27 iulie 1956 | România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945
27 iulie 1956 | România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945
Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este una dintre cele 16 agenții specializate ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). A fost înființată pe 16 noiembrie 1945 de 20 de state care au creat Constituția acestei organizații. România s-a alăturat UNESCO pe 27 iulie 1956. În prezent, UNESCO are 193 de state membre și 11 state asociate, având sediul în Paris, Franța.
Citește și: Situl roman Apulum va fi inclus pe lista UNESCO în cadrul bunului „Frontierele Imperiului Roman – Dacia”
Misiunea UNESCO este de a promova pacea și securitatea globală prin educație, știință și cultură, cu scopul de a întări cooperarea internațională și respectarea drepturilor fundamentale ale omului, fără distincție de rasă, sex, limbă sau religie.
În prezent, organizația își bazează strategia și activitatea pe cele 17 obiective de dezvoltare durabilă incluse în Agenda 2030. România este un partener dedicat în realizarea acestor obiective și participă activ la toate cele șapte convenții culturale UNESCO.
România a avut un rol activ în mai multe structuri ale UNESCO. A desfășurat mandate de membru în Consiliul Consultativ Științific și Tehnic al Convenției UNESCO din 2001 privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic, în Biroul Întâlnirii Statelor Părți la aceeași convenție (2017-2021), și în Comitetul Interguvernamental pentru promovarea reîntoarcerii bunurilor culturale în țările de origine sau restituirea acestora în caz de dobândire ilicită (ICPRCP).
În cadrul celei de-a noua sesiuni a Conferinței Statelor Părți la Convenția din 2005 pentru protecția și promovarea diversității expresiilor culturale, România a fost aleasă pentru prima dată de la aderare în Comitetul Interguvernamental al Convenției, pentru un mandat de patru ani (2023-2027), reprezentând grupul electoral est-european.
În plus, România participă ca observator la toate reuniunile organismelor subsidiare ale UNESCO.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun