Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

#10 PENTRU SIGURANȚĂ: Campanie de informare și prevenire desfășurată în 12 unități școlare din județul Alba

Adela Spătar

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În ultimele două zile, polițiști, jandarmi, pompieri și specialiști A.N.I.T.P. și A.N.A. au promovat mesajul siguranței în 12 unități de învățământ din județ. Prevenirea traficului de persoane, a consumului de droguri a victimizării din infracțiuni și situații de urgență au fost subiectele de discuție cu elevii și profesorii. Acțiunea a avut loc în cadrul Campaniei de informare și prevenire “#10 PENTRU SIGURANȚĂ”, în care elevii din 12 unități de învățământ din județ au participat la lecția siguranței.

 În perioada 10 – 11 septembrie 2019, specialiști în prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Avram Iancu” Alba, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” Alba, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba și Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia s-au întâlnit cu aproximativ 700 de elevi de gimnaziu și liceu din Alba Iulia, Sebeș, Blaj și Jidvei și cu cadrele didactice din 12 unități de învățământ, împreună cu care au discutat despre siguranță și cărora le-au explicat câteva aspecte legate de pericolul care stă în spatele unei atitudini de nepăsare.

Minorii au fost sfătuiți ca, pe drumul lor spre școală sau casă, să evite să folosească telefonul mobil şi să fie foarte atenţi la ce se întâmplă în jurul lor, să nu intre în vorbă cu necunoscuţii şi să nu plece nicăieri împreună cu aceştia, să nu accepte să facă parte dintr-un grup de prieteni care au obiceiuri nesănătoase (consumă alcool sau tutun) și să nu cadă în capcana consumului de substanțe interzise.

Li s-a explicat că orice consum de substanţe psihoactive poate crea dependență, încă de la prima utilizare și poate agrava vulnerabilităţile sau problemele psihice (depresie, anxietate, paranoia). Tinerii au fost îndrumați să se informeze, în legătură cu consecințele consumului de droguri, de la persoane care au experiență în lucrul cu consumatorii, care sunt în măsură să răspundă sincer și profesionist, la orice întrebare.

Într-o lume tot mai digitalizată, în care tehnologia acaparează din ce în ce mai multe domenii de activitate și sfere de interes, relațiile interumane ajung să depindă, intr-o mai mare măsură, de comunicarea virtuală decât de cea față în față, de aceea, tinerii au fost îndrumați să fie precauți și să nu creadă tot ceea ce află de la prietenii virtuali pe care nu îi cunosc și în viața reală. În spatele unei fețe prietenoase se poate ascunde o persoană care poate avea cele mai rele intenții, care îl poate transforma, pe un copil naiv, în victima sigură a unor infracțiuni grave.

Elevii au fost încurajați să discute cu părinţii şi profesorii şi să le ceară ajutorul atunci când sunt ameninţaţi ori şicanaţi de colegi, să-şi trateze colegii cu respect şi toleranţă, să comunice civilizat, să nu dea curs provocărilor, să nu se împingă sau să-şi lovească colegii, nici măcar în joacă.

Cadrele didactice prezente la întâlnirile tinerilor cu specialiștii în prevenire au întărit mesajul acestora și s-au arătat deschiși pentru un stil de comunicare flexibil, astfel încât problemele cu care s-ar putea confrunta elevii să fi identificate imediat și găsite soluții pentru înlăturarea pericolelor de victimizare a acestora.

Campania #10 PENTRU SIGURANȚĂ continuă, urmând ca, până în 20 septembrie,  specialiștii în promovarea siguranței din cadrul structurilor locale ale M.A.I. să se întâlnească cu elevi din alte 38 de unități de învățământ din județ.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea