Vrem să ne întoarcem acasă şi să muncim!

Stimate domnule ministru,
În timp ce unii protestează la sute de kilometri depărtare, noi, studenţii din Roşia Montană, vă susţinem. Nu putem să rămânem indiferenţi la gestul dumneavoastră care arată că sunteţi implicat şi că vă pasă de comuna noastră. Vă respectăm pentru faptul că aţi luat decizia de a acorda o şansă roşienilor prin eliberarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică a masivului Cârnic, în condiţiile în care acest document va fi sigur contestat de opozanţi. Va susţinem în decizia dumneavoastră şi am rămas plăcut impresionaţi de profesionalismul şi verticalitatea de care aţi dat dovadă.
Am crescut printre mineri, părinţii şi bunicii noştri au trăit din această meserie. Acum vedem cum totul se stinge şi vrem să facem ceva. La Roşia oamenii trebuie să aibă un loc de muncă. Mulţi vorbesc în numele roşienilor fără să facă ceva concret pentru oamenii de aici. Iar singura soluţie de la opozanţii proiectului a fost ca după terminarea studiilor în marile oraşe ale ţării să venim acasă, să culegem fructe de pădure şi ciuperci sau să împletim coşuri de nuiele. Nu ştim dacă ar alege această viaţă pentru copiii lor. Dacă nu ni se oferă şansa de a avea locuri de muncă în zonele în care ne-am născut şi am crescut, vom lua cu toţii calea străinătăţii. Atunci când ne-am constituit în această organizaţie scopul nostru a fost să ne implicăm activ în comunitatea în care ne-am născut, am crescut şi în care vrem să trăim după finalizarea studiilor. Vrem să promovăm tradiţiile locale şi să scoatem în evidenţă obiceiurile care dau valoare zonei, iar gestul dumneavoastră de a aduce 70 de milioane de dolari pentru cercetarea, restaurarea şi punerea în valoare a istoriei Roşiei Montane ne face să vă respectăm. Dorim şi noi creşterea capacităţii comunităţii de a-şi pune în valoare potenţialul şi resursele pentru a se dezvolta, ne dorim proiecte de dezvoltare durabilă şi suntem convinşi că atât dumneavoastră, cât şi Guvernul României poate să ne ajute în acest sens. Avem nevoie de un catalizator pentru dezvoltarea unei societăţi civile reale în Apuseni, prin încurajarea şi pregătirea tinerilor de a se implica activ şi de a genera la rândul lor programe de dezvoltare pentru comunităţile din care fac parte. În lipsa unei investiţii aici, zona va fi depopulată. Starea de indecizie privind exploatarea zăcământului aurifer de la Roşia Montană nu vine deloc în ajutorul locuitorilor comunei şi îndepărtează orice şansă de dezvoltare durabilă a zonei. Sperăm ca mina de la Roşia Montană să pornească cât mai curând, pentru că doar aşa zona va fi pusă în valoare, mediul va fi mai curat, iar noi ne vom întoarce acasă să fim alături de părinţi, să muncim aici şi să ne întemeiem o familie.
Cu respect,
Asociaţia Studenţilor din Roşia Montană
Preşedinte,
Andra ALMĂŞAN

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

13 Comentarii

dolfi 27 iulie 2011 at 1:02

Vezi mai Emanuel Dragusin cum se duce o campanie de dezinformare/intoxicare/impresionare a fraierului contribuabil? Zi-le sefilor tai sa intrebe pe astia de la Gaybriel Rresources ce si cum ca astia-s expertii pe la noi!

gogu 27 iulie 2011 at 6:39

interesant cum apar peste noapte tot felul de asociatii fantoma cu membrii cat degetele de la o mana. trecand peste limbajul lemnos care credeam ca a disparut,dar preluat cu succesuri de tinerele vlastare rosiene, vreau sa-i reamintesc nevinovatei d-soare scoasa la inaintare ca onor presul Basescu v-a spus sa plecati dincolo sa munciti, tara are nevoie de ospatari si tinichigii nu de medici si profesori.
si inca ceva: extragerea aurului cu cianuri si taierea padurilor nu e dezvoltare durabila, din contra, cand acestea se vor termina ramaneti mai saraci si atunci chiar nu mai aveti nici o perspectiva.
pentru gold: astept si alte organizatii sa puna botul la afacerea voastra – Asociatia sculptorilor din RM, asociatia manechinelor care nu beau decat apa plata si lamaie din RM, etc, etc.

mihaita 27 iulie 2011 at 15:35

Gogu, stii cumva ca in urma acestui proiect se vor planta 1000 de ha de paduri? sau ca se vor baga foarte foarte multi bani in refacerea monumentelor istorice? ca se vor curata apele care sunt pline de substante toxice de la exploatarile trecute ale statului?

Adrian 27 iulie 2011 at 7:45

Da se face dezimformare, dupa invataturile trase din dezinformarile anterioare facute de PNL si PSD!

Facaldo localnic 27 iulie 2011 at 8:12

As dori ca cei din bresla Gogu si Adrian sa traiasca aici cu povestile carcotase si sa puna pe masa tot din ce traiesc. Poate nu ati vazut cum arata Rosia Montana acum, cine sa repare dezastrul lasat in urma de statul roman ?

E usor sa combini cuvinte ca…….cianura, dezastru, cultura distrusa etc. Nimeni incearca combinatia……saracie, foamete sau dupa inceperea investitiei, mediu mai curat, conservarea culturii, locuri de munca. Norocul localnicilor ca la conducere nu sunt din cei ca Gogu, Adrian si alti carcotasi care nu sunt implicati dar sunt specialisti in domeniu.

alexandru 27 iulie 2011 at 8:42

nu stiu daca acest proiect e unul bun pentru romania sau nu, o singura nedumerire am: cum a ajuns subiect de discutie la sute de km de rosia montana? vad ca decizia apartie budapestei, bucurestiului, proiectul e blamat sau sustinut de nu stiu ce ong-ongeuri de pe nu stiu unde.nu ar trebui sa fie o decizie strict locala?sau macar judeteana?
ps: sunt de acord cu dolfi: dragusin are multe de invatat de la biroul de presa al rmgc.lucra la un alt nivel.intre timp drujbele rad muntii apuseni. viitorul este luminos.. realmente luminos.munrtii apuseni se dezvolta durabil si ecologic.in loc de micoferme, in loc de agricultura ecologica, in loc de turism avem drujbe si tafuri.si nimeni nu vede nimic.

HH 27 iulie 2011 at 11:41

Subiectul Cernobal te intereseaza ?! De ce, esti la 1000 de km distanta ?

alexandru 27 iulie 2011 at 16:29

de acord, am semnalat de mult in postarile mele pe acest forum ca firma concefa a castigat licitatia in luna martie 2011, si abia la sfarsitul lunii iulie a reusit sa inceapa adevaratele lucrari.putina lume stie ca aceasta firma a contractat o gramada de lucrari prin tara( inclusiv podul de la bratul borcea) si acum se chinuie sa duca in paralel o gramada de santiere.transportul in comun trebuie sprijinit indiferent de ce poduri se vor mai repara sau strica in timp.nui se poate corela o bariera cfr cu un semafor de pe un drum national. tehnic este imposibil.sunt de acord ca cetatenii sa isi parcheze masinilie in curti( in apararea mea auto personal nu a stat niciodata pe strada parcata, e tot timpul in curtea personala)dar vin si eu cu o intrebare: cei care vin cu aceste propuneri isi parcheaza tot timpul masinile in curti sau in parcarile special amenajate?nu tin cuursul deloc, remarc ca ursul organizeaza santiere tot cu un an inainte de alegeri, remarc ca parcul curozza a disparut complet, credti-ma ca sunt genul de cetatean anti urs convins….dar remarc ca sunt cam singurul vanator de ursi din padure.inteleg haosul creat, ma intreb daca intra in reparatii si strada cuza ce se intampla in alba iulia….dar ursul e apreciat si votat, si prietenii ursului trag la greu banul european si national prin firme de constructii.si legat de lucrarile de pe parcursul iernii: stimati forumisti concefa nu e o firma care sa tina la termenele de executie, daca se schimba grinzile pe pasarela ma astept sincer la prelungirea termenului de executie.in rest nu am vrut sa fiu cinic, chiar cred ca transportul in comun poate fi o solutie, si mai cred si in modernizarea trasnportului in comun…ca vorbeai de baietii oranj.. si aici sunt tot ei….toate cele bune.

adolf napoleon 27 iulie 2011 at 19:48

si eu am pierdut pe mai multe fronturi!

zuzu 29 iulie 2011 at 9:15

Alexandre, tu esti omul care stie tot aici. Ai trecut in discursul asta de mai sus de la Anaa la Caiafa si nu ai spus nimic decat ca aia din PDL sunt rai. Spune tu drept, tie cine-ti plateste postarile?

alexandru 29 iulie 2011 at 9:38

usl alba

alexandru 29 iulie 2011 at 9:48

postarea mea trebuia sa para la alt articol. m-a depasit tehnica it.

Mihai 27 iulie 2011 at 15:30

Ar trebui sa fie ascultate parerile celor care vor fi direct afectati de acest proiect. in zona aia somajul e de 80%. mi se pare normal ca oamenii sa-si doreasca sa aiba un loc de munca stabil. Altfel, in catvia ani n-o sa mai existe picior de om acolo, o sa plece toti catre zone unde sa poata trai decent

Comentariile sunt oprite