// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

1 Decembrie este o ŢARĂ, iar ALBA IULIA e Capitala ei

Iată un sentiment atotcuprinzător, care vine din adâncul iubirii de moşie, din travaliul secular al lungului drum al libertăţii spre ea însăşi şi presărat presărat cu trudă şi jertfe, cu naşterile sfinte, cu hramul hrănitor al semnului crucii.

Acesta-i nucleu fierbinte ce ne-a ţinut şi ne ţine, ca popor, mereu cu fruntea sus, ca o fereastră deschisă spre lume, nu o dată lovită de vânturi neprielnice, de umbrele malefice ale ploilor otrăvitoare căzute brusc peste veghea noastră la hotare, flacără neagră clătinându-ne vise, speranţe şi neîngenunchindu-ne, îndrăgindu-ne şi mai mult să stăm cu fruntea sus precum gorunii şi lancea lui Horea, precum doina şi dorul pe buzele încărcate de lumină.

Citește și: Marea Unire de la 1918

Încrâncenatul drum al fiinţei noastre spre noi înşine a străbătut pocale de frumuseţe, multicolore rodiri ale crengilor și a spicelor de grâu cu aurul dat mereu în pârg, dar şi coridoare de nelinişte, straturi de învingători şi învinşi, chemări spre-a ţine aprinsă candoarea numelui de Ţară, de Transilvania, ca izvor al ei nesecat, ridicându-l din genunchi spre-a izbuti mai departe.

Evenimentele premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, nu-s altceva decât sinteza, suma paşilor pe coridoarele văzute şi nevăzute ale luptei pentru păstrarea cât mai curată a sentimentului unei patrii eterne, cu acelaşi nume, pentru toţi românii. Spre acest sentiment au început să curgă bătăliile, precum pâraiele primăverii spre albia eternităţii noastre de neam. Şi această albie a fost şi rămâne Alba Iulia, cea mai frumoasă poveste a inimilor noastre, în care râu şi ram, părinţi şi prunci, rugăciune, plecări şi întoarceri, au adâncit un răsărit de soare, îmbrăcat în mătasa limbii române precum pomii în gâlceava fructelor coapte.

Aşa se face că preoţii şi intelectualii, tineri şi vârstnici, ţărani şi soldaţi, munţi şi câmpie îşi luminau tot mai mult în suflet limpezimea acestei albii, socotind-o ca salvare a unităţii naţionale, în care o singură ţară să fie şi sămânţă şi rod, recunoaştere şi strângere de mână pe coridoarele Europei şi nu numai, hrănindu-i demnitatea şi înţelepciunea. Alba Iulia devenise Meca românităţii.

Din toate colţurile transilvane, din toată ţara de dincolo de păduri şi munţi, îmbrăcaţi în straie curate de trudă şi sărbătoare, cu cele mai curate gânduri, au pornit să dea bucuriei un sens, o credinţă, un nume de Ţară, care s-a chemat până la urmă, patria-mumă, patria comună. Ziua de 1 Decembrie prin dimensionalitatea ei, prin căldura sentimentelor devenise o Ţară, iar Alba Iulia Capitala ei. Aici, în această Capitală, strigătul de unire era, de fapt, reverberaţia tuturor seminţelor şi dorinţelor coapte, marele semnal că românii sunt o naţiune printre popoarele lumii.

Unu Decembrie 1918, la Alba Iulia consfinţea culoarea demnă a aceluiaşi sânge, densitatea de fruct sfinţit al Limbii Române, ieşirea ei din chingile intemperiilor cu fruntea sus, strălucitoare şi hrănitoare. Proclamaţia rostită în această ţară, a fost citită şi răspândită în cele patru zări ale lumii de însăşi capitala ei: Alba Iulia, şi aşa trebuie să rămână.

Ce-a urmat? Se ştie. Întoarcerea spre noi înşine, ieşirea în civilizaţia pe care am multiplicat-o prin personalităţi în varii domenii, pe care Europa, şi alte continente le-au asimilat ca fii adevăraţi – această asimilare luminând de-a pururi. Astăzi, în 2017, Ţara, 1 Decembrie 1918 şi capitala ei, Alba Iulia se află în prag de Centenar. El ne va reîntreba cine suntem, ce ne dorim cu adevărat, ce întreprindem pe vastele podgorii ale adevărului pentru ca cei 100 de ani să fie recunosători mersului spre demnitatea României, sufocată de adversităţi, laşitate, vânzare de principii, de un politicianism  vetust, doar cu mâinile în buzunarele proprii amirosind a furturi, hoţii, crime şi nepăsare, ceea, să recunoaştem este un regres al responsabilităţilor, o marginalizare, un dezinteres pentru destinele acestei patrii.

Dar, să lăsăm aceste umbre hidoase să le ducă vântul în prăpăstii şi noi să credem că 1 Decembrie 1918 a fost şi este o Ţară, şi Alba Iulia e pururi capitala ei. Venind aici, sărutaţi-le truda de seminţe mirabile, presăraţi peste vârsta lor marea iubire, ca apărători şi cultivatori ai culturii, civilizaţiei şi înţelepciunii ei în lume. Publicaţia „Alba Iulia”, singura la vârsta Centenarului, vă strânge mâna de fii adevăraţi, multiplicându-vă vârsta, visele, speranţa în râu şi ram! Bine aţi venit în această Ţară, în capitala ei!

Ioan MĂRGINEAN

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Răspunsuri la 1 Decembrie este o ŢARĂ, iar ALBA IULIA e Capitala ei

 1. REFUZ 30.11.2017 la 21:59

  Intr-o tara in care oamenilor li se refuza dreptul la viata, cu spitale mizere, oameni care mor pentru ca nu se pot trata, lipsa de medicamente, scoli darapanate si fara manuale, drumuri desprinse din Evul Mediu, autostrazi mai putine decat in Congo, puzderie de biserici inutile si catedrale ale mantuielii, 600 de parlamentari platiti cu sume exorbitante sa doarma in scaune, legi care se dau doar pentru a proteja tot felul de penali, cu criminali si violatori care ies din puscarii dupa ce „scriu” pe banda rulanta „lucrari stiintifice”, cu medici si profesori care traiesc la limita subzistentei, paduri reduse la jumatate dupa `90 fara sa plateasca cineva, tigani cu tot felul de palate ilegal ridicate si necontrolati de nimeni, penali cu averi imense facute din tot felul de tunuri si carota nu li se mai cere socoteala, pensionari si oameni cu handicap remunerati cu mult sub limta bunului simt, care mor de foame si de frig, dati-mi voie sa nu subscriu in niciun fel la sarbatoarea aceasta si sa spun, cu amaraciune in suflet: CONDOLEANTE, Romania, tara din lumea a 4-a!

 2. mike 01.12.2017 la 1:45

  O descriere mai buna nu se putea face –Bravo –REFUZ- Ne mai trebuie citeva milioane cu gindirea ta , ca tara sa revina la adevarata ei valoare .– Daca distrugi e foarte greu sa re refaci stricaciunile — facute de tradatori de tara si neam– E important ce face -Tara – pentru tine –Dar e mai important e – -ce faci tu –pentru tara (J F Kenedy) — Se vede clar si cu ochii inchisi ce au facut -neocomunisti cu frumoasa Romanie — mai are doar chilotii pe ea – Daca as avea putere — as face la fel cu tradatorii si vinzatorii — pusi la zid sa plateasca pentru uzurparea unei tari fost bogata si frumoasa. Te pling Romanie !!!

 3. Eu 01.12.2017 la 5:20

  Stimate cetatean care Refuzi,cred ca tu nu esti român.Dar nu tinem pe nimeni aici,in ROMÂNIA lui Eminescu,Creanga,Sadoveanu si a celorlalti 20000000(daca om mai fi atatia)cu forta.Daca vrei,esti liber sa-ti alegi o tara perfecta,cred ca stii care e.Drum bun.LA MULTI ANI,ROMÂNI SI ROMÂNIA!

 4. Eu 01.12.2017 la 15:50

  Cu ce va deranjeaza comentariul meu de-l tineti blocat?