Rămâi conectat

Curier Județean

”Vox populi” funcționează la Ocna Mureș – la groapa de gunoi se vor depozita doar deșeuri de moloz și pământ

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria Ocna Mureș este printre administrațiile locale care ține seama de părerile cetățenilor și recunoaște acest lucru în mod oficial, dovadă fiind declarația primarului Silviu Vințeler din cel mai recent comunicat de presă postat pe site-ul instituției, referitor la depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi a orașului.

Până acum, deşi există mai multe cereri, nu a fost încheiat niciun contract pentru depozitarea deşeurilor din alte localităţi. Se vor accepta doar acele solicitări de depozitare de pământ şi moloz care nouă ne este necesar în cantităţi foarte mari pentru închiderea depozitului şi ecologizarea zonei şi care aduc şi bani bugetului local„, spune primarul orașului Ocna Mureș.

Aceasta este o veste bună pentru localnici, ținând seama de faptul că în Regulamentul de funcţionare a depozitului de deşeuri aprobat în ședința CL din 27 septembrie nu se precizează clar că în cazul deșeurilor provenind din alte localități ar fi vorba numai despre depozitare de moloz.

De altfel acesta a fost și motivul pentru care Asociația Ocnamureșanul a demarat zilele trecute o campanie de strângere de semnături pentru modificarea articolului Hotărârii de Consiliul Local prin care groapa de gunoi a orașului va putea fi utilizată și de operatorii de salubritate din alte localități, campanie la care s-au alăturat până la această dată peste 700 de semnatari, cetățeni ai orașului.

Totodată, în comunicatul primăriei sunt semnalate unele nereguli privind administrarea în legislatura trecută a respectivei gropi de gunoi, prin contracte ”semnate şi puse în practică fără a fi aprobate de Consiliul Local şi fără a exista un regulament de funcţionare al depozitului de deşeuri”, fără a se preciza, însă, dacă au fost sesizate și organele abilitate să verifice și să penalizeze nerespectarea legii.

*Iată, integral, textul acestui comunicat de presă, așa cum a fost postat pe site-ul instituției:

”Prin aprobarea Regulamentului de funcţionare a depozitului de deşeuri nepericuloase a oraşului Ocna Mureş se doreşte intrarea în legalitate a activităţii desfăşurate în acea locaţie, eficientizarea şi ecologizarea activităţii respective, precum şi obţinerea de fonduri pentru închiderea acestui depozit.

Întrucât contractele încheiate de Primărie sunt publice, anexăm alăturat 5 (cinci) contracte încheiate de vechea administraţie pentru depozitarea de gunoaie în depozitul de deşeuri nepericuloase din Ocna Mureş, inclusiv deşeuri de turnare (zgură) de la Aiud. (N.R. este vorba despre contracte încheiate cu administrația locală din Baia de Arieș, cu firma SC Transport Weber din Blaj, cu Consiliul Local Cîmpeni, cu firma SC Minitrans Sebeș și cu SC Euro Banat Eco SRL). Aceste contracte au fost semnate şi puse în practică fără a fi aprobate de Consiliul Local şi fără a exista un regulament de funcţionare al depozitului de deşeuri.

S-a atras atenţia că acele persoane, apropiate fostei administraţii, care contestă vehement acest regulament şi care dezinformează comunitatea prin diferite acţiuni, au de fapt ca scop principal ascunderea unor activităţi de depozitare de gunoaie din mai multe localităţi din judeţ şi distragerea atenţiei publice de la unele contracte semnate de vechea conducere a primăriei. De ce nu au fost la fel de vehemenţi şi la semnarea contractelor prezentate acum?

De asemenea depozitarea deşeurilor din alte localităţi a fost GRATUITĂ, întrucât la niciunul dintre contracte nu s-a încasat niciun ban la bugetul local, deşi unele dintre ele prevăd anumite sume de taxare. Cine a încasat acei bani?

Activitatea de la depozitul de deşeuri nepericuloase a oraşului Ocna Mureş este acum, în baza acelui Regulament, o activitate legală, eficientă economic, cu scopul declarat de a crea locuri de muncă prin organizarea depozitării şi selectarea deşeurilor reciclabile. Aceste acţiuni sunt generatoare de bani la bugetul local şi de asemenea ajută la ecologizarea necesară închiderii gropii de gunoi a oraşului. Banii astfel obţinuţi pot fi folosiţi şi la alte investiţii de interes local, atât de necesare în oraşul Ocna Mureş”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

10-12 mai: Ana Blandiana, Daniel Nazare și Bere Gratis în prima zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului

Bogdan Ilea

Publicat

în

10-12 mai: Ana Blandiana, Daniel Nazare și Bere Gratis în prima zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului La Târgul de cArte Alba Transilvana, organizat în data de 10-12 mai, pe espalanda Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în prima zi urmează să aibă loc mai multe lansări de carte și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea