Rămâi conectat

Societate

Weekend cu zăpadă şi distracţie la munte, în Alba. Vezi starea pârtiilor de schi

Publicat

în

Cei care şi-au făcut planuri să meargă în acest weekend la schi pe pârtiile din Alba, au toate motivele să o facă. Atât la Arieşeni cât şi la Şureanu stratul de zăpadă măsoară 50 de centimetri, iar temperaturile variază între -8 şi 0 grade la Şureanu şi -5 şi 2 grade Celsius la Arieşeni. Mai mult, în acest weekend (8-10 februarie), pe pârtiile de la Vârtop din Arieşeni, va avea loc un eveniment devenit tradiție pentru turismul de iarnă din Apuseni – cea de-a VIII-a ediţie a „Serbărilor Zăpezii”. Concerte, concursuri sau focuri de artificii sunt doar câteva dintre „ingredientele” marelui eveniment.

 Iată informaţiile despre starea actuală (8-10 februarie) a pârtiilor de schi din Arieşeni şi Şureanu, transmise de Serviciul Turism din cadrul Consiliului Judeţean Alba:

 Arieşeni, staţiunea Vârtop

Pârtii:2, lungime totală 1,5 km

Altitudine maximă: 1.400 m

 Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min.

Drum: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii şi strat de zăpadă: stratul de zăpadă atinge aproximativ 50 cm, fiind foarte potrivit pentru practicarea sporturilor de iarnă. Ambele pârtii (Vârtop 1 şi Vârtop 2) sunt funcţionale şi sunt dotate cu instalaţii de nocturnă. De asemenea, zonele exterioare pârtiilor, pot fi folosite pentru freeride, având în vedere că acolo predomină zăpada de tip powder. Atenţie, însă, aceste zone sunt cuprinse în pădure, unde pot avea loc accidente.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieşeni va ninge slab spre moderat vineri, sâmbătă şi duminică. Temperaturile se vor încadra, în weekend, între -5 şi 2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie va fi limitată, în funcţie de intensitatea precipitaţiilor.

Instalaţii de cablu: cele două teleschiuri funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 09.00 – 17.00.

Publicitate

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.

Sfatul Serviciului Turism pentru acest weekend: întrucât urmează Serbările Zăpezii, pârtiile se vor supraaglomera. Evitaţi vitezele mari şi alunecarea fără a efectua ocoliri, în special în zona de sosire. Folosiţi echipament adecvat pentru sporturile de iarnă (cască, apărători, armuri pentru coloana vertebrală etc.) şi nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, în special înainte de a coborî pe pârtie.

Eveniment special: în acest weekend (08-10 februarie 2013) vor avea loc, la Arieşeni, Serbările Zăpezii, un eveniment devenit tradiție pentru turismul de iarnă din Apuseni.

 Domeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9, lungime totală 10 km

Altitudine maximă: 2.010 m

 

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa– Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h.

Starea drumului: singura porţiunea de drum care pune probleme de accesibilitate şoferilor e cea care încheie drumul înspre Domeniul Schiabil Şureanu, şi anume tronsonul dintre barajul Oaşa şi pârtii (DJ 704), pe o lungime de 18 km. Drumul prezintă unele porţiuni de carosabil accidentat şi îngust. Totuşi, e accesibil oricărui tip de autovehicul, fiind obligatorii anvelopele de iarnă şi lanţurile pentru roţi, date fiind ninsorile abundente care urmează.

Pârtii şi strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, doar 6 sunt funcţionale (A_1, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4). Celelalte 3 (A_2, S_1, S_2) sunt momentan nefuncţionale, fie pentru că stratul lor de zăpadă nu este bătătorit cu ratracul, fie pentru că teleschiul care le deserveşte este oprit. Stratul de zăpadă măsoară, acum, aproximativ 50 cm grosime. În continuare predomină zăpada de tip powder, ideală pentru freeride şi snowboard. Pe alocuri pârtiile prezintă porţiuni de zăpadă gheaţă şi de iarbă, pe vârfurile de pantă şi în zonele de sosire, însă ele nu pun mari probleme la coborâre.

Publicitate

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Şureanu va ninge abundent vineri, urmând ca ninsorile să scadă în intensitate în cursul zilelor de sâmbătă şi Duminică. De asemenea, temperaturile vor scădea, încadrându-se între -8 şi 0 grade Celsius. La altitudini de peste 1.900, vântul va sufla cu putere. Important e faptul că stratul de zăpadă este suficient şi va creşte, fiind ideal pentru orice tip de alunecare pe pârtie. Cât despre vizibilitatea pe pârtie, aceasta va fi limitată de norii care vor acoperi muntele, în timpul ninsorilor.

Instalaţii de cablu: telescaunul şi teleschiul „Curmătura” funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 10.00 – 17.00. În cazul în care numărul de turişti va permite, teleschiul „Şureanu” va funcţiona la rândul lui în weekend.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; instructor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; instructor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schiuri & snowboards în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei afterski-uri la baza pârtiilor; unităţi de cazare la Oaşa, în Luncile Prigoanei şi în Poarta Raiului.

Sfatul Serviciului Turism pentru acest weekend: respectaţi-vă reciproc pe pârtie şi reduceşi viteza când vă deplasaţi pe lângă grupurile de elevi care se află în timpul lecţiilor de schi/snowboard. De asemenea, cereţi şi respectaţi sfatul instructorilor de schi ori de câte ori aveţi nevoie pentru o bună coborâre pe pârtie. Evitaţi vitezele mari şi folosiţi echipamentele de protecţie (cască, apărători etc.). Evitaţi săriturile la trambulina instalată pe pârtia C_2, dacă nu aveţi un control deplin asupra alunecării. Nu vă aventuraţi în alte zone alpine pentru freeride, în condiţii de vizibilitate redusă, întrucât la Şureanu există şanse reale de rătăcire.

 Aşadar, zăpadă este, distracţie se anunţă,…weekend frumos vă dorim!

Publicitate

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT în zona șantierului blocurilor „M”: Mașină parcată, acroșată de către un muncitor care nu deținea permis de conducere

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT în zona șantierului blocurilor „M”: Mașină parcată, acroșată de către un muncitor care nu deținea permis de conducere

Un incident a avut loc astăzi, 27 iulie, pe șantierul lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor „M” din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Povestea începe cu un panou care a căzut pe una din mașinile firmei, moment în care unul din muncitori a decis să mute mașina.

Doar un moment de neatenție a fost nevoie pentru muncitor pentru a acroșa una din mașinile parcate în zonă, în încercarea de a muta mașina din zona periculoasă.

Și cum un ghinion nu vine niciodată singur, șoferul nu ar deține nici permis de conducere.

Citește mai mult

Monden-Clubbing

Pregătiri în toi pentru ediția Untold cu numărul șase | Au început înscrierile pentru voluntari

Publicat

în

Cu toate amenințările celui de-al patrulea val de Covid-19 din septembrie, organizatorii Untold trag din greu pentru ca dea șasea ediție Untold să se desfășoare în cele mai bune condiții. La începutul lunii iulie, Serbia a găzduit festivalul EXIT unde au participat peste 15000 de oameni, iar studiile ulterioare au arătat ca nu au existat persoane infectate cu virusul Covid-19.

Săptămâna trecută, la Cluj, a avut loc la o întâlnire de lucru, găzduită de Gruparea Mobilă de Jandarmi Cluj, alături de autoritățile locale și naționale implicate în buna desfășurare a evenimentului. La ședință au participat reprezentanți ai Jandarmeriei Române, ai Prefecturii județului Cluj, Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Direcției de Sănătate Publică Cluj, Oficiului pentru Protecția Consumatorului Cluj, Primăriei Cluj-Napoca, STS și SRI. În timpul întâlnirii au fost dezbătute măsurile de sănătate și siguranță care vor fi aplicate în timpul evenimentului, dar și modalități de a face accesul controlat în perimetrul festivalului.

Electrica Furnizare Discount

Organizatorii festivalului UNTOLD colaborează intens cu reprezentanții autorităților în această perioadă pentru a implementa toate soluțiile și măsurile necesare, astfel încât iubitorii festivalului să participe la o ediție excepțională, în deplină siguranță.

*S-a dat start pentru înscrierea voluntarilor

Untold îți oferă șansa să trăiești experiențe unice de festival dintr-o altă perspectivă decât cea a festivalierului și recrutează peste 1000 de voluntari. Doritorii vor avea ocazia să opteze pentru toate departamentele din cadrul festivalurilor iar unul dintre avantajele voluntariatului poate să însemne chiar oportunitatea de a face parte din echipa de festival a luidavid Guetta, Martin Garrix sau Dj Snake. Înscrierile de voluntari pentru festivalul UNTOLD se fac pe site-ul www.untold.com.

Informații prețioase pentru cei care vor aplica ca volunatri:
1. Cazarea și transportul nu pot fi asigurate de către organizatori.
2. Intervalul de vârstă pentru programul de voluntariat UNTOLD 2021 este de 16-35 de ani (trebuie să ai impliniți 16 ani în 05.09.2021).
3. Programul de voluntariat UNTOLD 2021 se adresează exclusiv cetățenilor români, conform legii în vigoare până la acest moment.
4. Repartiția pe departamente se va face atât în funcție de dorința și abilitățile tale, cât și de necesitatea departamentelor.
5. Activitatea ta va începe în funcție de nevoia departamentamentului la care aplici. Primul departament care își va începe activitatea, va fi cel mai devreme cu o săptămână înainte de festival, urmând ca și celelalte departamente să intre treptat până în prima zi a festivalului.
6. Va trebui să fii la Cluj cu o zi înainte să-și înceapă departamentul din care faci parte activitatea, pentru a încheia procedura legală de semnare a actelor și a parcurge trainingul care îți este asignat.
7. Turele tale vor fi de 6 ore (dacă ai sub 18 ani nu vei putea activa în turele de noapte) rămânând ca în restul timpului să ai posibilitatea să te bucuri de tot ceea ce oferă festivalul.
8. Cei care ne-ați ajutat în anii trecuți, veți avea prioritate în procesul de selecție și veți fi trimiși în departamentul pe care vi-l doriți.
9. Pentru că punem în prim plan, atât siguranța voastră cât și a publicului, noi ca și echipă de organizare dorim să reprezentăm un risc cât mai scăzut. În acest sens vă recomandam sa va vaccinați cu schema completă și 10 zile după rapel până la data de 05.09.2021 pentru a va proteja atât pe voi cât și pe cei din jur.

Lucian Danciu

Citește mai mult

Sănătatea și natură

ATENȚIE: Se poate ajunge la deces. Primele simptome care arată că unele persoane sunt afectate grav de caniculă

Publicat

în

ATENȚIE: Se poate ajunge la deces. Primele simptome care arată că unele persoane sunt afectate grav de caniculă

Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași a vorbit luni seara la Digi24 despre cum afectează canicula unele persoane, și în special pe cele care suferă de boli cardiace, vârstnicii, hipertensivii sau cei care au diabet. De asemenea, medicul dă câteva sfaturi pentru a putea trece cu bine prin episoadele de arșiță.

Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași: În primul rând oamenii să fie atenți la hidratare, chiar dacă nu au senzația de sete. Asta spun toți medicii, în fiecare vară: chiar dacă nu există senzația de sete, să bem apă cu săruri minerale. Apă minerală, nu carbogazoasă, ci apă cu săruri minerale. Sau se pot pune 5, 10 grame de sare în apă plată. Dar cea mai recomandată este apa minerală care are sodiu, potasiu, magneziu, calciu.

Electrica Furnizare Discount

În plus să se consume fructe și legume. Acestea conțin apă cu săruri minerale și cu vitamine. Astea sunt lucruri de care avem nevoie. Și, bineînțeles, pacienții vârstnici, cei cu boli cardiovasculare au nevoie de lucrul ăsta.

Cei care au o anumită medicație, în special pacienții hipertensivi, trebuie să fie atenți, pentru că tensiunea arterială poate scădea din cauze naturale, din pierderea de lichide, din vasodilatație, și atunci s-ar putea ca medicația pe care o iau în mod obișnuit să trebuiască ajustată, astfel încât monitorizându-și singuri tensiunea, să apeleze medicul de familie.

„Cei mai expuși sunt vârstnicii și copiii foarte mici. Ei pot face edem cerebral mai ușor”

Pacienții diabetici au nevoie și ei de o reajustare a tratamentului câteodată, pentru că mănâncă mai puțin. Ce mănâncă în timpul verii e diferit puțin față de ce mănâncă în restul anului. Probabil mai puțin bogat în grăsimi, ei oricum au restricții, sau în glucide.

Și, evident cu toții trebuie să avem grijă să nu ne expunem la soare, iar trecerea de la cald la rece, în aer condiționat, trebuie să fie una treptată, nu una bruscă.

Oamenii cu afecțiuni se pot simți amețiți. Poate fi explicat prin scăderea tensiunii arteriale, dar poate fi explicabil și prin elementul cel mai grav al urgențelor de căldură, și anume edemul cerebral. El se poate instala când nu există ventilație, temperaturile sunt foarte crescute, și evident cei mai expuși sunt vârstnicii și copiii foarte mici. Ei pot face edem cerebral mai ușor, și în același timp și persoanele cu anumite tulburări psihice, sau cu consum de substanțe toxice. Toxic este etanolul, anumite droguri… Toate aceste persoane pot suferi de hipertermie până la creșteri de temperatură foarte mari – până la peste 40 de grade, iar manifestarea este edemul cerebral, cu stare de convulsie, comă, mergând până la stop cardio-respirator. Dar primele manifestări sunt amețelile.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare