Rămâi conectat

Actualitate

Zile libere 2019: 3o noiembrie și 1 decembrie, libere doar pentru cei ce lucrează în weekend

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deși sunt, în mod normal, zile libere legale, de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 decembrie (Ziua Națională a României), anul acesta vor beneficia doar cei care lucrează în weekend. Asta din cauză că 30 noiembrie și 1 decembrie sunt într-o zi de sâmbătă, respectiv una de duminică.

Atât ziua de 30 noiembrie, precum și cea de 1 decembrie sunt zile libere prevăzute de Codul muncii. La ele au dreptul, ca regulă, toți angajații (fie că lucrează la stat, fie că lucrează la privat). Anul acesta, însă, cei mai mulți angajați nu vor beneficia de acele zile libere, pentru că ele vor cădea în weekend (salariații primind liber, în acele zile, oricum).

Cine va beneficia, totuși, de aceste zile libere

Va exista, însă, o categorie de angajați care va beneficia de acele zile libere: cei care lucrează, în mod normal, în weekend și caare ar fi lucrat în weekend-ul 30 noiembrie-1 decembrie.

Dacă angajatorii nu le vor acorda zile libere angajaților menționați mai sus, ei vor risca amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Însă chiar și în privința celor din urmă, s-ar putea ca unii din ei să nu beneficieze acele zile libere. E vorba, mai exact, de salariații care lucrează în acele zile în:

  • unități sanitare;
  • unități de alimentație publică;
  • locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În cazul acestor angajați:

  • li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător sau
  • dacă, din motive justificate, nu li se vor acorda zile libere care să compenseze zilele lucrate, se va acorda un spor la salariu (pentru zilele de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului muncii.

Și angajatorii care nu vor acorda compensațiile pentru munca prestată în zilele libere vor risca amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

Până la finalul anului, salariații vor mai beneficia de zile libere legale doar în 25 și în 26 decembrie (de Crăciun).

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază ar putea fi prelungită până la 31 decembrie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază ar putea fi prelungită până la 31 decembrie 2024 Marcel Ciolacu, premierul României,  a declarat, luni, că susține amendamentul care prelungește plafonarea adaosurilor la prețurile alimentelor de bază până la 31 decembrie 2024. „Susțin amendamentul depus astăzi în Parlament de PSD, amendament care prelungește plafonarea adaosurilor la prețurile alimentelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea