Ziarul Unirea

13 august PISICA NEGRĂ, simbol al prevenției ghinionului, Ziua Informării Preventive

13 august PISICA NEGRĂ, simbol al prevenției ghinionului, Ziua Informării Preventive

De ziua Informării Preventive pisica neagră are o semnificație cu totul inedită. Cunoscută în tradiție ca purtătoare de ghinion, aceasta devine un simbol al prevenției oricărui pericol. Nu doar pisica neagră este cunoscută în popor ca fiind purtătoare de ghinion, ci și ziua de 13, special aleasă pentru a simboliza prevenția.

Ghinionul poate fi prevenit! Fiţi prevăzători!

ELIT

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) s-a raliat şi în acest an iniţiativei derulată la nivel european, astfel că, marţi 13 august, în municipiul Bucureşti şi în judeţele ţării va fi marcată „Ziua Informării Preventive”.

Sărbătorită sub sloganul „Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, Ziua Informării Preventive va fi marcată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba printr-o serie de activităţi informativ-educative pentru conştientizarea diverselor pericole care pot fi prevenite.

Astfel, marți 13 august, între orele 10.00-14.00, vor fi organizate puncte de informare preventivă în centrul comercial Alba Mall, magazinul Dedeman și magazinul Ambient din municipiul Alba Iulia, unde ofițeri și subofițeri din cadrul Inspecției de Prevenire vor distribui pliante, broşuri, flyere şi afişe cuprinzând măsuri de prevenire specifice diferitelor tipuri de situaţii de urgenţă. Această activitate se adresează tuturor celor care vor vizita punctele de informare, pentru a le oferi modalităţi de comportare înainte, în timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă.

Totodată, în municipiile Aiud, Blaj, Sebeș și oraşul Câmpeni, unităţile de pompieri vor desfășura, în intervalul orar 10.00-14.00, „Ziua porţilor deschise”. În cadrul acestei activităţi vor fi pregătite ateliere tematice „Pompier pentru o zi” pentru a oferi posibilitatea celor interesaţi să se familiarizeze cu tehnica şi accesoriile utilizate pe timpul misiunilor.

Dacă pentru unele persone, o zi de 13 poate aduce ghinion, mai ales dacă se suprapune cu o zi de marţi, pentru pompierii albaiulieni această coincidenţă reprezintă doar un prilej în plus de a trage un semnal de alarmă asupra importanţei respectării măsurilor de prevenire. O situaţie de urgenţă se poate produce în orice zi, indiferent de data sau ziua din calendar, dar la fel, în orice zi, prin respectarea măsurilor specifice ne putem proteja pe noi şi pe cei de lângă.

Adela SPĂTAR