Zece măsuri pentru deblocarea economiei

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Partidul Conservator a propus Uniuni Social Liberale 10 măsuri economice urgente în vederea deblocării economiei, care pot aduce bunăstare românilor în cel mai scurt timp posibil. 1. Reducerea TVA la alimente de  la 24% la 5 %, aşa cum există în majoritatea ţărilor europene  civilizate. Pentru aplicarea acestei măsuri statul nu trebuie să contribuie cu nimic, puterea de cumpărare a populaţiei crescând cu aproape 20%. 2. Stimularea mediului de afaceri prin reducerea celor peste 120 de taxe şi impozite percepute în momentul de faţă de stat. 3. Crearea unui fond de garantare, altul decât fondul Guvernului, pentru atragerea fondurilor europene puse la dispoziţia României. La acest fond trebuie să contribuie băncile, iar CEC-ul să fie liantul. 4. Întocmirea unei strategii de relaţii economice şi comerciale cu SUA, UE, dar şi cu marile puteri economice – Brazilia, Rusia, India şi China. 5. Măsuri netarifare la import şi export, aşa cum procedează alte ţări europene. De exemplu, putem să cerem ca produsele care vin din Austria şi Anglia să aibă ştanţate pe spate înscrisuri în mai multe limbi – seria, datele tehnice etc., lucruri aproape imposibile, astfel încât aceste ţări să nu mai poată exporta în România, în acest fel fiind obligate să deschidă linii de producţie în ţara noastră. 6. Având în vedere poziţia geografică a României, care ne avantajează, ţara noastră poate deveni un centru de depozitare şi implicit de tranzitare a mărfurilor din toată zona. 7. Terminarea investiţiilor începute în funcţie de aportul lor la economie şi stabilirea de priorităţi naţionale de  investiţii. 8. Reconversia profesională. Avem nevoie de forţă de muncă, de mii de oameni la vămi, la garda financiară şi la alte instituţii de control, astfel încât eradicarea evaziunii fiscale să fie reală şi această acţiune să scoată la suprafaţă un procent cât mai mare din economia subterană. În loc ca Guvernul să facă disponibilizări la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Finanţe mai bine ar transfera această forţă de muncă bine instruită şi disciplinată instituţiilor care au ca obiectiv lupta contra evaziunii fiscale. 9. Depolitizarea şi eliminarea clientelei  politice prin promovarea în funcţii publice pe criteriul vocaţiei serviciului public, al competenţei şi al moralităţii şi asumarea funcţiilor pe criteriu politic doar la nivel de ministru, secretar de stat şi altele asimilate, în baza unui nomenclator clar şi limitat. Refacerea de urgenţă a corpului de funcţionari publici competenţi  şi apolitici. 10. Printr-o campanie susţinută în mediul rural, prin care să i se permită săteanului să acceseze fonduri europene se poate ajunge în scurt timp la dezvoltarea zonei rurale. Trebuie precizat că există fonduri europene care pot fi accesate fără a fi nevoie de contribuţie proprie.
ing. Gheorghe FENEŞER, preşedintele Partidului Conservator, Filiala judeţeană Alba

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

alexandru 14 februarie 2011 at 9:00

masura 3 si 5 mi se par de domeniul otv-ului.oricum am mai auzit aceste zece propuneri care de fapt apartin mogulului voiculescu( trist cand te gandesti ca e doctor in economie).masura 8-inseamna de fapt sa angajam la stat cand stim cu totii ca avem prea multi bugetari pe care nu mai putem sa-i platim.iar legat de reducerea taxelor si impozitelor-am o curiozitate: cu ce inlocuim acele venituri la bugetul de stat?sunt de acord cu depolitizarea adm publice: in acest sens astept de la alianta proaspat formata-usl, sa ceara tuturor directorilor lor sa demisioneze din functii pentru a ne da exemplu de ce inseamna depolitizare. in locul lor propun concursuri adevarate si alegerea de manageri care nu au nimic cu politica.astfel veti avea votul meu.iar pt carcotasi un amanunt: habar nu aveti cate posturi in adm sunt ocupate de pnl-isti si psd-isti, asa ca nu va grabiti sa pdl-izati comentariul meu.

vigilante 14 februarie 2011 at 12:30

Masura 9 e corecta. Celelalte sunt ridicole, mai ales cea cu TVA ul..desigur toti vrem ieftiniri insa acel TVA diminuat va genera din nou deficit si va atrage dupa sine un lant de aspecte negative ajungand pana in imposibilitate de plata a salariilor si pensiilor. Cat priveste reconversia, de acord insa pe principiul competentei si concurentei pietei muncii.

rosca 14 februarie 2011 at 13:09

Dastept esti !
La pretul asta al alimentelor, majoritatea oamenilor cumpara 1 paine pe saptamina. Daca aceasta ar avea pretul real, ar lua poate 2 sau 3. Mai vorbim de carne, ulei, zahar, etc ?
Cine ar cistiga dintr’un volum mai mare de marfuri comercializate ?

vigilante 14 februarie 2011 at 13:44

Vrei sa spui profit rezultat din vanzarea pe volum de marfa. Ma indoiesc ca romanul cumpara o paine pt ca nu isi permite 2 sau un litru de ulei pt ca nu isi permite 2 litri. Ar cumpara 10 paini sau litri de ulei dupa parerea ta si s-ar obtine un spectaculos profit din vanzarea pe volum de marfa? Ma faci sa rad…mancarea reprezinta poate doar o treime din salariu. Eu cu 500Ron pe luna cheltuiti pe mancare traiesc decent..Dar daca pun in balanta 150Eur chirie (ca nu toti au avut mosteniri apartamente si case), 300-400 Ron utilitati..fa si tu un calcul. De foame nu a murit nimeni inca..daca o sa iti permiti sa iti iei 20 paini pe saptamana sau 20 kg de salam de Sibiu oare o sa poti consuma?..nu de alta dar ca sa faci profit pe volum cum zici tu..

Stefan 14 februarie 2011 at 13:33

Iata inca unul destept care stie ce este de facut. Daca intr-adevar este doctor in economie este rusinos sa apara cu asa ceva semnat cu numele sau.
Continuati elementele amintite la punctul 4. Este singura salvare. Nu trebuie intocmita inca o strategie, trebuie doar promovata Romania cu toate lucrurile bune care se pot face aici. Din pacate si in CE avem reprezentantii pe care distinsii nostrii oameni politici i-au promovat sa mearga. Ar trebui mai degraba o campanie de promovare a consumului de calciu – poate se intareste coloana vertebrala a politicienilor.
Din pacate concluzia mea este ca majoritatea diplomelor de economisti sunt obtinute in baza mediilor bune la disciplinele „economie politica” si „relatii comerciale intre prieteni” in loc sa fie obtinute la materiile care sunt importante in mjeseria de economist.
In concluzie: lasati economistii din firmele private sa se ocupe de comertul international si veti vedea ca vom avea si investitii si infrastructura si bogatie.

Comentariile sunt oprite