Rămâi conectat

Ştirea zilei

100 milioane de euro pentru panouri fotovoltaice acasă. Bugetul ajunge pentru 60.000 de locuinţe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, joi, că ministerul are la dispoziţie un buget de 100 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional pentru montarea de celule fotovoltaice la peste 60.000 de unităţi locative din ţară. În programul de instalarea a panourilor fotovoltaice, persoanele fizice pot primi o subvenţie de 20.000 de lei dacă îşi instalează un sistem fotovoltaic.

Potrivit programului naţional de montare a panourilor fotovoltaice, finanţarea nerambursabilă pentru această achiziţie este de 90 %. Fiecare panou fotovoltaic are o putere instalată de trei kilowatti, iar fiecare gospodărie va putea să folosească energia electrică produsă de panoul fotovoltaic, în timp ce surplusul de energie electrică va putea fi distribuit în reţeaua naţională.

„Avem peste 100 de milioane de euro prin prin Programul Operaţional Regional, asta înseamnă că peste 60.000 de unităţi locative vor putea să-şi monteze celule fotovoltaice, cu posibilitatea ca fiecare dintre noi, cetăţenii, să consumăm energia electrică pe care ne-o facem fiecare, dar să şi dăm surplusul în reţeaua naţională. Pentru că la iniţiativa noastră, Parlamentul României, anul trecut, a aprobat o modificare legislativă prin care fiecare dintre noi putem să devenim un mic furnizor de energie electrică”, a spus Gavrilescu.

Totodată, prin acest program naţional, Ministerul Mediului va inventaria toate gospodăriile care nu dispun, în prezent, de alimentarea cu energie electrică, urmând ca acestora să li se instaleze, gratuit, astfel de panouri fotovoltaice.

Potrivit ministrului, sunt circa 9.000 de gospodării nealimentate la sistemul de energie electrică, gospodării în care se vor monta, gratuit, panouri fotovoltaice, acţiune care se înscrie în programul naţional ‘Centenarul Luminii’, demarat anul trecut.

„În acelaşi timp, imediat, vom trece la punerea în operă şi înscrierea cetăţenilor care nu au curent electric în casă, pentru că anul trecut, în an centenar, am lansat proiectul ‘Centenarul Luminii’, prin care, pentru aproximativ 9.000 de gospodării vom monta gratuit celule fotovoltaice, astfel încât, fiecare cătun, fiecare casă din România să aibă curent electric”, a precizat ministrul mediului.

Ministrul Mediului a participat, joi, la Galaţi, la lucrările celei de-a VI-a conferinţe regionale privind gestionarea deşeurilor.

40 de firme de instalatori care s-au înscris să participe la programul de finaţare prin care statul subvenţionează cu 20.000 de lei persoanele fizice care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice acasă, potrivit ultimelor date de la AFM. Procedura de validare a instalatorilor, prin care se derulează programul se încheie la 1 martie, după care persoanele fizice trebuie să se adreseze acestora pentru a accesa programul.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Profesorul Iosif Fiț ar putea primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, după o carieră didactică, dirijorală și componistică, de peste 40 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul Iosif Fiț ar putea primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, după o carieră didactică, dirijorală și componistică, de peste 40 de ani Iosif Fiț, profesor cu o carieră didactică de peste 40 de ani, va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, distincție oferită în anul când […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea