Rămâi conectat

Actualitate

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni

Pentru creștinii ortodocși urmează 2 săptămâni de post și rugăciune, ținând cont că tocmai ce am intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului, moment care precede marea sărbătoare de peste an a Sfintei Maria Mare.

Potrivit rânduielilor ortodoxe, miercuri, 31 iulie, a început Postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta durează două săptămâni, până la Sfânta Marie Mare, prăznuită pe 15 august. În limbajul popular, acest post mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămariei.

Este un post care pregătește credincioșii de cele două mari praznice împărătești ale lunii: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Postul Adormirii Maicii Domnului durează mai puțin decât Postul Paștelui sau decât cel care precede Crăciunul, dar este considerat la fel de important în creștinismul ortodox.

Citește și: mesaje de Sf Maria

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie căutată prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaște o dezvoltare mai mare și când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanță. La început însă, nici timpul din an, nici durata și nici felul postirii nu erau la fel peste tot.

În zona Antiohiei, creștinii posteau o singură zi (6 august), alții mai multe zile (patru la Constantinopol sau opt la Ierusalim); în răsărit posteau în luna august și de aceea postul era numit și Postul lui August, alții în septembrie (apusenii, cum fac până azi), iar alții nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la amărăciunea pământească la bucuria cerească, unde stă în nemijlocită apropiere de Fiul ei iubit.

Data și durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

Îndrumările tipiconale prevăd ca în Postul Adormirii Maicii Domnului să se ajuneze lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea (aproximativ ora 15:00), după care se poate consuma mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față (6 august) este dezlegare la pește.

sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când pică Rusaliile în 2024: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” Rusaliile sunt sărbătorite de creştinii ortodocşi în fiecare an. Pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Acest detaliu temporal explică şi denumirea de „Cincizecime”. Această zi este cunoscută şi sub numele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea