Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Actualitate

3 Decembrie: „Bucuria Darului” – Spectacol de colinde, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia organizează, luni, 3 decembrie 2012, cea de-a IV-a ediţie a programului „Bucuria Darului” pentru a marca şi a sărbători ,,Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap”. Acţiunea va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, începând cu ora 15.00.

 Cu această ocazie, organizatorii vă invită să fiţi alături de ei, pentru a urmări un program de colinde, susţinut de Corul Seminarului Teologic Ortodox Alba Iulia, coordonat de Arhid. Prof. Dr. Nicolae Topârcean; Corul Centrului Pilot Sf. Meletie Alba, format din persoane cu deficienţe de auz şi vorbire şi persoane cu handicap, coordonat de Pr. Petru Haţegan.

La eveniment participă şi solistul de muzică uşoară Alin Ignat, câştigătorul a mai multor premii naţionale şi internaţionale şi solistul de muzică canto-clasic Alex Dorian Bodea, absolvent al Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia, precum şi surorile Gianina şi Mihaela Buzan, soliste de muzică populară, alături de soliştii Centrului de Cultură Augustin Bena Alba Iulia, grupul „Primavera” şi alţi interpreţi din comunitatea noastră.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tot în cadrul evenimentului, va fi organizată o gală a persoanelor cu dizabilităţi, în care vor fi premiate persoanele şi organizaţiile publice sau private care au activat în domeniul incluziunii în societate a persoanelor cu dizabilităţi şi ale căror activităţi şi proiecte au fost evidenţiate în comunitate.

De asemenea, va fi organizată o expoziţie cu decoraţiuni de Crăciun, confecţionate de beneficiarii centrului „Sfântul Meletie” Alba.

Vă prezentăm mai jos programul  evenimentului:

15.00 – 18.00: Expoziţie, în  holul Casei de Cultură a Studenţilor Alba, cu obiecte şi  decoraţiuni de Crăciun, confecţionate de persoane cu dizabilităţi

16.00 – 18.00: Un concert de colinde susţinut de Corul ,,Centrului Pilot Sf. Meletie Alba”, alcătuit din persoane cu deficienţe de auz şi vorbire şi persoane cu handicap fizic, neuro-locomotor, somatic coordonat de Pr. Petru Haşegan;

– Corul Seminarului Teologic Ortodox Alba Iulia, coordonat de Arhid. Prof. Dr. Nicolae Topârcean;

– Surorile Geanina şi Andreea Buzan, soliste muzică populară;

– Moment Coregrafic, susţinut de tinerii Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, Filiala Alba;

– Alin Ignat, interpret de muzică uşoară, câştigător a mai multor premii naţionale şi internaţionale;

– Solist Ion Damian Asociaţia Nevăzătorilor din România – Alba – Hunedoara;

– Rodica Buta interpret de muzică populară absolventă a Școlii Populare de Artă Augustin Bena, clasa d-nei profesoare Florentina Farcaș de la Societatea Handicapaţilor Neuropsihic “Speranţa”  Alba  Iulia;

– Alex Dorian Bodea solist de muzică canto-clasic, absolvent al Liceului de Muzică şi Arte Plastice Alba Iulia;

 – Dina Vărărean interpret muzică populară, a cântat pe mai toate scenele din ţară şi a participat la câteva turnee în străinătate, în Franţa, Iugoslavia, Spania şi Statele Unite ale Americii. Are un repertoriu complex, a adunat melodii tradiţionale din toate colţurile ţării şi a fost îndrumată de Valeria Peter Predescu.

 – Centrul de Cultură Augustin Bena Alba Iulia Grupul ,,Primavera” coordonat de d-na Marinela Popa;

18.00: Gala de premiere
Vor fi oferite pachete cadou pentru 250 de  persoane cu handicap, atât beneficiarilor  Centrului Pilot Sf. Meletie Alba,  cât şi celor din comunitate.

Partenerii şi sponsorii acestui eveniment sunt: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba; Serviciul Public de Asistenţă Socială al Consiliului Local Alba; Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba;Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba;Casa de Cultură a Studenţilor Alba; Asociaţia Naţională a Surzilor Filiala Alba Iulia;Asociaţia Nevăzătorilor din România – Alba – Hunedoara;Asociaţia  SM Speromax Alba; Societatea de Ajutorare ,,Diakonia” Alba Iulia; Societatea Handicapaţilor Neuropsihic “Speranţa”  Alba  Iulia; Club Rotary Alba Iulia; Birou Notarial Elena Teodorescu Alba Iulia; SC Servnic SRL Alba Iulia; SC Tiporex SRL; SC Gbobal Dif. Co SRL – Cofetăria Corina; SC Pinticarn SRL „La Meseni” Sebeşel; SC Bravo Construct SRL Sebeş, Alba şi SC Decar Trading SRL Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Scutire de accize pentru țuica fabricată acasă, din fructe: Ce prevede un proiect de HG

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Scutire de accize pentru țuica fabricată acasă, din fructe: Ce prevede un proiect de HG

Un proiect de Hotărâre de Guvern care reglementează modalitatea de acordare a scutirii de la plata accizelor pentru alcoolul etilic din fructe, realizat și consumat de o persoană fizică, în limita anuală de 50 de litri de produs, a fost pus în dezbatere public de Ministerul Finanțelor.

Persoanele fizice care dețin în temeiul unui drept real livezi de pomi fructiferi și suprafețe vitivinicole și care nu dețin în proprietate instalații de producție alcool din fructe pot să producă pentru consum propriu din propria recoltă alcool din fructe în sistem de prestări de servicii numai în antrepozite fiscale autorizate.

Antrepozitele fiscale sunt obligate să țină o evidență distinctă care să cuprindă următoarele informații: numele persoanei fizice și datele de identificare ale acesteia, cantitatea de materii prime dată pentru prelucrare, cantitatea de produs finit rezultată, cantitatea de produs finit preluată, data preluării, numele, datele de identificare și semnătura persoanei care a preluat alcoolul din fructe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cantitățile de alcool din fructe preluate de persoana fizică de la antrepozitul fiscal de producție, în limita maximă de 50 de litri de produs pe an care urmează a fi consumată de persoana fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, sunt însoțite de avizul de însoțire a mărfii emis de antrepozitul fiscal care a efectuat prestarea de servicii, în care se înscrie mențiunea „scutit de la plata accizelor”.

Scutirea de la plata accizelor se aplică cu condiția ca niciun fel de vânzare să nu aibă loc.

Această condiție se consideră a fi îndeplinită dacă nu are loc nicio formă de înstrăinare a produselor respective urmată de o formă de reprezentare a beneficiului pe care deținătorul o poate obține ca rezultat al înstrăinării. Se consideră ca fiind un rezultat al înstrăinării, fără a se limita la acestea, următoarele: încasarea oricăror sume de bani, realizarea sau promisiunea realizării unei contraprestații, achiziția altor bunuri sau servicii la o fracțiune din valoarea acesteia, diferența fiind reprezentată de valoarea produselor înstrăinate.

Pentru cantitatea de produs preluată de persoana fizică care depășește limita de 50 de litri de produs/an, nivelul accizei datorate este nivelul standard al accizei pentru alcoolul etilic, beneficiarul prestației, respectiv persoana fizică, plătește prestatorului contravaloarea accizelor aferente cantităților de alcool din fructe înainte de preluarea acestora.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Voucherele alimentare: Cât timp sunt valabile tichetele sociale de 250 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Voucherele alimentare: Cât timp sunt valabile tichetele sociale de 250 de lei

Voucherele alimentare oferite prin programul Sprijin pentru România au o anumită valabilitate de timp în care acestea pot fi folosite. „Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, a informat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Astfel, potrivit informațiilor furnizate de Guvern, se pare că banii din voucherele alimentare din programul Sprijin pentru Românii trebuie folosiți într-un termen de 365 de zile de la data alimentării cardului.
Când a început distribuirea voucherelor

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început procesul de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor alimentare oferite prin intermediul programului guvernamental „Sprijin pentru România” începând cu data de 1 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Voucherele alimentare sunt dispuse pe un suport electronic de tip card, iar acestea au o valoare nominală de câte 250 de lei. Acestea sunt oferite către persoanele ce se află în situații materiale precare sau risc de sărăcie.
Câte milioane de români primesc vouchere de 250 de lei

Așadar, aproximativ 2,5 milioane de români au primit sau urmează să primescă astfel de tichete cu ajutorul cărora pot cumpăra diferite produse alimentare sau mese calde în valoare totală de aproape 3 miliarde de lei. Cardul cu cei 250 de lei permite plata printr-un sistem contactless, prin apropierea cardului de terminalul bancar, încă de când a fost primit.

Banii ce sunt disponibili pe voucherele alimentare nu pot fi retrași, iar aceștia vor fi utilizați doar pentru cumpărarea de alimente sau mese calde la magazinele care acceptă astfel de carduri.
Unde se adresează cei care au anumite probleme cu cardurile

Persoanele care nu au primit tichetele sociale pentru alimente se pot adresa fie Ministerului Muncii, fie Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în funcţie de problema pe care o întâmpină.

„Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, informează ministerul.

Cardul vine prin poștă

Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să faceți dumneavoastră vreo procedură în acest sens.

În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de acol de unde veți primi îndrumări.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Schimbările climatice ar putea agrava aproape 60% din bolile infecțioase umane. STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Schimbările climatice ar putea agrava aproape 60% din bolile infecțioase umane. STUDIU

Schimbările climatice pot influența agravarea anumitor boli infecțioase umane, arată un studiu al oamenilor de știință.

Dintre cele 375 de boli patogene cunoscute care afectează omenirea , 58% pot fi agravate de schimbările climatice, potrivit unui nou studiu din revista Nature Climate Change. În total, 218 de boli cauzate de infecții virale, bacteriene și fungice s-au dovedit a fi potențate de creșterea temperaturilor și de alte pericole climatice grave.

Elit - Gustul Desăvârșit

Autorii studiului au revizuit peste 70.000 de lucrări științifice în căutarea unor exemple empirice de boli influențate de 10 pericole climatice specifice. Acestea au inclus încălzirea, valurile de căldură, secetele, incendiile de vegetație, precipitațiile extreme, inundațiile, creșterea nivelului mării, modificarea acoperirii solului și schimbarea biogeochimică a oceanului.

Această analiză extinsă a dat 3.213 exemple de cazuri în care pericolele climatice au fost implicate în bolile patogene. Defalcând datele în continuare, cercetătorii au identificat 1.006 căi unice prin care agenții patogeni infecțioși pot fi afectați de schimbarea climatului.

Multe dintre aceste mecanisme implicau agenți patogeni aduși în apropierea oamenilor. De exemplu, incendiile care i-au determinat pe lilieci și primate să părăsească habitatele lor au fost legate de focarele de Ebola din Africa, în timp ce dezghețarea permafrostului ar fi putut duce la eliberarea unei tulpini străvechi de antrax care a provocat numeroase infecții în cercul polar.

Schimbările climatice influențează gravitatea anumitor boli

În schimb, s-a constatat că pericolele climatice care provoacă deplasarea populațiilor umane aduc oamenii în contact mai strâns cu agenții patogeni. Furtunile, inundațiile și creșterea nivelului mării sunt implicate în cazuri de febră Lassa, pneumonie, tifoidă, hepatită, holeră, boli ale legionarilor și boli respiratorii.

Pe lângă faptul că facilitează contactul dintre oameni și agenți patogeni, schimbările climatice îmbunătățesc, de asemenea, multe organisme cauzatoare de boli prin extinderea zonei lor de locuit și permițând perioade mai lungi de reproducere. Încălzirea și ploile abundente, de exemplu, duc la mai multe alimente și resurse pentru rozătoarele purtătoare de ciumă, permițând populațiilor să crească și crescând riscul pentru oameni. Furtunile și inundațiile creează, de asemenea, bazine de apă stagnantă care acționează ca zone de reproducere pentru țânțari, ducând la focare de febră galbenă, malarie, leishmanioză, febră West Nile și dengue.

În cele din urmă, schimbările climatice împiedică capacitatea oamenilor de a face față agenților patogeni prin creșterea provocărilor fizice cu care ne confruntăm, perturbând în același timp infrastructura sanitară și medicală. Seceta, de exemplu, reduce accesul la apă potabilă curată, în timp ce ploile abundente deteriorează sistemele de canalizare și duc la contaminarea în continuare a alimentării cu apă. Astfel de pericole au fost implicate în focare de holeră, scabie, Salmonella, E. coli, dizenterie și hepatită.

În total, s-a constatat că 160 de boli au fost agravate de încălzire, în timp ce 122 au fost afectate de schimbările de precipitații și 121 au fost afectate de inundații. Seceta a agravat 81 de agenți patogeni diferiți, furtunile au afectat 71, modificările acoperirii solului au sporit amenințarea reprezentată de 61 de boli, iar schimbările climatice ale oceanelor au fost asociate cu 43 de boli dăunătoare. S-a constatat că incendiile, valurile de căldură și creșterea nivelului mării influențează 21, 20 și, respectiv, 10 boli.

„Având în vedere consecințele extinse și omniprezente ale pandemiei de COVID 19, a fost cu adevărat înfricoșător să descoperim vulnerabilitatea masivă a sănătății care rezultă ca o consecință a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a spus autorul studiului Camilo Mora într-un comunicat. Pentru a-și ilustra punctul de vedere, cercetătorii au creat un site web care permite utilizatorilor să examineze modurile în care anumite boli sunt afectate de diferite pericole climatice.

„Există prea multe boli și căi de transmitere pentru ca noi să credem că ne putem adapta cu adevărat la schimbările climatice. Ea subliniază nevoia urgentă de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global”, a spus Mora, conform IFLScience.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea