Rămâi conectat

Actualitate

DE ASTĂZI: Târgul de carte „Alba Transilvana” – un “spectacol al cărţii”, la Alba Iulia. Vezi programul evenimentelor

Publicat

în

Se apropie din nou sărbătoarea cărţii la Alba Iulia! În perioada 10-12 mai, la Alba Mall, se va desfăşura o nouă ediţie a Târgului de Carte “Alba Transilvana”, cea de-a VI-a. Autori, editori, bibliotecari, critici, traducători, distribuitori, tipografi, agenţi literari precum şi alţi actori cu aport important în universul cărţii şi al lecturii se vor întâlni în oraşul Marii Uniri pentru a celebra Cartea. În cadrul evenimentului vor avea loc activităţi interactive, dezbateri, lansări de carte,  expoziţii dar şi momente artistice. Evenimentul a fost prezentat astăzi, 26 aprilie, de către Mioara Pop – directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga”, Constantin Șalapi-  directorul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, în cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc la Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba.

 „Cuvântul pe care l-aş spune, aşa ca emblema acestei ediţii, ar fi diversitate. Foarte multe edituri cu foarte multe cărţi de toate felurile, din toate domeniile vor veni şi îşi vor etala producţia editorială. Îmi place mereu să spun că târgul este un spectacol al cărţii (…) Vreau să cred că acest târg este un barometru al stării culturale în judeţul Alba”, a declarat Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba.

 În acest an, un moment special în cadrul târgului îl va reprezenta prezentarea colecţiei „Opere fundamentale”, o colecţie sub egida Academiei Române, sub coordonarea acad. Eugen Simion. Colecţia publică lucrările reprezentative ale literaturii române clasice şi contemporane în ediţii de înalt nivel ştiinţific realizate de cei mai buni specialişti în domeniu. Fiecare ediţie din opera unui autor cuprinde, în afara textelor publicate integral, o prefaţă sau un studiu introductiv, tabel cronologic privind viaţa şi opera scriitorului, repere critice, note, comentarii şi, dacă e cazul, indici. Volumele, prezentate într-o casetă elegantă, sunt imprimate pe hârtie bibliofilă, fiind legate în imitaţie de piele şi imprimate pe cotor cu folie de aur; supracoperta este tipărită în două culori şi celofanată.

Electrica Furnizare Discount

 Joi, 9 mai,  ora 10.00, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (Palatul Apor, sala Senatului) va avea loc o conferinţă internaţională –  „Lucian Blaga – interferențe europene”, condusă de acad. Eugen Simion şi criticul literar albaiulian Diana Câmpan, la care vor participa invitaţi din ţară şi de peste hotare (Franţa, Bulgaria, Irlanda, Serbia), care au tradus părţi din opera lui  Blaga în diverse limbi.

 La Târgul de Carte “Alba Transilvana” sunt invitaţi să participe academicienii Eugen Simion şi Mihai Cimpoi, scriitorii Aurel Pantea, Ovidiu Pecican, Michel Ducobu, Nora Iuga, Octavian Soviany, cantautorul şi scriitorul Ioan Gyuri Pascu, poeţii Jose Guillermo Vargas (Peru) și Ion Miloș (Suedia), Kingsley Chibuzor Nwabia (Nigeria), Diarmund Johnson (Irlanda – Ţara Galilor), Przemyslaw Wawrzyniak (Polonia), şi mulţi alţi oameni de cultură, scriitori şi iubitori de literatură.

 În cadrul târgului,în acest an,  Consiliulul Judeţean Alba  va avea amenajat un stand special, unde îşi va prezenta manifestările şi volumele pe care le-a editat.

 Târgul de Carte „Alba Transilvana” este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Alba-Hunedoara, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Fundația „Inter-Art” Aiud, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Sebeș, Asociația „Agora” Alba Iulia, Palatul Copiilor Alba Iulia.

Vezi aici programul venimentului.

Târgul de Carte Alba Transilvana de la Alba Iulia se suprapune în mod fericit peste o altă manifestare literară de excepţie desfăşurată în judeţul nostru în perioada 9-11 mai, respectiv Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, ediţia XXXIII.  Astfel că, mulţi participanţi la festival se vor bucura să ia parte la Târgul de Carte ce va avea loc la Alba Mall. Vezi aici programul festivalului.

Publicitate

Actualitate

Când va deveni certificatul verde OBLIGATORIU la locul de muncă. Ce spune coaliția de guvernare

Publicat

în

Când va deveni certificatul verde OBLIGATORIU la locul de muncă. Ce spune coaliția de guvernare

Liderii coaliției de guvernare își doresc să introducă obligativitatea „certificatului verde” la locul de muncă până la Crăciun și au discutat și azi despre acest subiect.

Coaliția de guvernare a avut o ședință, luni, iar principalul subiect a fost legat de introducerea „certificatului verde” la locul de muncă. Liderii PSD-PNL-UDMR decid ce modificări vor face în această săptămână astfel încât certificatul verde la locul de muncă să fie introdus în România până la Crăciun.

Ce planuri are coaliția de guvernare în privința „certificatului verde”

Reprezentanții PSD își doresc introducerea unui „certificat verde”, în trei variante: dacă ai trecut prin boală, dacă te-ai vaccinat sau dacă te-ai testat, ceea ce înseamnă că social-democrații aleg și varianta propusă de parlamentarii AUR prin care cei testați pentru anticorpi să obțină un certificat verde dacă au un număr suficient de mare.

Electrica Furnizare Discount

Pe de altă parte, reprezentanții PNL spun că nu se poate acest lucru dat fiind faptul că pentru această măsură încă nu există dovezi concrete clinice și teste destule astfel încât să susțină această variantă. Totuși, ședința din seara aceasta ar trebui să tranșeze problema certificatului verde la locul de muncă, atât pentru cei care lucrează la stat, cât și pentru cei care lucrează la privat.

„În ultima lună s-a discutat foarte mult pe amendamente și în fiecare săptămână a existat o amânare ba din partea PNL, ba din partea PSD. În această seară ar trebui să avem forma finală a proiectului astfel încât săptămâna aceasta să se lucreze pe comisiile care își dau raportul pe acest proiect de lege astfel încât până la finalul anului să avem și un vot final în plenul Parlamentului”, conform Antena 3.

„E vorba de realizarea cadrului legal care să permită introducerea unui certificat COVID în România ținând cont de anumiți parametrii ai situației epidemiologice când se introduce și când eventual se poate renunța la acest tip de certificat”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Sursa: evz.ro

Citește mai mult

Actualitate

Acuzații din partea USR pentru noua coaliție PSD-PNL: „Vor să dăm 600 de milioane de euro anual pensii speciale aleșilor locali”

Publicat

în

Acuzații din partea USR pentru noua coaliție PSD-PNL: „Vor să dăm 600 de milioane de euro anual pensii speciale aleșilor locali”

Parlamentarii USR acuză noua coaliție PSD-PNL că nu vor să desființeze pensiile speciale pentru a le face pe plac primarilor.

„Din cauza lui Ghinea nu vă putem da pensii speciale”, susțin liderii USL 2.0. USR este singurul partid care luptă pentru eliminarea pensiilor speciale. Nu o face de ieri de azi, ci de când a pășit prima dată în Parlament. Însă, PSD-PNL-UDMR trag cu dinții de perpetuarea lor, pentru că așa își recompensează activul de partid. Între timp, AUR mimează – ați auzit vreo declarație împotriva pensiilor speciale din partea liderilor AUR?

Da, USR este ferm împotriva măririi numărului de pensionari speciali, cât și a bugetului acestora. NU NUMAI că nu susținem pensiile speciale, ci vrem să le desființăm. Într-o țară normală, barometrul este echitatea și respectarea principiului contributivității: cât ai cotizat, atâta primești.

Electrica Furnizare Discount

Dar aceasta este o țară condusă de șmecheri, ce decid din pix pe banii publici. Acum, șmecherii vor să dăm 600 de milioane de euro anual pensii speciale aleșilor locali – primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Așa că, fac apel public la guvernanți să nu se mai gândească DOAR la buzunarul partidului și la „loialii” locali aducători de voturi pe tavă la comandă politică, ci să se gândească și la cetățenii acestei țări. Prorogați amânarea intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru aleși locali”, scrie pe Facebook, luni, deputatul USR Alin Apostol.

Sursa: stiriepsurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

OFICIAL| Testele de salivă în școli: 86 de elevi, depistați POZITIV în prima zi de testare

Publicat

în

Testele de salivă în școli: 86 de elevi, depistați POZITIV în prima zi de testare

Luni, până la ora 19.00, în urma utilizării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În cursul zilei de luni, 6 decembrie, până la ora 19:00, în urma utilizării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu..

Potrivit comunicatului de presă, luni, 6 decembrie 2021, la nivel național, 17.677 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (dintr-un total de 17.915) funcționează cu prezență fizică, incluzând și unitățile conexe.

Electrica Furnizare Discount

„Așadar, peste 99% din numărul total de elevi și preșcolari pot fi prezenți fizic la cursuri. Un număr de 238 de unități de învățământ continuă cursurile în sistem online – cele mai multe în județele Bihor (52), Arad (36) și Hunedoara (20) În 13.728 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate, procentul de vaccinare în rândul personalului angajat este de cel puțin 60%, în 2.697 dintre acestea procentul de vaccinare fiind de 100%”, anunță Cîmpeanu.

CITEȘTE ȘI: ASTĂZI: Copiii au început testarea înainte de ore, cu testele de salivă primite. Ce se întâmplă la un rezultat pozitiv

Conform sursei citate, în total s-au vaccinat 437.800 de elevi (130.000 de elevi în categoria de vârstă 12-15 ani, respectiv 307.800 de elevi cu vârsta peste 16 ani), număr echivalent cu peste 35% din numărul total al elevilor eligibili pentru vaccinare.

În ceea ce privește modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, conducerea a 16.956 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu. În 216 unități de învățământ testele se vor administra la școală, iar în cazul a 467 de unități de învățământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la școală, diferențiat, pe niveluri de studiu.

Vineri, 3 decembrie, 1.831 de elevi/preșcolari (circa 0,6/1.000) și 499 de angajați erau infectați cu Covid-19 (circa 1,8/1.000).

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare