Rămâi conectat

Actualitate

106 institutori şi absolvenţi de institut pedagogic au cerut echivalarea studiilor cu facultatea

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, până la termenul limită prevăzut de calendarul aprobat odată cu OMECTS 5553/2011, şi-au depus dosarele la IŞJ Alba 106 dascăli absolvenţi ai vechilor institute pedagogice de 3 ani şi ai colegiului de institutori postdecembrist care doresc echivalarea studiilor de scurtă durată cu ciclul I de studii universitare de licenţă (facultate, ciclul I Bologna) prin Sistemul European de Credite Transferabile.
Potrivit OMECTS nr. 5553/2011, cadrele didactice care pot solicita echivalarea sunt absolvenţii liceelor pedagogice, ai şcolilor postliceale pedagogice sau ai şcolilor echivalente care au absolvit cu diplomă şi studii universitare de scurtă durată sau colegii universitare de institutori, încadraţi în învăţământul preşcolar şi primar; absolvenţii învăţământului superior şi care au finalizat un curs specific în domeniul psihopedagogie şi metodică în învăţământul preşcolar şi primar; absolvenţii colegiilor universitare de institutori cu diplomă de absolvire; absolvenţii colegiilor universitare de institutori cu diplomă de absolvire care au finalizat cu diplomă de absolvire şi învăţământul universitar de scurtă durată; absolvenţii învăţământului universitar de scurtă durată cu diplomă de absolvire.
Cadrele didactice care pot solicita echivalarea pe baza ECTS/SECT trebuie să îndeplinească cumulativ câteva condiţii: sunt titulare sau încadrate prin suplinire în învăţământul preuniversitar; nu au fost sancţionate disciplinar şi au obţinut calificativul “Foarte bine” în ultimii 5 ani şcolari încheiaţi, respectiv calificativul parţial “Foarte bine” în anul şcolar în care solicită echivalarea; deţin avize/atestate necesare pentru ocuparea postului didactic la data solicitării, conform metodologiei privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar; au obţinut definitivarea, gradul didactic II şi gradul didactic I; au obţinut minimum 90 de credite profesionale transferabile în ultimii 5 ani.
Dosarele cu documente justificative se transmit către structurile universitare care asigură formarea iniţială şi continuă a personalului didactic, pentru evaluare şi eliberarea atestatelor de echivalare.
Cadrele didactice care în maximum 4 ani de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii nu dobândesc atestatul de echivalare valabil pentru ocuparea de funcţii didactice în învăţământul preşcolar şi preuniversitar obligatoriu ori diploma de licenţă în specialitatea postului didactic în cadrul programelor de studii universitare de licenţă şi formelor de învăţământ acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu nu mai pot ocupa, cu statut de cadru didactic calificat, catedre în învăţământul preuniversitar.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea