Rămâi conectat

Politică Administrație

Zero grade afară. Fără intervenţia de urgenţă a Ministerului Tineretului şi Sportului, SITUAŢIA Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia rămâne „ÎNGHEŢATĂ”

Publicat

în

Casa de Cultura a Studentilor Alba IuliaCasa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia se află în continuare într-o situaţie dramatică prin faptul că, nici până în prezent, Ministerul Tineretului şi Sportului nu a alocat fondurile necesare achitării restanţelor la utilităţi. Instituţia a fost deconectată deja în cursul acestei luni de la reţeaua de energie electrică, iar furnizarea gazului natural a fost sistată de EON, care a sigilat branşamentul.
 
În ultima jumătate de an am trimis MTS un număr de 8 adrese, solicitând alocarea bugetului necesar pentru repunerea instituţiei în stare de funcţionare. De asemenea, am adus de mai multe ori la cunoştinţa Instituţiei Prefectului  – Județul Alba situaţia în care ne aflăm. În luna iunie a acestui an am solicitat primirea de către doamna ministru Gabriela Szabo, pentru a-i prezenta problemele instituţiei şi a-i solicita sprijinul în rezolvarea lor, dar la audienţa programată a luat parte un consilier al doamnei ministru, căruia i-am expus situaţia instituţiei şi i-am înmânat documentele aferente.

De la reconectarea instituţiei la reţeaua de electricitate a fost emisă o nouă factură de energie electrică. Încălzirea birourilor din clădire în care există personal se realizează cu aeroterme și calorifere electrice, ceea ce face să înregistrăm un consum important de electricitate care, după facturare și neplată va duce inevitabil la o nouă deconectare. În tot acest timp, în spaţiile interioare neîncălzite temperatura este de 12-13 grade Celsius.

Restanţele la utilităţi se ridică în prezent la suma de 21.400 lei, din care cea mai mare datorie se înregistrează la gaz (18.160 lei), urmat de energie electrică, apă – canal, salubritate și comunicaţii. Ce merită însă menţionat este că din suma totală, aproape 1.400 lei reprezintă penalităţile de întârziere şi taxele de deconectare şi reconectare. Electrica a perceput deja 312 lei taxe pentru prima debranşare, iar la EON sistarea şi repornirea gazului costă cca. 340 lei. Cine va răspunde pentru aceste sume cheltuite din banii publici prin nepăsarea factorilor decizionali? Cine va răspunde pentru daunele care se pot produce instalaţiilor cladirii (centrala termică, rețeaua de calorifere, etc.)., având în vedere că deja s-au înregistrat temperaturi negative? După mai bine de o jumătate de an, nenumărate adrese şi nenumărate drumuri la autorităţi, nicio rezolvare …

Elit - Gustul Desăvârșit

În ultimele zile, în instituția noastră au avut loc instruiri pentru alegeri cu toate unitățile administrativ-teritoriale din judeţ, instruiri la care au participat sute de persoane, care au stat ore bune într-un frig crâncen. Ce să mai vorbim de copiii care ar vrea să continue cursurile de dans, canto sau teatru organizate la Casa de Cultură a Studenţilor şi pentru care nu avem răspuns la întrebarea “când se va da drumul la gaz?” sau la întrebarea “Oare se va mai tăia curentul?”

Secția de vot amenajată în instituția noastră va fi încălzită de organizatori cu … calorifere electrice, numai bune să contribuie și ele, din plin, la viitoarea debranșare a clădirii de la rețeaua de energie electrică. Ca o ironie a sorții, în aceste zile autoritățile și ISU verifică instalațiile de încălzire din secțiile de votare din județul Alba. Să fie liniștiți, la noi gazul nu merge, iar prin voia forurilor superioare, până la 16 noiembrie s-ar putea să nu mai aibă sens să băgăm nimic în priză …

Cum să mai vorbim, în aceste condiții, de organizarea în noiembrie a Zilei Internaționale  a  Studentului, de găzduirea unor activități legate de Ziua Națională a României, cum este Congresul Spiritualității Românești sau de realizarea celei de a XXIII-a ediții a Festivalului Studențesc “Serbărilor Unirii”, eveniment național??

Oare vreo autoritate abilitată a statului se poate sesiza pentru ceea ce se poate numi neglijență, dacă nu chiar abuz în serviciu? Pentru că, chiar dacă în ultimul ceas, Ministerul Tineretului și Sportului va aloca sumele necesare plății restanțelor la utilități, acest fapt nu va însemna decât un răgaz de vreo 30 de zile până când vor începe să curgă iar facturile la gaz, curent, apă, etc., însoțite pe urmă de somații și notificări de debranșare, atâta timp cât nu va fi asigurat un buget pentru perioada următoare, din care să se realizeze plata lunară a celor cca. 7.000 lei cât reprezintă utilitățile pe timp de iarnă.

Nu o să vă mai spun că, de cca. 3 luni de zile, nu mai există buget pentru combustibilul necesar mașinii instituției, deplasările necesare făcându-se cu bani din buzunarul propriu. Asta până în 23 octombrie, când au expirat simultan asigurările RCA și Casco ale autovehiculului, pentru reînnoirea cărora, ați ghicit, nu există fonduri.

DIRECTOR,

GHEORGHE BERGHIAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare