Rămâi conectat

Ştirea zilei

40 de ani de producţie a plăcilor MDF la Sebeş, 1970 – 2010

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Recent, profesorul Nicolae Afrapt, un fiu al Sebeşului, un fin intelectual şi o personalitate a culturii Albei şi-a desăvâşit ultima sa operă, realizată cu sprijinul societăţii Kronospan Sebeş. Astfel, după recenta monografie Sebeşul – Satul de pe Valea Sebeşului şi alte apariţii editoriale dintre care amintim: Un liceu în calea vremurilor – Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş, Germanii din Sebeş în primii ani ai comunismului 1945 – 1950: Începutul calvarului, volumele I şi II, a văzut lumina tiparului la Editura „Unirea” lucrarea „Să vorbim de excelenţă – 40 de ani de producţie a plăcilor MDF la Sebeş, 1970 – 2010”. Este vorba despre o monografie care urmăreşte pas cu pas etapele parcurse de la prima fabrică de plăci fibrolemnoase din cadrul fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului Sebeş până la moderna fabrică de azi – Kronospan Sebeş. În aceste zile de zbucium permanent, într-o societate în care cărţile nu mai au valoarea de altădată, autorul îşi propune să trezească interesul pentru lectură deopotrivă celor care au cunoscut vechea industrie de prelucrare a lemnului din Sebeş, dar tinerilor care tot mai rar îşi fac timp pentru o carte. Nicolae Afrapt ne prezintă relatări ale celor care au lucrat la fosta fabrică CPL Sebeş, cea care s-a dovedit peste ani a fi un proiect nereuşit. A fost dotată cu tehnologii avansate, a avut parte de profesionişti de excepţie, însă barierele impuse de societatea comunistă au făcut ca fabrica CPL să devină pur şi simplu un proiect nereuşit, fapt nerecunoscut în acele vremuri. În această perioadă de profundă criză economică şi politică, profesorul Nicolae Afrapt a pus suflet într-o lucrare care ne explică greutăţile şi greşelile din trecut, dar mai ales rolul investitorilor străini serioşi, care au construit pe ruinele fostei fabrici CPL Sebeş o platformă industrială modernă, dotată cu cele mai performante tehnologii de protecţie a mediului. Cartea ne demonstrează că acolo unde există un management performant şi modern, pregătire profesională de excepţie, spirit de echipă şi colegialitate rezultatele nu întârzie să apară. Toate aceste calităţi, şi nu în ultimul rând respectul faţă de mediul înconjurător sunt secretul succesului Kronospan Sebeş. După mulţi ani de căutări şi aşteptări, industria plăcilor din municipiul Sebeş a ajuns la performanţe la care cei ce au cunoscut-o în vremurile de demult nu aveau curajul să viseze. (A.D.T.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO UPDATE| BILANȚUL vijeliilor de sâmbătă din Alba: Inundații la Câmpeni și Hăpria, aluviuni pe DN1, arbori căzuți și drumuri colmatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

BILANȚUL vijeliilor de sâmbătă din Alba: Inundații la Câmpeni și Hăpria, aluviuni pe DN1, arbori căzuți și drumuri colmatate

În cursul zilei de sâmbătă, 3 iunie, pe fondul mai multor avertizări Cod Portocaliu (Meteorologic și Hidrologic), în județul Alba s-au înregistrat precipitații abundente care au produs efecte în mai multe zone, astfel:

Pe fondul avertizărilor Cod Portocaliu meteo și hidro, la nivelul județului Alba, până la momentul actual, bilanțul evenimentelor este următorul:

Elit - Gustul Desăvârșit

– evacuare apă din subsol pe raza localității Sebeșel, comuna Săsciori (a intervenit SVSU Săsciori);

– degajare aluviuni de pe DN1, raza localității Răhău, municipiul Sebeș (a intervenit SVSU Sebeș în cooperare cu SDN Alba);

– evacuare apă din 2 curți și 1 subsol pe raza localității Răhău, municipiul Sebeș (a intervenit SVSU Sebeș );

– arbore căzut pe carosabil, pe DJ 107C în localitatea Drâmbar, comuna Ciugud (a intervenit SVSU Ciugud);

– evacuare apă din garaj în localitatea Hăpria, comuna Ciugud (a intervenit SVSU Ciugud);

– Oraș Câmpeni – strada Valea Brătinesei sunt 20 de curți inundate și un podeț colmatat, intervine Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Câmpeni.

UPDATE: Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Bistra intervin pentru degajarea unor arbori cazuți în vale, și decolmatarea drumuri de acces în loc. Bistra, zona Valea Lipăii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Județul Alba sub asediul avertizărilor meteo: Încă un cod portocaliu de viituri în bazinele Geoagiu și Mureș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba sub asediul avertizărilor meteo: Încă un cod portocaliu de viituri în bazinele Geoagiu și Mureș

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis încă o avertizare de cod portocaliu pentru fenomene imediate de inundații valabilă pentru județul Alba, până la ora 03:00.

La această oră a intrat în vigoare o avertizare hidrologică de cod portocaliu valabilă în perioada 03.06.2023 ora 21:00 – 04.06.2023 ora 03:00.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Geoagiu – pe sectorul aferent S.H. Teiuș, Mureș – afluenţii aferenţi sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Acmariu, județele Alba, Sibiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Județul Alba lovit de VIJELII și viituri: INUNDAȚII la Câmpeni după o rupere de nori

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Județul Alba lovit de VIJELII și viituri: INUNDAȚII la Câmpeni după o rupere de nori

Județul Alba se află sâmbătă seara sub asediul femomenelor meteo extreme, mai multe avertizări de inundații fiind emise de autorități.

CITEȘTE ȘI: INUNDAȚII în satul Hăpria din Ciugud: Viitura a luat cu asalt străzile și gospodăriile oamenilor

În orașul Câmpeni, strada Brătinesei se află sub ape, după o rupere de nori petrecută în această seară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inundații au mai fost astăzi și între Sebeș și Cut și în satul Hăpria din comuna Ciugud.

CITEȘTE ȘI: Avertizare RO-ALERT de INUNDAȚII în Alba: „Îndreptați-vă spre locurile de refugiu cele mai apropiate”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba a emis o avertizare de extremă urgență RO-ALERT de inundații pentru mai multe zone din județul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare