Localitatea Roşia Montană aniversează anul acesta, în 6 februarie, 1883 de ani de la prima atestare documentară. Localitatea minieră a fost atestată documentar în anul 131.
Ziua Roşiei Montane este un prilej pentru a face cunoscut patrimoniul natural și cultural excepțional pe care Roșia Montană îl adăpostește și de a accentua necesitatea conservării și punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Ca în fiecare an, și cea de-a patra ediţie a evenimentului vine cu expoziții de fotografie reflectând patrimoniul cultural și natural al Roșiei Montane, proiecții de filme documentare despre Roșia Montană , impactul altor proiecte miniere în diferite regiuni, precum și despre rezistența comunităților locale, discuții și dezbateri, și, nu în ultimul rând, concerte ale artiștilor care susțin Roșia Montană.
De-a lungul timpului, Ziua Roşiei Montane a fost sărbătorită în zeci de oraşe din ţară şi străinătate, precum Roşia Montană, Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj Napoca, Constanţa, Deva, Giurgiu, Iaşi, Nehoiu, Ploieşti, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara, Oradea, Vaslui, Chişinău (Rep. Moldova), Princeton (SUA), Berlin (Germania) sau Viena (Austria) anunţă organizatorii evenimentului.
8 Comentarii
oare ce mai fac postacii rmWC? nu ca mi-ar fi dor de ei 😛
dolfi, probabil se schimba textele si dureaza pana le memoreaza toti
Terminati odata cu aberatiile astea!
oamenii din Rosia Montana vor sarbatori cand se va da drumul la minerit, asta cer de ani de zile, este singura sansa reala de dezvoltare a zonei!
legat de UNESCO, includerea nu ar ajuta cu absolut nimic, nici patrimoniul, nici oamenii, nici economia! acolo e nevoie de investitii, iar astea se vor face prin pornirea proiectului minier!
Dolfi, s-au trezit cei de la „rmWC” dar sa sti ca, deocamdata, nu au schimbat „celebrele” lor texte.
Asadar, fi pe faza!
Rosia Montana asteapta relansarea mineritului. Degeaba se fac proiectii, expozitii si alte acte de cultura daca nu se tine cont de dorinta comunitatii care locuieste si traieste la Rosia Montana. Comunitatea Rosiei Montane doreste relansarea mineritului pentru ca e singura sansa ca localitatea sa supravietuiasca.
Daca era adevarat si comunitatea din Rosia Montana isi dorea inceperea proiectului asta se si intampla. Tocmai din cauza ca oamenii din Rosia Montana s-au opus proiectului s-a reusit pastrarea Rosiei Montane asa cum este si nu s-a pornit proiectul. Ce relansare a mineritului???? Actualul proiect nu are nici o legatura cu mineritul, se macina efectiv muntii, unde se mai foloseste dalta si ciocanul? Probabil la desprinsul muntilor. Voi vreti sa distrugeti ce sa creat in peste 2000 de ani si pentru ce?
Eu lupt pentru VIATA, NATURA si INDEPENDENTA.
Comentariile sunt oprite