Rămâi conectat

Ştirea zilei

ZI LIBERĂ pentru românii care merg la vot, indiferent de tipul de scrutin. Proiect de lege în dezbatere publică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ZI LIBERĂ pentru românii care merg la vot, indiferent de tipul de scrutin. Proiect de lege în dezbatere publică

Românii ar putea beneficia de o zi liberă în cazul în care merg să voteze, potrivit unui proiect de lege inițiat de USR și depus în dezbatere publică pe site-ul Senatului.

Un grup de parlamentari ai USR au depus la Parlament un proiect de lege prin care salariații care merg să voteze ar urma să primească o zi liberă.

Liberul nu se va acorda pentru ziua în care se desfășoară scrutinul, ci la cererea angajatului, după validarea rezultatului respectivelor alegeri.

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a comparat propunerea cu micii de la Piața Obor acordați la un moment dat pentru persoanele care se vaccinau.

Costurile zilelor libere, suportate de angajatori

Inițiatorii proiectului îl justifică prin faptul că, indiferent de tipul de scrutin – alegeri locale, parlamentare sau prezidențiale, se observă o tendință de scădere a prezenței electoratului la urne.

Propunerea de acordare a unei zile libere se face prin analogie cu ziua liberă pe care o primesc angajații care sunt implicați în procesul electoral, cum ar fi membrii secțiilor de votare. Mai este invocat faptul că alegătorii trebuie să se deplaseze la secția de votare la care sunt arondați, care nu se află întotdeauna în apropierea domiciliului, ci chiar în altă localitate.

Astfel, ziua liberă se va acorda indiferent de tipul de scrutin, în baza cererii exprese a angajatului. Dacă două sau mai multe tipuri de alegeri se desfășoară în aceeași zi, nu se acordă mai mult de o zi liberă.

„În situația în care în cadrul acelor alegeri se organizează și un tur 2 de alegeri, salariații care au exercitat dreptul de vot în cadrul ambelor tururi de scrutin beneficiază de o singură zi liberă plătită. Absența de la unul dintre tururile de scrutin va determina pierderea acestui drept”, prevede proiectul de lege.

sursa: fanatik.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea