Ziarul Unirea

A fi sau a nu fi

Ieri cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicholas Sarkozy i-au prezentat preşedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy propunerea de a conduce nu doar uniunea ci şi un guvern economic care se doreşte a fi constituit pentru statele din zona Euro. „Turbulenţa” generată de criza datoriilor suverane pune sub semnul întrebării atât stabilitatea monedei Euro, cât, aşa cum apreciază miliardarul american George Soros, chiar existenţa Uniunii Europene. Cred că domnul Soros, cel care are destule succese financiare, majoritatea rezultat al speculaţiei pieţelor, ultimul de acest fel fiind pariul pe retrogradarea ratingului SUA care i-a adus câteva miliarde bune în plus în conturi, merge puţin cam prea departe. Sau poate că domnia sa doreşte prin comentariul făcut asupra rezultatelor întâlnirii dintre cei doi şefi de stat de marţi să lanseze o temă, să creeze un trend, o presiune pentru cine ştie ce speculaţie mai vizează domnia sa. Emit o ipoteză: domnul Soros a pariat pe scăderea ratingului SUA, la câteva zile ratingul comunicat de agenţia Standard and Poor’s a scăzut, aceeaşi agenţie alături de Moody’s a fost acuzată de-a lungul activităţii lor, dar mai abitir în ultimii ani, că face greşeli în calculul ratingurilor şi că în căutare de clienţi nici măcar nu mai e prea corectă. Acestea sunt faptele. Deducţii puteţi face şi dumneavoastră.
Acum domnul Soros ale cărui succese financiare îi crează o destul de solidă credibilitate sugerează posibilitatea desfiinţării Uniunii Europene. Vă mai propun o ipoteză: Statele Unite ale Americii (unde vieţuieşte domnul Soros şi de unde ne vine criza asta în esenţă) au fost timp de sute de ani şi încă mai sunt prima economie a lumii. Sunt aşa tocmai pentru că includ un teritoriu mare pe care se aplică aceleaşi reguli economice. Creatorii Uniunii Europene s-au gândit şi la constituirea unei entităţi care să aducă un echilibru în economia mondială. Dar este greu să aduci la acelaşi numitor mai multe state, din acest motiv entitatea economică a Europei unite nefiind prea bine conturată nici acum. Paşii spre acest obiectiv au fost mici. Ultimul a fost crearea uniunii monetare şi instituirea monedei unice Euro. Au mai rămas însă multe de făcut şi nici măcar criteriile de la Maastricht, care controlau oarecum economiile din zona euro, nu au fost respectate sub presiuni electorale sau pentru că ar fi contravenit unor prevederi fiscale împământenite. Criza de-acum poate fi momentul pentru încă un pas, unul foarte important, în crearea entităţii economice care se doreşte a fi Uniunea Europeană. În urma întâlnirii de marţi a liderilor lor, Franţa şi Germania propun ca măsuri pentru combaterea crizei datoriilor crearea unui guvern economic pentru zona euro, instituirea unei taxe pe tranzacţiile financiare, obligaţia adoptării „regulii de aur” a echilibrului bugetar în toate statele zonei euro până în vara anului 2012. În plus, şi decizând numai pentru ţările lor, ei au propus un impozit comun pe firme în Franţa şi Germania, cele două state principale iniţiatoare ale Uniunii şi motoarele ei economice care să intre în vigoare în anul 2013. În acest fel fiecare dintre aceste ţări va putea urmări mai atent perspectivele economice ale celeilalte. Foarte important, acest impozit comun este un exemplu de convergenţă.
În ce ne priveşte pe noi, poate că ar trebui să ne ţinem departe de zona euro până ce lucrurile se liniştesc, până ce economiile îşi revin şi mai ales până ne revenim noi economic astfel încât să putem respecta regulile economice care vor fi impuse statelor din zona euro. Şi avem o veste bună, la publicarea cifrelor privind evoluţiile economice ale statelor pe trimestrul al doilea, România este, conform aprecierilor Financial Times, „singura surpriză pozitivă”. Creşterea anuală anunţată pentru acest trimestru a fost de 1,4 la sută, în timp ce state dezvoltate printre care cele două amintite mai sus au creşteri mult mai mici, ba chiar stagnează.
Anca DINICĂ

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Robespierre 18 august 2011 at 10:58

Anca Dinica, m-ati umplut de bucurie cu aceasta „veste minunata”.
Citind splendoarea dvoastra de articol mi-am sunat rudele, prietenii, vecinii ( indeosebi pe cei mai in varsta) si, odata adunati, le-am comunicat ca a venit Craciunul si le-am dat minunata dvoastra veste ( vestea buna, cum ii spuneti dvoastra): „Romania este, conform aprecierilor Financial Times << singura surpriza pozitiva<<" cu o crestere anuala anuntata de 1,4%…
Ce sa va spun, bucuria somerilor, a pensionarilor, a celor batrani si bolnavi, a scolarilor, intr-un cuvant bucuria tuturor, a fost fara margini. S-a jubilat, s-a dansat si sarit in sus de bucurie, s-au desfacut butile si s-au taiat toate orateniile de prin curti la aflarea "minunatei vesti". Iar cand le-am mai spus ca toata asta buna veste are loc "in timp ce state dezvoltate (Germania si Franta, de exemplu) au cresteri mult mai mici, ba chiar stagneaza". bucuria nu a cunoscut margini. S-a cantat "Internationala", "Noi suntem romani", "Asa-i romanul cand se veseleste", s-a improvizat o scena iar oratorii au infierat cu manie proletara racilele capitalismului ( "asa le trebuie, mama lor de capitalisti!", "traiasca, traiasca, traiasca sa traiasca/ Basescu si Udrea si tara romaneasca!", "cu Roberta si cu Boc/ noi incingem mandru joc", si cate alte luari de pozitie.
Bairamul, cheful, bucuria, Craciunul ( cu a lui "veste minunata") au tinut pana spre dimineata, sentimentele de profunda mandrie patriotica si multumirile la adresa partidului si a iubitilor sai conducatori, in frunte cu "carmaciul neamului" fiind laitmotivul petrecerii.
Azi dimineata vecina mea , asistata social,a venit si mi-a spus ca i-au taiat curentul, alt vecin, pensionar de CAP, mi-a spus ca i-au taiat gazul, iar famila Popa mi-a povestit cu dupa masa vine banca sa le ia televizorul , frigiderul si mobila, ca nu si-au platit ratele la creditul luat in franci elvetieni pentru a supravietui pana anul viitor.
Si, dintr-o data, minunata veste s-a transformat intr-o lupta inumana pentru supravietuire, Craciunul promis si real transformandu-se intr-un pod mult prea indepartat si intr-o tinta extrem de greu de atins pentru toti cei care au sarbatorit "vestea cea buna" pe care dvoastra, stimata Anca Dinica, cu bunavointa si totala impartialitate si probitate oranj, ne-ati dat-o. Iar cand le-am spus vecinilor mei, sa nu dispere, ca urmeaza , in scurt timp, o alta minunata veste pe care, de data asta, ne-o va da dl Tinu Mates, si in care ne va spune angajamentele "senatorului pescar" si ale "deputatului bustenilor", luate cu ocazia "Zilei lemnarului", pentru ca "romanii" ( vorba Bocului) sa o duca mai bine, am stabilit ca viitorul chef sa il facem saptamana viitoare. Asta inn masura in care voi avea cu cine il face.

"Dezmatul", Craciunul, euforia, au tinut pana noaptea tarziu,

Dorin 18 august 2011 at 16:37

Domnule R , oricat v-ar plati USL-ul , cred ca ati castiga mult mai bine la Antena 3 , si atunci v-ati putea permite sa chefuiti cu Ciuvica , Ciutacu , Gadea , Grecu , Firea ,… ca intre adevarati deontologi – neimplicati politic ; nu de alta , dar al doilea chef va trebui sa-l sponsorizati dvs , ca bietii dvs vecini , prieteni si rudele nu mai au ce taia , chiar daca le mai aduceti asemenea vesti . Apropos , comentariul de mai sus l-ati facut tot beat , dupa chef ? Pareti ca sunteti intro betie continua , de cand apareti pe forum ;in rest , insanatosire grabnica si numai bine !

Comentariile sunt oprite