Rămâi conectat

Curier Județean

Vreme excelentă pentru schi, în primul weekend din 2017, la Șureanu și Arieșeni. Zăpadă proaspătă din belșug

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vremea este excelentă pentru practicarea sporturilor de iarnă, sâmbătă și duminică, în primul weekend din 2017, potrivit unui comunicat de presă trimis, vineri, de Rareș Tileagă monitor schi.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

partie-arieseni06– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: pârtiile de la Șureanu se prezintă remarcabil de bine pentru weekend-ul 06-08 decembrie 2017, cu zăpadă proaspătă din belșug mai ales în zonele de off-piste. Drumul de la lacul Oașa la pârtii a fost deszăpezit și lărgit, așadar nu mai reprezintă o problemă pentru nici un fel de mașină dotată cu lanțuri. Unica problemă o constituie vremea, care s-a înrăutățit în cursul zilei de vineri, cu viscol extrem și temperaturi foarte joase. Pentru informații adiționale, intrați pe site-ul www.schisureanu.ro
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): a fost deszăpezit și lărgit, iar refugiile au fost curățate. Există, în special în porțiunile înguste, șanțuri pe direcția de mers, gropi și zăpadă frământată, dar ele pot fi depășite cu prudență de către orice tip de mașină. Recomandăm cu insistență montarea de lanțuri încă de la lacul Oașa.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se schiază pe 6 din cele 8 pârtii de la Șureanu (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Datorită ninsorilor abundente din ultimele zile, starea pârtiiilor este foarte bună, iar toate acele porțiuni cu gheață și iarbă au fost astupate de zăpadă nouă. O veste bună este, totodată, deschiderea pârtiei A_1, pentru prima oară în acest sezon. În general, stratul de zăpadă bătătorită măsoară aproximativ 50 cm grosime, ceea ce e mai mult decât suficient. De asemenea, zonele vaste de off-piste sunt perfect accesibile. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă vântul va sufla cu peste 60km/h, telescaunul va fi oprit. O veste proastă, însă, este viscolul, foarte intens peste cota 1.800.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), la Șureanu va continua vremea foarte aspră din ultimele zile, cu viscol puternic și ger. Nu va mai ninge, iar cerul va fi înnorat, ceea ce va afecta vizibilitatea pe pârtii. Temperaturile vor scădea până la -23 grade Celsius, iar vântul e posibil să fie la fel de intens inclusiv Duminică. Pregătiți-vă cu echipament de protecție împotriva viscolului.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: sezonul de schi continuă cu succes în Arieșeni-Vârtop, unde zăpada proaspătă și vremea rece mențin în condiții excelente starea pârtiilor. Un minus semnificativ este gerul, care s-ar putea să continue în zilele următoare.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: spre deosebire de ultimele sezoane de schi, destul de sărace în zăpadă, începutul de an 2017 a fost realmente acoperit de zăpadă. Atât pârtia Vârtop 1, cât și Vârtop 2 au suficientă zăpadă. Ambele teleschiuri vor funcționa. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), nu va mai ninge în perioada următoare, însă temperaturile vor fi extrem de scăzute (până la -24 grade Celsius) iar cerul se va menține înnorat. Vizibilitatea pe pârtii este posibil să fie afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

sursa:

Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, activități de ecologizare în zona râului Ampoi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia, activități de ecologizare în zona râului Ampoi Elevii de la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au continuat seria activităților de ecologizare, de această dată în zona râului Ampoi: ”Activitățile cuprinse în cadrul programului „Săptămâna verde” au continuat cu o activitate de ecologizare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea