Rămâi conectat

Actualitate

18 – 20 octombrie 2019: În municipiul Aiud se va organiza cea de-a 113-a Adunare Generală a Asociațiunii ASTRA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aiudul are onoarea de a găzdui Adunarea Generală a Asociațiunii Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA, eveniment unic în istoria Aiudului.

În perioada 18 – 20 octombrie 2019, în municipiul Aiud se va organiza cea de-a 113-a Adunare Generală a Asociațiunii ASTRA, eveniment care va reuni în „Orașul artelor” reprezentanții despărțămintelor din întreaga țară şi personalități marcante ale culturii românești care au contribuit și contribuie la conservarea şi îmbogățirea patrimoniului literar şi cultural românesc.

În cea de a doua jumătate a secolului XIX, când Moldova și Țara Românească au devenit Principatele Unite, românii din Transilvania au reușit să găsească un punct comun cu restul românilor în cultură. Ioan Lupaș spunea că ”cea mai de căpetenie problemă pentru un popor care vrea să scape de jugul robiei sufletești, este să-şi creeze o cultură proprie”. Intelectualii transilvăneni au conștientizat acest lucru, iar în toamna anului 1861 au înființat Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) având ca prim scop dezvoltarea literaturii şi culturii poporului român, ulterior ajungând să fie promotoarea Unirii.

Anul acesta, la 158 de ani de la înființare, Aiudul are bucuria de a găzdui Adunarea Generală a ASTREI, această onoare reprezentând recunoștința meritelor Despărțământului ASTRA „Ovidiu Hulea” Aiud.

În cadrul evenimentului vor avea loc sesiuni de comunicări și întâlniri ai membrilor Academiei Române și ai conducerii ASTRA cu cadre didactice și liceeni ai unităților de învățământ aiudene, cu reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Local Aiud, depuneri de coroane la busturile lui Avram Iancu, Ovidiu Hulea și Axente Sever, lansări de carte și reviste, vizitarea obiectivelor turistice din municipiul Aiud și multe alte manifestări.

Programul celor trei zile poate fi consultat pe pagina de internet a Primăriei, la adresa www.aiud.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea