Rămâi conectat

Ştirea zilei

50 de edituri vă îmbie la lectură, vă îndeamnă la cultură

Publicat

în

Ieri, la sediul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga”, din Alba Iulia, a avut loc o conferinţă de presă premergătoare Târgului de carte „Alba Transilvana”, a cărui ediţie a IV-a se va desfăşura la Alba Iulia, în perioada 6-8 mai 2011. Conferinţa a fost susţinută de organizatori, respectiv de Consiliul Judeţean Alba şi de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, fiind prezenţi atât preşedintele Ion Dumitrel, cât şi doamna director Mioara Pop. Iar celor doi li s-au alăturat, din partea Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, poetul Ion Mărgineanu şi romancierul Cornel Nistea. Doamna Mioara Pop a început prin a sublinia faptul că acest târg de carte, ajuns, iată, la cea de-a patra ediţie, este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba, care l-a inţiat şi îl susţine în mod consecvent, an de an, în ciuda restricţiilor bugetare. Interesant este faptul că anul acesta, cu un buget de aceeaşi dimensiune cu cel de anul trecut, organizatorii reuşesc să aducă 57 de edituri, faţă de 40, câte au participat anul trecut. Deci cu aproape 50% mai multe, în condiţiile în care fiecare editură îşi trimite şi reprezentanţii. Aşadar, dacă anul trecut au fost prezentate publicului în jur de 60.000 de volume din toate domeniile de interes, anul acesta se apreciază că vor fi aduse peste 100.000 de volume. Doamna Pop a mărturisit că a simţit o mare satisfacţie pentru faptul că editurile, mari şi mici deopotrivă, nu numai că au acceptat invitaţia (deşi în aceeaşi perioadă se desfăşoară manifestări similare la Cluj, Timişoara şi Sibiu!) dar nici nu s-au mai exprimat, ca altădată, în sensul că vin… „în provincie”. Preşedintele Dumitrel a readus în atenţia presei, cu o satisfacţie îndreptăţită, faptul că instituţia pe care o conduce reuşeşte să drămuiască bugetul în aşa fel încât să poată susţine mai departe manifestările culturale pe care le-a iniţiat, precum festivalurile (umor şi epigramă, teatru, muzică folk etc.), colcviile tinerilor scriitori şi ale romanului românesc contemporan, şi mai ales Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” şi acest târg de carte, manifestări care promovează municipiul şi judeţul nostru mai mult decât orice campanie.
Cu prilejul conferinţei am aflat şi câteva lucruri inedite despre această ediţie. De pildă faptul că va fi lansat un volum dedicat regretatei doamne a scenei româneşti, Lucia Mureşan, nelipsită de la 29 de ediţii ale Festivalului „Lucian Blaga”, până anul trecut, când a plecat în eternitate. De asemenea, am aflat că târgul nostru de carte va lua o dimensiune internaţională, invitând şi edituri din străinătate, aşa că anul acesta a fost invitată editura „Epigraf”, din Chişinău. Şi, pentru că târgul de carte s-a născut din necesitatea de a potenţa festivalul dedicat lui Lucian Blaga, nu va lipsi lansarea obişnuită, de fiecare an, a ediţiei multilingve, de lux, din creaţia lui Lucian Blaga. Anul acesta, volumul editat este „La curţile dorului”, în timp ce ediţia anastatică anunţată, „Filozofia stilului”, are un atât de mare succes, încât a fost deja comandată de facultăţile de filozofie din Cluj şi Tg. Mureş. Importanţa pe care a dobândit-o târgul nostru de carte este dovedită şi de marile personalităţi culturale care vor onora Alba Iulia prin prezenţă, cu acest prilej: academicienii Eugen Simion, Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija, scriitorii Daniel Corbu, Nora Iuga, Octavian Soviany, oaspeţii străini Diarmuid Johnson (Irlanda) şi Ingo Cesaro (Germania), poetul român Ion Miloş, care vine tocmai din Suedia, în fiecare an, deşi se află la o vârstă înaintată, actorii Eugen Cristea, Cristina Deleanu şi Jeanine Stavarache, soprana Daniela Vlădescu şi solista de muzică populară Veta Biriş.
Aşadar, vizitaţi şi anul acesta Târgul de carte „Alba Transilvana”, localizat în pavilionul Consiliului Judeţean, din apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor, cu mic şi mare, ca şi în anii precedenţi. Vor fi cărţi pentru toate vârstele şi pentru toate gusturile, şi nu vor lipsi lansările de carte, expoziţiile de artă, momentele muzicale şi teatrale, tombola cu premii, şi multe altele…
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie: Guvernul are în plan scăderea cheltuielilor bugetare

Publicat

în

Angajările la stat, SUSPENDATE de la 1 iulie: Guvernul are în plan scăderea cheltuielilor bugetare

În sedința din seara zilei de luni, 23 mai, Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a decis să introducă o serie de măsuri „pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public”.

Această măsură face parte din noul pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”, lansat de Coaliția de guvernare.

1. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.

3. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.

4. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Publicat

în

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Elevul fruntaș Flavius Taflan (clasa a IX-a) este fascinat de limbile străine pe care le studiază cu pasiune. Pentru a acumula cunoștințele și se perfecționa, învață constant, dedică timp și multă atenție studiului. Și-a testat cunoștințele la fazele județene ale olimpiadelor de limba franceză și limba engleză unde a reușit să obțină Premiul I, respectiv Premiul III.

Citește și: FOTO | Elev de excepție al Făgărașului, admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia

Calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a reprezentat pentru Flavius nu doar un succes școlar ci și o motivație de a continua să aprofundeze acestă disciplină. În colegiul militar Flavius a reușit, sub îndrumarea doamnei profesoare Carmen Roman, să își consolideze baza de cunoștințe de limba franceză, formată pe perioada gimnaziului și cu ambiție și dorința de a se autodepăși a reușit să obțină un punctaj foarte bun la faza națională a olimpiadei, punctaj care i-a adus mențiune.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: FOTO| Impresiile unui „boboc” după prima lună la Colegiul Militar din Alba Iulia: „Îndrăgesc uniforma militară și mi-am dorit să continui tradiția familiei”

„Acest premiu obținut la Olimpiada Națională de Limba Franceză este rezultatul muncii și perseverenței. Sub îndrumarea doamnei profesoare am înteles nevoia unei pregătiri riguroase pentru a obține o astfel de performanță și mi-am concentrat forțele asupra dobândirii abilităților necesare pentru a face față cu brio acestui concurs național. În fiecare zi, cu gândul la marea competiție, am muncit intens, fără să pierd din vedere obiectivul final. Au existat, într-adevăr, și momente mai dificile, în care m-am simțit nesigur pe mine, însă posibilitatea de a concura la nivel național m-a determinat să fiu mai ambițios ca niciodată și să dau totul pentru a reuși. În final am obținut o mențiune, care dovedește implicarea și seriozitatea mea în această olimpiadă, premiu de care sunt foarte mândru. Îmi propun să îmi perfecționez în continuare franceza pentru ca, anul viitor, să pot urca pe podium. Sunt recunoscător tuturor celor care m-au sprijinit în acest drum și care au avut încredere că voi reuși.

Felicitări, elev și dascăl, pentru obținerea acestui rezultat deosebit la nivel național!”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare