Rămâi conectat

Curier Județean

Ziua Regalității, marcată de către Muzeul Național al Unirii Alba Iulia: Exponatul lunii mai și o serie de acțiuni, dedicate acestui moment

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Regalității, marcată de către Muzeul Național al Unirii Alba Iulia: Exponatul lunii mai și o serie de acțiuni, dedicate acestui moment

Cu ocazia Zilei Regalității, marți, 10 mai 2022, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va organiza o serie de acțiuni dedicate acestui moment.

Astfel, începând cu ora 11.00, în Sala Unirii va fi expus în premieră tabloul intitulat „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922”. Acesta a fost adus la Alba Iulia în urma unui parteneriat între Kulterra Gallery din București și Muzeul Național al Unirii. Autoarea lui este Elena Bria, o tânără, dar apreciată pictoriță de la Chișinău.

În egală măsură, cu această lucrare artista și-a luat licența la Academia Imperială de Arte Frumoase din Sankt Petersburg, în anul 2018, la Centenarul Unirii. Tabloul impresionează și prin dimensiunile sale, de 300×400 cm, și abordează în manieră clasică, academistă, momentul fundamental al încoronării de la Alba Iulia.

Apoi, de la ora 12, tot la Sala Unirii, va fi vernisat exponatul lunii mai, intitulat „Jubileu regal. Cromolitografie cu familia regală la împlinirea a patru decenii de domnie a lui Carol I”. Cu această ocazie, va fi expusă o cromolitografia intitulată „40 ani de glorioasă domnie a M.S. Regelui Carol I”.

Având dimensiuni semnificative, lucrarea este o îmbinare de artă fotografică și pictură, reprezentând familia regală – regele Carol și regina Elisabeta, principele-moștenitor Ferdinand și principesa Maria, alături de copiii lor – Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Elisabeta, Maria și Nicolae, într-un decor ce are în fundal Palatul Peleș, alături de elemente simbolice prin care este glorificată monarhia română.

Lucrarea a fost realizată în anul 1906, când România și Casa Regală celebrau 40 de ani de la întronizarea lui Carol I. Urcarea pe tron a principelui Carol în 1866 a reprezentat începutul poveștii de succes pentru tânărul stat român, unificat cu doar șapte ani înainte de Alexandru Ioan Cuza. În doar patru decenii, românii aveau să recupereze un decalaj istoric secular: Constituția (1866), războiul de Independență, urmat de recunoașterea internațională (1877-1878), proclamarea Regatului (1881), alături de opera de modernizare socială, economică, de infrastructură și înflorire culturală erau efigiile unei perioade de dezvoltare și prosperitate pe care românii n-o mai cunoscuseră în istoria lor. Tocmai de aceea, aveau toate motivele să-și celebreze propriile împliniri și, întâi de toate, să aducă mulțumiri familiei domnitoare, în frunte cu regele Carol, artizanul și garantul României Moderne.

Astfel, în 1906, Casa Regală, împreună cu Consiliul de Miniștri și autoritățile locale au organizat evenimente omagiale pentru a marca momentul jubiliar, totul culminând cu organizarea „Expoziției generale române”, amenajată în actualul parc Carol din București. În acest context omagial au fost create opere de artă, (cromo)litografii, gravuri, cărți poștale, plachete, emisiuni monetare sau filatelice, medalii și alte lucrări de grafică dedicate reprezentării Casei Regale a României.

Ultima manifestare a zilei se va desfășura tot la Sala Unirii, unde, de la ora 13.00, va avea loc o masă rotundă cu tema Monarhia în România. În cadrul ei, istoricii muzeului albaiulian (Ioana Ursu, Ionela Mircea, Tudor Roșu și Dragoș Ursu) vor ține o serie de prelegeri despre principalele momente din istoria familiei regale a României.

La aceste evenimente organizate de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia intrarea publicului este liberă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie

Bogdan Ilea

Publicat

în

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie În mai multe localități din județul Alba sunt programate întreruperi ale furnizării de energie electrică în perioada 8-14 aprilie. În data de 8 aprilie: Daia Română, Strada Școlii între orele 08:00-16:00. În data de 8 aprilie: BLAJ, Strada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea