Rămâi conectat

Ştirea zilei

A început vânzarea pomilor fructiferi, în piaţa agroalimentară din centrul Albei Iulia. Vezi imagini

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

pomi fructiferi15Zeci de comercianţi prezenţi astăzi şi sute de pomi fructiferi de vânzare, în piaţa agroalimentară din centrul municipiului Alba Iulia. Caişi, gutui, meri, cireşi, pruni, piersici, vişini, peri şi nuci sunt oferiţi spre vânzare la preţul unic de 12 lei bucata.

Toţi comercianţii au venit din Aiud, iar pomii au fost crescuţi în pepiniere. Unul dintre negustori ne-a spus astăzi că „cel mai bine este ca pomii să fie plantaţi toamna, dar datorită vremii bune de afară şi acum este un moment prielnic”.

Plantarea pomilor se face în trei perioade: toamna, „în ferestrele iernii” – zilele călduţe de iarnă sau primăvara devreme. Primăvara de regulă este secetă, de aceea arborele trebuie udat bine după plantare.

*Sfaturi utile pentru plantarea pomilor fructiferi

La carte scrie că pomii fructiferi se plantează cât mai devreme, imediat după dezgheţ. Ideal este ca gropile să fie săpate cu câteva luni înaintea plantării. Acest lucru favorizează o sterilizare a locului unde va fi plantat pomul. Dimensiunea gropilor e bine să fie cât mai mare, cu laturi de 1 – 1,5 metri la suprafaţă şi 60 – 80 cm adâncime. Această lucrare conduce la afânarea solului, un ajutor pentru dezvoltarea rădăcinilor.

Pomul trebuie plantat  la adâncimea la care a crescut în pepinieră. Dacă nu aţi întrebat vânzătorul, puteţi să vă orientaţi după punctul de altoire. Acesta trebuie să se afle la 2-3 cm deasupra nivelului solului. Pe măsură ce se aşază pământ peste rădăcini, se efectuează tasarea prin călcare. La plantare, folosiţi, pe lângă pământ, şi gunoi fermentat de grajd. Atenţie, nu folosiţi gunoi proaspăt, deoarece compromiteţi şansele ca pomul să se prindă. Folosiţi 10-15 l de apă pentru a uda. E bine ca, atunci când săpaţi groapa, să aşezaţi pământul scos în două grămezi: una cu pământul de deasupra (primii 20 de cm) şi cealaltă cu restul. Când plantaţi pomul, puneţi pământul scos de deasupra la fund şi cel scos de la fund deasupra. Plantarea se face astfel: Se face un muşuroi sub rădăcinile pomului, pe fundul gropii. Apoi, se trage pământul cât să acopere rădăcinile, se calcă, se pun 4-5 kg bălegar bine putrezit, se trage un nou strat de pământ şi se calcă, iar peste nivelul gropii se face un muşuroi care în primăvara se nivelează;

Este de precizat că adăugarea de îngrăşăminte chimice este total contraindicată. Acestea micşorează mult şansele ca planta să se prindă. Dacă decideţi să puneţi mai mulţi pomi, distanţa dintre ei trebuie să fie de minimum 4-5 metri. Excepţie fac vişinii, care se pot planta la 3 metri unul de celălalt. Perii, prunii, caişii, piersicii pot fi plantaţi la 4 metri unul de altul, iar merii  şi cireşii, la 5 metri. Pentru ca pomul să crească drept, puteţi înfige în groapă – de preferinţă înainte de plantare, pentru a nu afecta rădăcinile pomului – un par înalt. Legaţi pomul de acest par.

Comercianţii vor fi în fiecare marţi în piaţa agroalimentară din Alba Iulia, iar plantarea lor este indicată până în 20 martie.

[nggallery id=1183]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea