Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Yin Yuguo, tânărul chinez iubitor de România care a fost prezent la Alba Iulia pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri va fi subiectul unui film-documentar pe Netflix

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Yin Yuguo, tânărul chinez iubitor de România care a fost prezent la Alba Iulia pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri va fi subiectul unui film-documentar pe Netflix

Yin Yuguo a fost un tânăr chinez care a însuflețit și a bucurat inima românilor cu dragostea sa pentru țara noastră. Iubitor de Eminescu și de cultura română, tânărul chinez a sosit la 16 ani în Bacău, unde s-a înscris pentru a învăța limba română. În urma unei tragedii, Yin Yuguo a murit în urmă cu patru ani, după ce a făcut un gest care l-a costat viața. Pentru devotamentul de care a dat dovadă față de țara noastră, în memoria lui a fost lansat un film pe Netflix, denumit „Bucuriile și durerile tânărului Yuguo”.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În această iarnă s-au împlinit patru ani de la tragedia care i-a curmat viața lui Yin Yuguo, o moarte tulburătoare, ironică și greu de acceptat. Tânărul, în vârstă de 21 de ani, s-a mutat în Bacău la doar 16 ani pentru a învăța limba română.

Fiu de profesori universitari, Yin Yougo și-a părăsit familia pentru a se integra în România, țară a cărei tradiții și oameni le-a iubit mai mult, poate, decât un român.

El a fost admis în anul 2018 la o clasă pregătitoare în cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, loc unde a putut să ia contact direct cu ceea ce iubea cel mai mult: Eminescu, poezia și cultura est-europeană.

Dorința sa de a aprofunda cunoștințe despre țara noastră, limbă, scriitori i-a impresionat pe toți cei care l-au cunoscut, mai ales că Yin susținea că aici se simțea acasă. Își spunea „Dragonul Carpaților” și găsea frumusețe în orice lucru pe care îl descoperea la țara noastră.

Deși a ales să plece din țara natală, părinții săi l-au susținut de la distanță și i-au dat aripi să lupte pentru visul său, chiar dacă distanța a durut.

Pe 1 Decembrie 2018, de Centenar, Yin a mers la Alba Iulia pentru a sărbători Marea Unire cu toată bucuria pe care o putea trăi.

La un an distanță, pe 26 ianuarie 2019, Yin a călătorit cu trenul spre Târgu-Neamţ, pentru a vizita Cetatea Neamţ. La ieşirea din Gara Roman a făcut o confuzie, fiind convins că a greșit stația și că trebuia să coboare. A sărit din tren în mers, gest pentru care a plătit cu viața. Băiatul s-a lovit la cap de o bornă kilometrică și a murit pe loc. Trupul adolescentului a rămas în zăpadă, iar după o oră, un angajat CFR care trecea prin triaj l-a observat.

”Se pare că tânărul era într-o clasă pregătitoare la o universitate din Bacău, era turist şi un împătimit al excursiilor. Acesta ar fi plecat din Bacău către Roman şi ar fi schimbat trenul spre Paşcani. (…) În Roman, acesta a fost găsit decedat la aproximativ 200 de metri de gara CFR în triajul gării CFR Roman, cu o leziune în zona capului”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Neamţ la vremea respectivă.

În ziua în care ar fi împlinit 17 ani, la data de 15 Martie 2019, tânărul a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Bacău. La cinci ani distanță, Yin a murit, lăsând în urma sa o mare de tristețe și revoltă față de lucrurile în neregulă care se petrec în țara noastră.

Dispariția prematură a chinezului mai român decât un român adevărat a reprezentat o sursă de inspirație și o bază pentru filmul documentar.„Bucuriile și durerile tânărului Yuguo”, regizat de Ilinca Călugăreanu, una dintre cele mai importante regizoare de filme documentare de la noi.

Durata materialului video are 28 de minute și a fost lansat destul de recent pe Netflix, oferind o perspectivă diferită vizavi de țara noastră și de cum este ea văzută prin ochii unui străin.

Filmul reprezintă o îmbinare între iubirea pentru țară, sensibilitate, speranță întrun viitor mai bun, dar și despre tragediile care pot schimba total cursul unui destin care părea împlinit. În martie 2023, Yin ar fi împlinit 21 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!

 

sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea