Rămâi conectat

Curier Județean

19 noiembrie: Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc reface simbolic o parte din traseul parcurs de români pentru a participa la Marea Adunare din 1 Decembrie 1918

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

19 noiembrie: Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc reface simbolic o parte din traseul parcurs de români pentru a participa la Marea Adunare din 1 Decembrie 1918

În ziua de 19.11.2022 Asociația Club Sportiv Eco Alpin susținută de Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Municipiului Blaj, Primăria Comunei Valea Lungă, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Județul Alba, cu sprijinul asociaților: Mircea & Asociații, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA), Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) și EuroGifts, va desfășura cea de-a 12-a ediție a Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc, care face parte din ciclul de maratoane istorice „Din dragoste pentru România și istoria ei”.

Evenimentul se desfășoară la 104 ani de la Marea Unire a românilor, proclamată pe 1 decembrie 1918, și la 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la Alba Iulia.

Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc este o probă a curajului care are drept scop promovarea alergării pentru sănătate în rândul tinerilor și educarea acestora pentru cunoașterea Istoriei României.

Lungimea traseului va fi de 52 de kilometrii. Se va pleca grupat, în coloană, de pe Câmpia Libertății din Blaj, locul din care în anul 1848, la Marea Adunare de la Blaj, 40.000 de români transilvăneni au strigat pentru prima oară “Noi vrem să ne unim cu țara!”.

Maratoniștii vor traversa prin satele Veza, Izvoarele, Roșia de Secaș, Tău, Ohaba, Berghin, Straja, Hăpria, Teleac, Drâmbar, care leagă Blajul de Alba Iulia.

Concurenții vor reface simbolic o parte din traseul parcurs de românii transilvăneni, în drumul lor către Alba Iulia, pentru a participa la Marea Adunare din 1 decembrie 1918. Participanții vor purta cu ei drapelul României, drapelul României din timpul Regelui Ferdinand, un steag al lui Mihai Viteazul și un steag al dacilor, ajungând în Cetatea Alba Carolina în jurul orei 16.00.

La maraton au fost invitați 10 maratoniști. Au confirmat participarea Rosu Ilie din Adjud, Donos Constantin din Codlea, Stan Turcu din București, Hiroko Ogawa din Japonia, Victor Ilie din Brăila, Braila Cătălin-Doru din Galați, Adrian Tiba și Cojocaru George, ambii din Brașov.

La start se va alinia o ștafetă a Municipiului Blaj, formată din 5 sportivi, condusă de maratonistul Dan Aldea, care vor alerga fiecare câte 10,5 kilometrii.

Finalul maratonului va fi în fața Catedralei Reîntregirii Neamului, iar festivitatea de premiere se va desfășura imediat după cursă, în fața Sălii Unirii, fiecare dintre participanți primind medalii, tricouri, cupe și diplome.

În cursa populară au fost invitați să participe copii de la Școala Gimnazială Ion Bianu din Comuna Valea Lungă, conduși de doamna profesoara Comșa Călina, și iubitori ai alergării din Municipiul Blaj.

Înainte de start se va intona imnul României. Apoi maratoniștii și participanții în cursa populară vor porni într-o alergare simbolică pe aleile de pe Câmpia Libertății în semn de respect față de românii care au participat la evenimentele din anii 1848 și 1918.

Startul în cursa de maraton va fi dat la ora 08.00 din fața Monumentului de pe Câmpia Libertății. Maratoniștii vor ajunge apoi la Crucea lui Iancu și la Monumentul lui Mihai Eminescu din Blaj, unde împreună cu participanții din cursa populară, vor aduce un omagiu poetului Mihai Eminescu și revoluționarului Avram Iancu. Maratoniștii vor continua alergarea către Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, unde se estimează că vor ajunge la ora 16.00.

La trecerea prin Blaj și Alba Iulia se va alerga grupat, pe trotuare, iar traversarea se va efectua pe la trecerile de pietoni semnalizate, iar acolo unde acestea nu există, se va alerga pe partea dreaptă a drumului și se va traversa pe la colțul intersecțiilor.

Coorganizatori ai acestei competiții sunt ARPIA – Filiala Alba și ARPIA – Filiala “Laurențiu Mărginean” Blaj.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea