Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

13 octombrie: Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marcată în fiecare an la 13 octombrie, Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost iniţiată în 1989, după convocarea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în vederea promovării unei culturi globale de conştientizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor, conform www.un.org.

Ziua sărbătoreşte modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume îşi reduc expunerea la dezastre şi înţeleg importanţa controlului asupra riscurilor cu care se confruntă.

Potrivit ONU, ediţia din 2019 a evenimentului continuă ca parte a campaniei „Sendai Seven”, centrată pe cele şapte obiective ale Cadrului Sendai, adoptat la Conferinţa mondială a ONU, de la Sendai, Japonia.

Având în vedere numărul mare de decese, în special în timpul cutremurelor şi al valurilor tsunami, este deosebit de important să se acorde o atenţie deosebită rezistenţei clădirilor şcolilor şi spitalelor, asigurându-se că regulile de planificare şi codurile de construcţie sunt corespunzătoare pericolului.

Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost desemnată prin rezoluţia 64/200 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a decis în 2009, marcarea acestei zile în fiecare an la 13 octombrie.

Înaintea acestei decizii, o altă rezoluţie a Adunării Generale a ONU, 44/236 din 22 decembrie 1989, stabilea ca Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale să aibă loc în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie. Ziua trebuia să fie marcată în fiecare an în cadrul Deceniului internaţional pentru reducerea dezastrelor naturale, 1990-1999, indică www.un.org.

La cea de-a treia Conferinţă mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, care a avut loc în martie 2015, în Sendai, Japonia, comunitatea internaţională a fost avertizată că dezastrele afectează cel mai mult la nivel local şi au un mare potenţial în a provoca pierderi de vieţi omeneşti şi serioase probleme sociale şi economice. Dezastrele cu debut brusc generează deplasarea a milioane de oameni în fiecare an.

Este necesar, în această situaţie, ca la nivel local, capacităţile să fie consolidate de urgenţă. Abordarea Cadrului Sendai are în vedere desfăşurarea de acţiuni orientate pentru reducerea riscului dezastrelor, a riscului de dezastre la scară mică şi la scară largă, cauzate de accidente provocate de om sau din cauze naturale, precum şi a celor legate de mediu, a pericolelor şi riscurilor tehnologice şi biologice.

Campania „Sendai Seven”, care s-a axat pe cele şapte obiective ale Cadrului Sendai, a fost lansată în 2016. Primul dintre obiectivele Cadrului Sendai priveşte reducerea mortalităţii în urma dezastrelor. Campania din 2016 viza astfel crearea unui val de conştientizare cu privire la acţiunile întreprinse pentru a reduce mortalitatea din întreaga lume. „Sendai Seven” a fost o oportunitate pentru toată lumea, inclusiv pentru guverne, grupuri comunitare, organizaţii ale societăţii civile, pentru sectorul privat, organizaţiile internaţionale şi cele afiliate ONU, pentru a promova cele mai bune practici la nivel internaţional, regional şi naţional în toate sectoarele, pentru a reduce riscul de dezastre şi al pagubelor.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea