titulatura asta se poate lua de mână cu cei ce au denumit brigada de criminalistică a poliţiei din România drept… „Poliţia Criminală”! Cum să vorbeşti, aşadar, despre Instituţia Prefectului Judeţului Alba, care sună ca nuca-n perete? Iar dacă spui Instituţia Prefectului de prefectura albaAlba, pare un titlu nobiliar, pe care nu cred că-l deţin numiţii de la Guvern, nu?
Cât priveşte solicitarea mea, simplă şi paşnică, ea se referea la sumele cheltuite de statul român (din buzunarul nostru) pentru alegerile europarlamentare. Nu de alta, dar doream să facem o comparaţie cu sumele cheltuite pentru cele prezidenţiale, de acum, din noiembrie. Fireşte, am specificat că dorim să aflăm cum au fost distribuite fondurile de la buget la nivel de judeţ (deci, în judeţul nostru!), şi cum au fost utilizate (în detaliu) la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. De asemenea, doream să aflăm ce tipuri de servicii au fost plătite din aceşti bani publici, ce lucrări au fost efectuate şi cine au fost cei ce au efectuat lucrările respective? Indiferent care ar fi ele… Ei bine, am primit, cu promptitudine persiflantă (în data de 22 octombrie), un răspuns în doi peri, nu cum ne aşteptam, „în detaliu”. Nu era greu să ni se spună că suma alocată în judeţul Alba a fost de dimensiunea X, din care suma X a fost alocată la Alba Iulia, suma X la Sebeş, suma X la Blaj etc. Cât priveşte „lucrările” şi executanţii lor, era vorba despre firmele care au pus la dispoziţie consumabilele, cafeaua, gustările etc, adică lucrările şi serviciile achiziţionate. Ni s-a răspuns că „ordonatorul principal de credite, Ministerul Afacerilor Interne”, a alocat „la titlul Bunuri şi servicii” suma de 242.000 de lei, şi că „sumele alocate au fost utilizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare”. Dar nu ni s-a precizat cum s-a defalcat această sumă pe fiecare beneficiar, aşa cum am solicitat noi, în mod precis. Aşadar, acest răspuns este de-a dreptul jignitor. O abureală. Un copy-paste de pe undeva, din cine ştie ce document.
În aceste condiţii, spuneţi şi dumneavoastră, mai are rost să întrebăm despre cheltuielile pentru alegerile prezidenţiale? Mai are rost să întrebăm despre modul în care s-au repartizat sumele? Mai are rost să întrebăm care este dimensiunea personalului mobilizat, care este, aşadar, dimensiunea efortului logistic? Am primi, probabil, tot o abureală de răspuns! Să căutăm noi hotărârea de guvern? Şi acolo nu sunt prevăzute sumele ce se cuvin a fi repartizate la Ceru Băcăinţi, de pildă, sau altui beneficiar. Atunci pentru ce mai aveţi purtători de cuvânt la Instituţia Prefectului? Apropo. Nu ştim cine a întocmit abureala aceea de răspuns, dar cei ce au dat girul semnăturii lor pe acesta trebuie să-şi asume persiflarea la adresa presei. Ca să nu mai vorbim de faptul că un document oficial, al unei instituţii precum prefectura, trebuie, musai, să poarte şi semnătura celui (celei) ce l-a întocmit. Căci prefectul Gheorghe Feneşer l-a semnat, dar nu cred că i-a cercetat cu atenţie conţinutul. Aşa cum nu cred că i-a fost adus la cunoştinţă conţinutul solicitării noastre. Sincer, nu ne-am aşteptat la o astfel de atitudine, care relevă perfect modul dispreţuitor în care puterea ne priveşte pe noi, jurnaliştii. Dar şi modul în care se raportează la prevederile legii, care garantează accesul oricărui cetăţean la informaţiile de interes public.

Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea