Rămâi conectat

Actualitate

Zile libere legale pentru Paşte 2017. Ce compensaţii trebuie să primească cei care lucrează în aceste zile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Luna viitoare, salariații vor sta acasă în a doua zi de Paște. Salariații nu trebuie să meargă la serviciu în prima și a doua zi de Paște, potrivit legislației muncii, iar anul acesta e vorba de zilele de 16 și 17 aprilie. Cum prima zi de Paște este întotdeauna o zi de duminică, angajatorii trebuie să le dea liber salariaților luni, pe 17 aprilie. Cei care nu vor proceda în acest fel vor trebui să le acorde liber salariaților ulterior sau să le compenseze în bani neacordarea acestuia.

Codul muncii stabilește că prima și a doua zi de Paște sunt zile libere pentru salariați. Concret, anul acesta e vorba de zilele de 16 și 17 aprilie, numai că prima zi de Paște pică oricum duminica, în mod tradițional, ceea ce înseamnă că angajatorii sunt obligați să le dea liber salariaților luni, pe 17 aprilie.

Cu toate acestea, întotdeauna există persoane care trebuie să lucreze chiar și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor însă, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Citeşte şi: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani

Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii.

Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ: „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”.

De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.

De menționat este și că angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Important! Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Până acum, salariații au avut parte de o zi liberă pe 2 ianuarie (prima zi din an a picat duminica), precum și pe 24 ianuarie, primul an în care s-a acordat liber pentru sărbătorirea Unirii Principatelor Române. Salariații se vor mai bucura apoi și de liberul de pe 1 mai, care pică într-o zi de luni, precum și de liberul de pe 1 iunie (joi), 2017 fiind primul an în care salariații primesc o zi liberă și cu ocazia sărbătorii copiilor.

A doua zi de Rusalii este, de asemenea, stabilită ca zi liberă în Codul muncii, iar anul acesta e vorba de data de 5 iunie (lunea, prima zi de Rusalii fiind duminica). Următoarele libere care trebuie acordate sunt în zilele de 15 august (marți), când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie (joi) pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, 1 decembrie (vineri) când se serbează ziua României și, în fine, zilele de 25 și 26 decembrie (luni și marți) pentru sărbătorirea Crăciunului.

Sursa: avocat.net

Salvează

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea