Rămâi conectat

Ştirea zilei

19-21 iunie: Festivalul Cetăților Dacice 2015 cu Buzdugan şi Morar, cei mai „Zu” prezentatori radio. Trei zile de poveste pe tărâmul dacilor liberi, la Cricău. PROGRAM

Ziarul Unirea

Publicat

în

festivalul cetatilor dacice 1Vechiul Apoulon (Piatra Craivii) se va întoarce cu peste 2.000 de ani în urmă pentru a povesti istoria ultimilor daci liberi. Aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori dar şi zeci de voinici vânjoşi din cetăţile dacice din Alba vor reînvia istoria şi legendele locale în cel mai important festival dacic din România – Festivalul Cetăţilor Dacice.

Luptele între daci şi romani, cascadoriile ecvestre şi concertele în aer liber vor fi ingredientele principale ale festivalului. Şi nu putea să lipsească la un eveniment cu aromă de istorie o trupă care a scris istorie în muzica românească: PHOENIX.

Iar dacii liberi au nevoie şi de tarabostes de seamă care să conducă întrecerile şi petrecerile: Buzdugan şi Morar, cei mai „Zu” prezentatori radio. Festivalul Cetăţilor Dacice este mai mult decât un eveniment cultural, este o invitaţie inspirată pentru a petrece trei zile de poveste pe tărâmul dacilor liberi, la Cricău – 19 – 21 iunie 2015!

Festivalul Cetăţilor Dacice este şi în acest an o invitaţie inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol. Timp de trei zile festivalul cuprinde spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, ateliere antice, expoziţii, concerte dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba. Festivalul aduce o noutate în acest an prin schimbarea regulamentului astfel încât, începând cu această ediţie, evenimentul va fi organizat pe rând în toate cele cinci localităţi din Alba care au pe raza lor cetăţi dacice. Ordinea de organizare a festivalului va fi trasă la sorţi.

Festivalul are în acest an şi o prefaţă istorică care va avea loc joi seara la Alba Iulia, când zeci de luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe vor organiza o paradă de noapte cu torţe. Parada va avea loc începând cu ora 22,00 pe traseul Cetatea Alba Carolina (Poarta a IV) – Bulevardul Transilvaniei.

Vineri festivalul va debuta cu o expoziţie de fotografie şi o conferinţă despre civilizaţia dacică desfăşurate la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar după-amiază manifestările se mută la Cricău, unde la Şcoala Gimnazială “Decebal” au loc Întrecerile generaţiei “pui de dac”- un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană.

Sâmbătă manifestările se desfăşoară doar la Cricău unde reînvie vechiul Apoulon prin deschiderea taberei de reenactment. În cadrul acesteia vor avea loc ateliere antice de: monetărie, fierărie, olărit, tir cu arcul, aruncarea suliţei, jocuri antice, pielărie, producerea şi repararea echipamentelor militare antice şi coafură antică. Seara se va încheia cu concerte în aer liber ale trupelor Gino & Band şi Poarta 3, atracţia fiind trupa Phoenix care va concerta începând cu ora 21,00 pe scena amenajată pe stadionul din Cricău. Spectacolul va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare şi dansul frumoaselor nimfe.

festivalul cetatilor daciceDuminică gazdele Festivalului Cetăţilor Dacice vor fi Daniel Buzdugan şi Mihai Morar, iar manifestările vor cuprinde întrecerile dacice între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba, reenactment istoric, luptele între daci şi romani sau concertele în aer liber de folclor susţinute de Ansamblul folcloric al judeţului Alba şi Ansamblul Dor Cricăuan. Numărul forte al zilei va fi susţinut de trupa de cascadori condusă de actorul Ciprian Dumitraşcu. Ei vor prezenta numere de cascadorii ecvestre şi lupte dacice într-un spectacol inedit intitulat Civilizaţii Nemuritoare.

Aflat în acest an la a IX-a ediţie Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Desfăşurat sub forma unor întreceri dacice festivalul este atât un eveniment cultural-artistic de bun gust cât şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.

ORGANIZATORI: Consiliul Judeţean Alba, Primăria Cricău, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Apoulon – gazda Festivalului Cetăţilor Dacice

Cetatea dacică de la Piatra Craivii sau vechiul Apoulon este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii dacice deoarece se spune că aici s-ar fi retras Decebal din calea romanilor. Unii istorici susţin că fortificaţia era una dintre cele mai puternice dintre cetăţile dacice deoarece era construită într-un stil unic de meşteri greci, fiind aproape imposibil de cucerit. Cetatea  se află pe o culme în satul Craiva, din comuna Cricău, la o altitudine de peste 1.000 de metri. Istoricii care au cercetat zona susţin că vestigiile cetăţii datează din secolele II î.Hr. – I d. Hr.

În jurul vechii cetăţi dacice de la Piatra Craivii se ţes numeroase legende, transmise de localnici din generaţie în generaţie. Bătrânii satului povestesc că din moşi strămoşi ştiu că Apoulon era “cetatea dacilor liberi”, cea mai puternică şi în care chiar Regele Decebal s-ar fi retras în vremurile cele mai grele prin care trecea Dacia. Localnicii cred şi susţin cu tărie că la Piatra Craivii ar fi îngropat într-un loc tainic chiar capul lui Decebal dar şi comoara regelui dac.

Legenedele spun că în măruntaiele pământului ar fi ascuns aurului lui Decebal, iar, din când în când, stâncile se deschid astfel încât cei care au norocul să fie în preajmă pot să îşi umple traista cu bogăţii. Aceleaşi legende spun că toţi cei care sunt lacomi şi vor să ia mai mult aur decât au nevoie sunt închişi între stâncile de piatră, iar gemetele celor care au fost încuiaţi pe veci s-ar auzi şi acum în unele nopţi. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea