Weekend: Starea pârtiilor de schi din Alba

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

– perioada 17-19 februarie 2012 –

Domeniul Schiabil Şureanu

USR - Alegeri parlamentare 2020

Acces: ruta Sebeş – barajul Oaşa pe DN 67 C, apoi la dreapta, pe lângă baraj pe DJ 704, ruta Oașa – Mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Şureanu. Distanţă: 82 km. Durată: maxim 2 h 30 min, incluzând popasuri.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Drum: este deszăpezit și suficient de lat, fiind accesibil în totalitate pentru orice tip de autovehicul. Totuși, porțiunea de drum care pune probleme șoferilor este cea cuprinsă între barajul Oașa și Mănăstirea Oașa (DJ 704), pe o lungime de aproximativ 6 km. Drumul este accidentat, prezintă o mulțime de gropi adânci, fiind greu accesibil mașinilor cu gardă joasă. Recomandă folosirea anvelopelor de iarnă și a lanțurilor, precum și sporirea atenției. Pentru a evita problemele, vă sugerăm să faceți acasă probe de montare a lanțurilor.

Parcare: la sfârșit de săptămână, parcarea de la baza pârtiilor poate deveni insuficientă, turiștii fiind astfel constrânși să parcheze pe drum.

Pârtii: în prezent, 8 pârtii (A 1, A 2, C 1, C 2, C 3, C 4, S 1, S 2) sunt funcționale, pârtia S 3 fiind încă nebătătorită. Întrucât a nins din nou zilele trecute, grosimea stratului de zăpadă măsoară mult peste 1 m grosime, fiind perfect pentru practicarea sporturilor de iarnă. Pârtiile nu prezintă decât foarte puține denivelări. Predomină zăpada tip powder, ideală pentru snowboard și freeride.

Meteo: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Șureanu va fi vreme frumoasă la sfârșit de săptămână, cu vânt slab, cer parțial noros și temperaturi minime de -8 grade Celsius. Condițiile meteo vor fi, așadar, ideale pentru schi. Atenție, însă, intensitatea vântului este mare la altitudini de peste 1.800 m (pe pârtiile de pe vârfurile Aușelu și Șureanu), astfel că vă recomandăm echipament special (cagulă, ochelari de schi, îmbrăcăminte termoizolantă).

Servicii: asistenţă Salvamont; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiei; trei restaurante de tip after-schi, aflate pe pârtii.

Informații despre cazare: www.schisureanu.ro, www.luncile-prigoanei.ro, www.luncile-prigoanei.eu, www.valeasebesului.ro

Instalații de cablu: telescaunul și cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 09.30 – 16.30. Totuși, dacă vântul va depăși viteza de 60 km/oră, telescaunul va fi oprit din motive de siguranță.

Tarife pentru Domeniul Schiabil Șureanu

Tarife: adulţi / copii

Skipass 1 punct – 5 lei / 4 lei

Skipass 3 puncte – 15 lei / 10 lei

Skipass 6 puncte – 25 lei / 20 lei

Skipass 12 puncte – 45 lei / 35 lei

Skipass pentru o zi – 75 lei / adult şi 60 lei / copil

Teleschi Curmătura – 1 punct / urcare

Teleschi Șureanu – 1 punct / urcare

Telescaun Aușelu – 2 puncte / urcare

 

Arieşeni (stațiunea Vârtop)

Acces: stațiunea se află la granița dintre județele Alba și Bihor, la o altitudine de circa 1.200 m, aproape de șosea. În județul Alba, ruta este Alba Iulia – Câmpeni pe DN 74 A, apoi pe DN 75 ruta Vadu Moților – Albac – Scărișoara – Gârda de Sus – Arieșeni – Bubești – Vârtop. Distanță Alba Iulia – pârtii: 127 km. Durată: 2 h 30 min, incluzând popasuri.

Drum: este asfaltat în întregime, fiind accesibil oricărui tip de autovehicul.

Parcare: poate deveni insuficientă, datorită îngustării carosabilului de către troienele de zăpadă.

Pârtii: în urma ninsorilor abundente, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 depășește 1 m, fiind suficient pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii sunt bătătorite de către utilajele speciale. Atenție, însă, Vârtop 2 prezintă în partea superioară o mulțime de denivelări care pot crea dificultăți imprevizibile la coborâre, în special pentru începători.

Meteo: conform prognozelor meteo (www.accuweather.com), la sfârșit de săptămână va ninge la Arieșeni, temperaturile înregistrând minime de -8 grade Celsius. Cerul va fi noros, cu slabe intensificări de vânt. Condițiile meteo vor fi, așadar, ideale pentru schi.

Servicii: asistenţă Salvamont; școală de schi la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor.

Informații despre cazare: www.cazare-arieseni.viaromania.eu, www.arieseni.info, www.parcapuseni.ro, www.arieseni-apuseni.ro

Instalații de cablu: cele două teleschiuri funcționează în regim normal, de marți până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalație de nocturnă.

Tarife pentru pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2

Tarife teleschi Vârtop 1: adulţi / copii

1 urcare – 5 lei / 3 lei

Tarife teleschi Vârtop 2: adulţi / copii

1 urcare – 2 lei / 1 leu

Informații suplimentare: „Alba. Pagini de vacanță” (revista online de turism a Consiliului Județean Alba www.stiri.turismalba.ro)

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136