Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Aberație fiscală! Cei care obţin venituri ce depăşesc 22.800 de lei/an, obligaţi la plata CASS de 190 de lei/lună, la fel ca persoanele care nu au niciun venit!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aberație fiscală! Cei care obţin venituri ce depăşesc 22.800 de lei/an, obligaţi la plata CASS de 190 de lei/lună, la fel ca persoanele care nu au niciun venit!

Potrivit legislației în vigoare, dacă o persoană fizică realizează venituri extrasalariale anuale ce depăşesc 22.800 de lei, adică 12 salarii minime pe economie – de 1.900 de lei, trebuie ca până pe 31 ianuarie să trimită la Fisc o proiecţie a câştigurilor viitoare, pe baza veniturilor din 2017 (Declaraţia 600). În baza acestui document Fiscul îi va trimite înapoi Declaraţia 610 pentru stabilirea cuantumului contribuţiilor sociale şi de sănătate pe care contribuabilul trebuie să le plătească în 2018. Procedând astfel, Fiscul reține contribuții pentru orice formă de venit, potrivit Ordinului ANAF din 29 decembrie 2017, ce completează OUG 79/2017 pentru modificarea Codului Fiscal.

Pentru ce venituri plătim contribuții?

Potrivit ordinului amintit, persoanele fizice care au realizat, în 2017, venituri extrasalariale, inclusiv din dobânzi, din activități independente, din acţiuni sau alte forme de investiţii, iar aceste venituri depășesc 22.800 de lei anual, sunt obligate să depună la Fisc Declaraţia 600, în care anticipează veniturile viitoare, pe baza veniturilor realizate în 2017. Depun Declarația 600 și cei care obțin venituri din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinței bunurilor, din agricultură, silvicultură și piscicultură sau din alte surse.

Mai trebuie să spunem că și economiile, acțiunile la bursă sau în companii nu scapă de plata contribuțiilor – CAS și CASS. Termenul limită pentru depunerea declarației este miercuri, 31 ianuarie 2018. Apoi, Fiscul emite Declarația 610, iar contribuabilul va cunoaște cât trebuie să plătească statului – contribuția de asigurări sociale – CAS și contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS. Contribuabilul va realiza plata CAS şi CASS trimestrial, în fiecare zi de 25 a ultimei luni din trimestru.

Așa cum am mai spus, obligația depunerii Declarației 600 va reveni contribuabililor ce realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (1.900 x 12 = 22.800 de lei). Persoanele fizice care realizează venituri lunare din activităţi independente sub nivelul salariului minim brut pe ţară (de 1.900 de lei) nu vor avea obligaţia să plătească CAS și CASS, însă vor putea opta pentru plata contribuţiei, în aceleaşi condiţii prevăzute pentru cei care au obligaţia plăţii contribuţiei. Odată exprimată opțiunea, ea va fi obligatorie pentru întregul an fiscal. De la obligația plății CAS și CASS și, implicit, a depunerii Declarației 600 sunt scutite și PFA ce obțin concomitent venituri din pensii sau sunt asigurate într-un sistem propriu de asigurări sociale, situație în care se află, spre exemplu, avocații sau personalul monahal.

Blocarea activității Fiscului

Deja s-au prezentat la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba câteva sute de contribuabili, care au solicitat informații privind depunerea Declarației 600. Când cei ce au obligația depunerii acestui document se vor prezenta la ghișee cu siguranță activitatea instituției va fi blocată. Asta pentru că la ghișee vor veni și alte persoane ce trebuie să achite taxe și alte dări statului!

Apoi, ar mai fi ceva de spus. Potrivit recentei măsuri a Guvernului, contribuabilii care au obținut venituri de peste 22.800 de lei/an în 2017 plătesc 10 la sută din salariul de bază minim brut pe țară, de 1.900 de lei, adică 190 de lei/lună ca CASS. Spre comparație, aceeași obligație o au și cei care nu realizează niciun venit; ei trebuie să achite lunar, fie că au, fie că nu, 190 de lei, dacă vor să beneficieze de servicii medicale gratuite. Dacă nu au acești bani rămân neasigurați și vor fi nevoiți să achite peste 1.000 de lei, adică CASS pe 7 luni în urmă, atunci când vor avea nevoie de servicii medicale sau spitalizare. Curată aberație!

ANAF se scuză!

După ce mai mulți contribuabili au semnalat faptul că recenta măsură nu e deloc normală și blochează activitatea Fiscului, ANAF a venit cu clarificări. Spune că e vorba doar despre un număr estimativ de 210.000 de contribuabili persoane fizice care au obligația de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 în vederea determinării contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). ANAF dă asigurări că au fost dispuse toate măsurile organizatorice necesare în vederea asigurării realizării procesului de depunere și prelucrare facilă și rapidă a formularului 600. Am mai primit astfel de asigurări, și atunci când am ajuns la ghișee era vai și-amar de noi…

Potrivit ANAF, contribuabilii au la dispoziție și posibilitatea transmiterii acestui formular fără a se deplasa la sediile ANAF, prin poștă, cu confirmare de primire, urmând ca, începând din data de 15 ianuarie 2018, Formularul 600 să poată fi transmis și în format electronic, de pe portalul www.anaf.ro. Rămâne de văzut dacă recentele modificări fiscale vor reduce birocrația, așa cum se spune, sau vor da mai multă bătaie de cap contribuabililor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea