Rămâi conectat

Actualitate

2 noiembrie 2022| Ziua Națională „Horea, Cloșca și Crișan” la Alba Iulia: Cântece naționale, Garda cu elevi ai Colegiului Militar Mihai Viteazul, Parastasul de pomenire și depuneri de coroane

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Ziua Națională „Horea, Cloșca și Crișan” la Alba Iulia: cântece naționale, Garda cu elevi ai Colegiului Militar Mihai Viteazul, Parastasul de pomenire și depuneri de coroane

Miercuri, 2 noiembrie, începând cu ora 14.00, cu prilejul Zilei Naționale Horea, Cloșca și Crișan, va avea loc evenimentul de comemorare „Martiri și Eroi ai Națiunii Române”.

Evenimentul este organizat de Primăria Alba Iulia, cu participarea domnului Gheorghe Laurian Stănchescu, inițiatorul proiectului de lege prin care ziua de 2 noiembrie a fost decretată Ziua Națională Horea, Cloșca și Crișan.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul evenimentului vor avea loc evocări, intonare de cântece naționale, Garda cu elevi ai Colegiului Militar Mihai Viteazul pentru Onor la Tricolor, Parastasul de pomenire și depuneri de coroane.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Produsele de bază se scumpesc înainte de sărbători: Cât vor costa uleiul, carnea de porc și lactatele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Produsele de bază se scumpesc înainte de sărbători: Cât vor costa uleiul, carnea de porc și lactatele

Prețul produselor de bază din supermarketuri va crește înainte de sărbători. Cele mai mari scumpiri sunt la carnea de porc, ulei și lactate, fiind şi cele mai căutate în acest sezon.

Analiștii economici estimează că, în luna decembrie, prețurile alimentelor vor crește cu aproximativ 15%.

Elit - Gustul Desăvârșit

În luna noiembrie, un coș de cumpărături ajungea la 170 de lei, însă luna aceasta ar putea trece de 200 de lei.

Prețurile produselor din coșul minim în luna noiembrie:

-orez: 9,75 lei
-mălai: 7,99 lei
-zahăr: 6,03lei
-făină: 6,78lei
-unt: 18,29 lei
-telemea vacă: 18,29 lei
-lapte: 8,39 lei
-cofraj 10 ouă: 12,08lei
-apă: 3,14 lei
-pâine faliată secară: 9,59 lei
-1 litru ulei: 12,99 lei
-1 kg roșii: 8,99 lei
-1 kg varză: 1,99 lei
-1 kg ardei kapia: 12,99 lei
-1 kg ardei roșu: 14,99 lei
-1 kg ciocănele pui: 18,29 lei

Dacă în acest moment prețul unui kilogram de carne de porc costă aproximativ 25 de lei, la sfârșitul lunii prețul ar putea sări de 30 de lei.

Uleiul ar putea urca până la 18 lei/kg, iar prețul lactatelor ar putea crește cu aproximativ 2 lei.

Cu cât s-a scumpit coșul minim de consum

-mai 2022: 148,99 lei
-iunie: 182,48 lei
-iulie: 189,99 lei
-august 2022: 158,37 lei
-septembrie: 147,27 lei
-octombrie: 168,44 lei
-noiembrie: 170,57 lei
-decembrie: estimare 190- 200 lei

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Moș Nicolae: De unde vine tradiția darurilor în ghetuțe pentru copiii care îl așteaptă cu nerăbdare pe bătrânelul cu barbă albă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Moș Nicolae: De unde vine tradiția darurilor în ghetuțe pentru copiii care îl așteaptă cu nerăbdare pe bătrânelul cu barbă albă

Copiii îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae, unul dintre cei mai iubiți și mai populari sfinți ai creștinătății. Știind că Moșul le va lăsa daruri, prichindeii își lustruiesc ghetuțele sau cizmulițele. Pentru neascultători însă, Moș Nicolae lasă câte o nuielușă, avertizându-i astfel să își asculte părinții și bunicii. Tradiția de a face daruri în această zi își are originea în povestea de viață a personajului legendar și mitic.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Acesta a existat cu adevărat în persoana episcopului din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi). Scrierile teologice spun că era o persoană cu credință nețărmurită în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susținut că Iisus Hristos nu este de aceeași natura cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmație, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde s-a împământenit obiceiul ca cei obraznici să primească o nuielușă de la Moș Nicolae. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune, dar și miracole, numele său traducându-se prin biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinților săi, și-a dăruit întreaga avuție celor nevoiași.

Săculeții cu galbeni salvatori

“Fiind bun și darnic, după mutarea sa la cele veșnice, a ajutat în chip minunat săracii, printre care și un tată cu trei fete pe care, din cauza sărăciei, voia să le trimită să facă anumite lucruri. Legenda spune că fetele s-au rugat Sfântului să le ajute și acesta, drept răspuns, a umplut șosetele fetelor cu galbeni.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători

Banii au fost găsiți de tată, a doua zi”, spune părintele Eugen Tănăsescu. Sfântul Nicolae le-a dăruit noaptea banii necesari, fiind salvate. Le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeț de bani. Săculeții au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetute.

Lecția dăruirii

“Mi-aș dori foarte mult ca părinții să poată transmite copiilor, odată cu darul Moșului Nicolae și lecția morală pe care acesta ne-o transmite.

Actul dăruirii este doar efectul însușirii temeinice a virtuții milosteniei, pornită din iubirea de aproape. Darul nu trebuie să fie unul exclusivist și egoist, acaparat de interese și mercantilism, ci trebuie să devină expresia libertății practicate în comuniune. Altfel spus, dăruirea este doar prima treaptă a bucuriei sociale de a trăi împreună. Prin darul făcut nu urmărim satisfacerea unor plăceri de moment ale copilului, căci vom hrăni robia plăcerilor, ci încercăm o lecție de viață: Dăruind, vei dobândi”, spune părintele Tănăsescu.

Citește și: MESAJE DE ANUL NOU. Idei de SMS-uri, urări de Anul Nou şi felicitări de Revelion

Doina Isfanoni, cercetator științific la Muzeul Național al Satului “Dimitrei Gusti”, spune că Sfântul Nicolae simbolizează armonia, prin asocierea cu darurile dulci, având în vedere că am intrat în luna sărbătorilor, când ne dorim să fim mai buni, să ne bucurăm unii pe alții.

„Fie că vine pe mare, așa cum se întâmplă în Olanda sau se strecoară printre case, cum este în România, fiecare percepe venirea Moșului într-un fel caracteristic propriului stilul de viață. De obicei, la 6 decembrie, se aduc dulciuri și fructe. De asemenea, Moș Nicolae aduce și nuielușa, pentru a-l avertiza pe micuț că trebuie să aibă un comportament cât mai aproape de conduitele morale“, explică etnologul Doina Isfanoni.

Sursa: bzi.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Reacția Ministrului Energiei, după circul făcut de George Simion: „Domnul Simion este doar o trompetă a lui Putin”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Reacția Ministrului Energiei, după circul făcut de George Simion: „Domnul Simion este doar o trompetă a lui Putin”

În cursul zilei de luni, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat la începutul conferinței, în urma scandalului generat de către George Simion, faptul că „domnul Simion este doar o trompetă a lui Putin”.

Ministrul Energiei a mai punctat că ieșirea liderului AUR nu este întâmplătoare, având în vedere că astăzi a intrat în vigoare embargoul rusesc.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Conferința de presă nu putea fi ținută în prezența dlui Simion și a antecedentelor dlui Simion, care are foarte multe derapaje și comportament deviant. Singura miză pentru care a venit aici a fost să facă circ, așa că cred că decizia înțeleaptă a fost să amânăm.

Ce a făcut astăzi George Simion e o bătaie de joc. Să vii, practic să încerci să denaturezi o conferință de presă și să nu o lași să se întâmple înseamnă că ai un scop ascuns, pentru că nu întâmplător azi a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc.

Tot azi a intrat în vigoare plafonarea prețului la țițeiului rusesc. S-au întâmplat două lucruri care pun în dificultate regimul din Rusia, care limitează veniturile Federației Ruse. Iar azi dl. Simion e prezent aici, încercând să nu putem transmite aceste mesaje. Încă o dată, dacă mai era nevoie, George Simion nu este decât o trompetă a rușilor, o trompetă a lui Putin, care acționează împotriva intereselor statului român”, a spus Virgil Popescu.

El i-a invitat pe jurnaliști la o conferință la 12.30, însă în sală a ajuns și liderul AUR, George Simion.

Popescu a decis amânarea conferinței de presă până la plecarea din sediul Ministerului Energiei a liderului AUR.

„Ministrul Energiei se ascunde ca șoarecele sub căpița de fân”, a reacționat George Simion, la Antena3, după declarațiile lui Virgil Popescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea