Zile libere în 2018. Câte minivacanţe vor avea românii anul viitor și ce sărbători legale pică în weekend
Zile libere în 2018.
Nici nu s-a încheiat anul 2017, că românii se gândesc deja câte zile libere vor avea în 2018. În 2018, românii se vor bucura de 11 zile libere, deoarece 11 dintre sărbătorile legale pică în zilele lucrătoare.
Primele zile libere vor fi chiar la începutul anului. 1 ianuarie pică într-o zi de luni, iar marţi, 2 ianuarie, este zi liberă. Următoarea zi libră este 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.
Anul acesta Paştele catolic şi cel ortodox cad la o săptămână distanţă, în 2018. Paştele catolic pică pe 1 aprilie, iar ortodocşi sărbătoresc Învierea Domnului în 8 aprilie.
Ziua Muncii, 1 Mai, cade într-o marţi aşa că cel mai probabil bugetarii vor avea liber şi luni pentru a se bucura de o minivacanţă. Trei săptămâni mai târziu vor fi Rusaliile, aşa încât va fi încă o minivacanţă de trei zile libere.
1 Iunie, Ziua Copilului, cade vineri, iată deci încă trei zile libere.
Următoarele zile libere vor fi 15 august Adormirea Maicii Doamnului, 30 noiembrie, Sfântul Andrei, cade vineri şi se uneşte cu Ziua Naţională a României, sărbătorită pe 1 Decembrie.
Crăciunul, 25 decembrie, cade anul acesta într-o marţi şi din nou cel mai probabil va fi o vacanţă de 5 zile. Şi 26 decembrie este zi liberă, conform Codului Muncii.
Conform articolului 139 din Codul Muncii, în 2018 vor fi 13 zile de sărbători legale în care nu se lucrează. Lor li se adaugă alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale , declarate astfel religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Codul Muncii mai preve ca „Salariatilor care lucreaza in unităţile sanitare şi în cele de alimentaţie publică sau angajaţilor a căror activitate nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile”.
De asemenea, „în cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”.
Care vor fi zilele libere în 2018:
– 1 ianuarie 2018 (luni) si 2 ianuarie 2018 (marţi);
– 24 ianuarie 2018 (miercuri) – Ziua Unirii Principatelor Romane;
– 8 aprilie 2018, duminică (Paşte – ortodocşi) şi 9 aprilie 2018, luni (a doua zi de Pasti);
– 1 mai 2018 (marţi) – Ziua Muncii
– 27 mai 2018 (duminică), 28 mai 2018 (luni) — Rusalii;
– 1 iunie 2018 (vineri) – Ziua Copilului
– 15 august 2018 (miercuri) – Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie 2018 (vineri) – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
– 1 decembrie 2018 ( sâmbătă) – Ziua Naţională a României;
– 25 decembrie 2018 (marţi ) şi 26 decembrie 2018 (miercuri), (prima şi a doua zi de Craciun);
– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Sursa: romaniatv.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
Iniţiată în 1973 de doi tineri americani, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel şi Egipt din toamna aceluiaşi an, şi ca un îndemn la pace în întreaga lume, ideea a ajuns să fie susţinută de politicieni, lideri religioşi, celebrităţi şi de 31 de laureaţi ai […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată