Rămâi conectat

Ştirea zilei

7 din cele 9 produse tradiţionale atestate se fabrică în judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Bucatele cu specific românesc sunt etichetate

eticheta produs traditionalCetăţenii judeţului şi nu numai pot alege să consume produse tradiţionale, ecologice şi sănătoase în detrimentul celor care conţin amelioranţi, chimicale sau coloranţi sintetici. Acum, consumatorii pot cumpăra cel mai bun produs posibil, din gama sutelor care ne stau la îndemână. Produsele tradiţionale sunt la îndemâna oricui, în supermarketuri şi conţin sigla de atestare. Brutăria din Sântimbru a reuşit să obţină atestate pentru şapte din nouă produse tradiţionale din România, obţinând cele mai multe atestate pentru produsele tradiţionale eliberate în temeiul prevederilor Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Potrivit declaraţiei preşedintelui Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din România, Călin Matieş, şapte din cele nouă produse ţărăneşti atestate au ajuns în judeţ şi reprezintă preparate bune, sănătoase, cu toate calităţile nutritive.

Sunt aceleaşi bucate sănătoase, realizate întocmai, după reţetele bunicilor noştri. Procedeele tehnologice de obţinere sunt identice cu cele folosite de străbuni, iar produsul finit are acelaşi gust şi nu conţine amelioranţi, chimicale sau coloranţi sintetici. Aceste produse sunt însoţite de o siglă unicat. Toţi producătorii de produse tradiţionale trebuie să-şi obţină actele de atestare, după noua legislaţie, pentru a putea comercializa aceste produse. Atestarea se obţine mai greu deoarece sunt mai multe criterii de îndeplinit. Acum trebuie să faci dovada reţetei prin documente istorice autentificate. Brutăria din Sântimbru a prezentat reţete de acum 25 – 30 de ani, iar la dosarul de certificare au fost depuse inclusiv state de plată din anul 1983”, ne-a mai spus Călin Matieş, preşedintele FNPPTE România.

Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale, Ecologice şi de Casă Alba –Transilvania, prin cei 32 de membri ai săi, a reuşit schimbarea legislaţiei în domeniul alimentar şi a realizat o siglă de atestare a produselor tradiţionale.

Atestatul îşi păstrează valabilitatea atât timp cât operatorul economic îndeplineşte cerinţele pentru care a primit atestatul”, a mai spus Călin Matieş.

Brutăria din Sântimbru are atestate pentru Baton cu miere, Colac cu miere, Pită bătută pe vatră, Pită neagră (integrală), Pită împletită, Pupuri de Sântimbru şi Colac de Sântimbru. Cu sigla  „atestat produs tradiţional” se etichetează alimentele cu specific românesc. Operatorul economic care fabrică acest produs şi nu respectă prevederile legii, pierde dreptul de a mai comercializa marfa cu sigla de atestare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea