Rămâi conectat

Actualitate

Voucherele pentru categorii vulnerabile și elevi, majorarea salariului minim și renegocierea PNRR: Declarațiile ministrului Muncii, Marius Budăi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Voucherele pentru categorii vulnerabile și elevi, majorarea salariului minim și renegocierea PNRR: Declarațiile ministrului Muncii, Marius Budăi

Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a discutat despre despre măsurile din pachetul socio-economic pentru categoriile vulnerabile, cum se încasează voucherele și ce alimente pot fi cumpărate, voucherele pentru elevi, dar și majorarea salariului minim, precum și renegocierea PNRR, într-un interviu Digi24.ro

Principalele declarații:

Despre măsurile din pachetul socio-economic. Am spus din prima clipa că nu reprezintă o laudă, nu reprezintă un succes neapărat, dar e ceva care este absolut necesar. Și am putea face un exercițiu de imaginație și să ne închipuim ce s-ar fi întâmplat cu pensionarii cu persoanele vulnerabile dacă nu implementam acel pachet de la începtul anului. Acum suntem, nu neapărat într-o criză economică, dar într-o situație delicată la nivel mondial. Trebuie să reprezinte pentru noi oportunități și să nu reprezinte scuze. Trebuie să reprezinte o prezență de spirti pentru a preveni crize.

– Din tot ceea ce noi vedem, dacă în prima fază am implementat doar un pachet social, acum sunt în faza în care acest pachet să cuprindă și măsuri către economie, către agricultură, către procesarea produselor în România, sunt măsuri pe care le luăm, eu sunt un social democrat convins și cred că cea mai bună măsură socială este crearea sau apărarea unui loc de muncă. Atunci, sunt aceste măsuri pe care le-am luat de la prima zi de criză. Încercă pe cât posibil să fim pro-activi.

Există riscul unei crize economice la nivel mondial, România este parte, economiile sunt interconectate.

-Uitați-vă ce se întâmplă în Ucraina. Avem societăți comerciale care sunt în risc pentru că lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte.

-Trebuie să ne gândim la mediul de afaceri dar și la acele categorii vulnerabile de cetățeni, să nu le lăsăm la marginea societății.

-Am intervenit din prima lună de guvernare. După care am revenit cu măsurile de la 1 aprilie. Putem să discutăm dacă era necesar mai mult, cu siguranță era. De aceea aveți un război al meu de a modifică PNRR.

-Aceste măsuri acum au venit pentru a sprijini cetățenii împotriva acestui val de scumpiri.

Cu siguranță, de la 1 iunie, măsurile pentru categoriile vulnerabile vor intra în vigoare.

-Dacă PSD nu intra la guvernare, aceste măsuri nu ar fi fost implementate.

Cum se încasează voucherele: Am să dau un exemplu. Dacă cineva încasează pensia în data de 10 prin factorul poștal, exact în aceeași zi va încasa și acel voucher. Ele se acordă o dată la două luni. Ne gândim să nu punem inutil părinții și bunicii noștri inutil pe drumuri. Nu trebuie să depună cerere nicăieri, nu trebuie să facă nimic. Am solicitat de la prima implementare a pacehtului social ca cetățenii să nu fie puși pe drumuri.

-Toate măsurile cumulate se adreasează pentru 12 milioane de cetățeni. Am majorat și norma de hrană din spitale, norma pentru copiii din centrele de plasament, pentru familiile monoparentale. Am încercat ca această acoperire de măsuri să vină în sprijinul celor mai vulnerabili.

-Pentru bani au fost discuții cu Comisia Europeană. Prima tură de vouchere o vom da în iunie de la bugetul de stat, urmând să putem recupera acei bani de la Uniunea Europeană.

-Partidele din opoziție, care sunt alea? Partidele care au fost la ministerul Fondurilor Europene și i-au condamnat la sărăcie pe bunicii noștri până în 2070. În opoziție trebuie să faci o opoziție constructivă.

-Uitați-vă la un ministru care a mai fost și în 2016 la fonduri europene și i s-a spus ministrul „zero”. Acum i-aș spune ministrul „-9,4” pentru că a condamnat la sărăcie și viitoarele generații de pensionari. N-am făcut niciodată atac la persoană. Eu cred că trebuie să comentăm faptele noastre.

Ce alimente pot fi cumpărate cu voucherele?  Putem să achiziționăm din orice magazin. Ne-am gândit în primă fază la șase produse de bază: carnea de pui, uleiul, orezul, cartoful, pâinea. Dar până scriem documentul final vom vedea pentru că suntem în dezbateri acum. Mie îmi place să merg în piețe, în magazine să mă întâlnesc cu oameni, și mi-au mai spus să nu limităm la anumite alimente, dar să avem acea structură de bază formată din ulei, orez, carne.

-Pentru magazine, este același traseu ca la tichetele de masă, nu se acordă rest.

-Nu ne lăudăm cu acest pachet de măsuri, doar îl prezentăm public. Cu siguranță, sumele ar fi trebuit să fie sumele mai mari. Nu vrem să dezechilibrăm mai mult economia decât este.

Vouchere pentru elevi: pentru cei care primesc bursă socială sau vin din familii vulnerabile. Decontarea va fi făcută prin școli. Nu vor fi puși pe drumuri. Încercăm să prevenim abandonul școlar. Noi am discutt doar despre elevi, dar voi ridica în coaliție și problema studenților care primesc burse sociale.

Creșterea vuluntară a salariului minim. Am ținut foarte mult și țin la dialogul social. La dialogul cu patronatele, au solicitat această măsura: ca cei care își permit să dea măriri de salarii să o facă și noi statul să nu percepem taxe pe acea majorare în limita a 200 de lei. De când se aplică? Suntem în lucru, noi sperăm cât mai devreme, zile sau săptămâni, nicicum mai târziu de o lună.

De ce nu s-a majorat salariul minim? Suntem într-o situație în care nu trebuie să producem dezechilibre.

Renegocierea PNRR. Eu nu fac altceva decât să mă lupt pentru oameni. Eu voi fi în confilict cu cei care doresc sărăcirea poporului român. Din moment ce Cîțu a semnat acel PNRR cu 9,4% (n.red. procent din PIB pentru pensii), eu zic că și-a dorit sărăcirea poporului român.

-Nu am fost împotriva PNRR ca idee. Am fost împotriva PNRR ca mod de construcție. Nu doar noi PSD, recomandarea Comisiei Europene a fost ca PNRR să fie la nivel național. Este planul tuturor românilor. Sunt cetățeni români și în patronate și în sindicate. Aceste nu au fost invitate la discuții. E normal? Te adresezi cui? Nu poți să faci un plan național fără dialog.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea