Ziarul Unirea

34 de unităţi administrativ-teritoriale, în pericol de poluare cu nitraţi agricoli

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

În urma controalelor efectuate anul trecut în judeţ, specialiştii Oficiului Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Alba pe linia respectării Directivei nitraţilor, s-a constatat că 34 de unităţi administrativ – teritoriale sunt vulnerabile la poluare cu nistraţi din surse agricole. Şeful OSPA Alba, Aurel Todoran, a declarat că s-a efectuat identificarea numărului de animale şi a presiunii de azot pe unitatea de suprafaţă, fiind necesară monitorizarea dejecţiilor acolo unde există între 8 – 100 de vite mari, iar acestea sunt zonele cu risc de accident.
Pe de altă parte, OSPA Alba a reamintit agricultorilor importanţa efectuării studiilor pedologice şi agrochimice pentru terenurile pe care le deţin, în scopul îmbunătăţirii calităţii solului. În urma studiului, specialiştii OSPA vor dispune măsuri ameliorative pentru creşterea fertilităţii solului şi vor fi stabilite culturile care se pretează să fie însămânţate pe aceste terenuri, pentru ca agricultorii să obţină producţii agricole superioare. Aurel Todoran a salutat elaborarea proiectului Legii solurilor, care va asigura cadrul legal pentru protejarea solurilor.
În altă ordine de idei, el a lăsat să se înţeleagă că nu-şi explică motivul pentru care salariile personalului OSPA Alba au fost reduse cu 25 la sută conform actului normativ pentru reducerea cheltuielilor bugetare, deoarece OSPA nu este finanţat de la bugetul de stat, asigurându-şi fondurile necesare funcţionării din surse extrabugetare, prin autofinanţare. (R.G.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419