Rămâi conectat

Actualitate

Voucherele pentru categorii vulnerabile și elevi, majorarea salariului minim și renegocierea PNRR: Declarațiile ministrului Muncii, Marius Budăi

Publicat

în

Voucherele pentru categorii vulnerabile și elevi, majorarea salariului minim și renegocierea PNRR: Declarațiile ministrului Muncii, Marius Budăi

Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a discutat despre despre măsurile din pachetul socio-economic pentru categoriile vulnerabile, cum se încasează voucherele și ce alimente pot fi cumpărate, voucherele pentru elevi, dar și majorarea salariului minim, precum și renegocierea PNRR, într-un interviu Digi24.ro

Principalele declarații:

Elit - Gustul Desăvârșit

Despre măsurile din pachetul socio-economic. Am spus din prima clipa că nu reprezintă o laudă, nu reprezintă un succes neapărat, dar e ceva care este absolut necesar. Și am putea face un exercițiu de imaginație și să ne închipuim ce s-ar fi întâmplat cu pensionarii cu persoanele vulnerabile dacă nu implementam acel pachet de la începtul anului. Acum suntem, nu neapărat într-o criză economică, dar într-o situație delicată la nivel mondial. Trebuie să reprezinte pentru noi oportunități și să nu reprezinte scuze. Trebuie să reprezinte o prezență de spirti pentru a preveni crize.

– Din tot ceea ce noi vedem, dacă în prima fază am implementat doar un pachet social, acum sunt în faza în care acest pachet să cuprindă și măsuri către economie, către agricultură, către procesarea produselor în România, sunt măsuri pe care le luăm, eu sunt un social democrat convins și cred că cea mai bună măsură socială este crearea sau apărarea unui loc de muncă. Atunci, sunt aceste măsuri pe care le-am luat de la prima zi de criză. Încercă pe cât posibil să fim pro-activi.

Există riscul unei crize economice la nivel mondial, România este parte, economiile sunt interconectate.

-Uitați-vă ce se întâmplă în Ucraina. Avem societăți comerciale care sunt în risc pentru că lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte.

-Trebuie să ne gândim la mediul de afaceri dar și la acele categorii vulnerabile de cetățeni, să nu le lăsăm la marginea societății.

-Am intervenit din prima lună de guvernare. După care am revenit cu măsurile de la 1 aprilie. Putem să discutăm dacă era necesar mai mult, cu siguranță era. De aceea aveți un război al meu de a modifică PNRR.

-Aceste măsuri acum au venit pentru a sprijini cetățenii împotriva acestui val de scumpiri.

Cu siguranță, de la 1 iunie, măsurile pentru categoriile vulnerabile vor intra în vigoare.

-Dacă PSD nu intra la guvernare, aceste măsuri nu ar fi fost implementate.

Cum se încasează voucherele: Am să dau un exemplu. Dacă cineva încasează pensia în data de 10 prin factorul poștal, exact în aceeași zi va încasa și acel voucher. Ele se acordă o dată la două luni. Ne gândim să nu punem inutil părinții și bunicii noștri inutil pe drumuri. Nu trebuie să depună cerere nicăieri, nu trebuie să facă nimic. Am solicitat de la prima implementare a pacehtului social ca cetățenii să nu fie puși pe drumuri.

-Toate măsurile cumulate se adreasează pentru 12 milioane de cetățeni. Am majorat și norma de hrană din spitale, norma pentru copiii din centrele de plasament, pentru familiile monoparentale. Am încercat ca această acoperire de măsuri să vină în sprijinul celor mai vulnerabili.

-Pentru bani au fost discuții cu Comisia Europeană. Prima tură de vouchere o vom da în iunie de la bugetul de stat, urmând să putem recupera acei bani de la Uniunea Europeană.

-Partidele din opoziție, care sunt alea? Partidele care au fost la ministerul Fondurilor Europene și i-au condamnat la sărăcie pe bunicii noștri până în 2070. În opoziție trebuie să faci o opoziție constructivă.

-Uitați-vă la un ministru care a mai fost și în 2016 la fonduri europene și i s-a spus ministrul „zero”. Acum i-aș spune ministrul „-9,4” pentru că a condamnat la sărăcie și viitoarele generații de pensionari. N-am făcut niciodată atac la persoană. Eu cred că trebuie să comentăm faptele noastre.

Ce alimente pot fi cumpărate cu voucherele?  Putem să achiziționăm din orice magazin. Ne-am gândit în primă fază la șase produse de bază: carnea de pui, uleiul, orezul, cartoful, pâinea. Dar până scriem documentul final vom vedea pentru că suntem în dezbateri acum. Mie îmi place să merg în piețe, în magazine să mă întâlnesc cu oameni, și mi-au mai spus să nu limităm la anumite alimente, dar să avem acea structură de bază formată din ulei, orez, carne.

-Pentru magazine, este același traseu ca la tichetele de masă, nu se acordă rest.

-Nu ne lăudăm cu acest pachet de măsuri, doar îl prezentăm public. Cu siguranță, sumele ar fi trebuit să fie sumele mai mari. Nu vrem să dezechilibrăm mai mult economia decât este.

Vouchere pentru elevi: pentru cei care primesc bursă socială sau vin din familii vulnerabile. Decontarea va fi făcută prin școli. Nu vor fi puși pe drumuri. Încercăm să prevenim abandonul școlar. Noi am discutt doar despre elevi, dar voi ridica în coaliție și problema studenților care primesc burse sociale.

Creșterea vuluntară a salariului minim. Am ținut foarte mult și țin la dialogul social. La dialogul cu patronatele, au solicitat această măsura: ca cei care își permit să dea măriri de salarii să o facă și noi statul să nu percepem taxe pe acea majorare în limita a 200 de lei. De când se aplică? Suntem în lucru, noi sperăm cât mai devreme, zile sau săptămâni, nicicum mai târziu de o lună.

De ce nu s-a majorat salariul minim? Suntem într-o situație în care nu trebuie să producem dezechilibre.

Renegocierea PNRR. Eu nu fac altceva decât să mă lupt pentru oameni. Eu voi fi în confilict cu cei care doresc sărăcirea poporului român. Din moment ce Cîțu a semnat acel PNRR cu 9,4% (n.red. procent din PIB pentru pensii), eu zic că și-a dorit sărăcirea poporului român.

-Nu am fost împotriva PNRR ca idee. Am fost împotriva PNRR ca mod de construcție. Nu doar noi PSD, recomandarea Comisiei Europene a fost ca PNRR să fie la nivel național. Este planul tuturor românilor. Sunt cetățeni români și în patronate și în sindicate. Aceste nu au fost invitate la discuții. E normal? Te adresezi cui? Nu poți să faci un plan național fără dialog.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Pâinea ar putea ajunge să coste chiar mai mult de şase lei. Bogdan Hossu: Puterea de cumpărare a cetăţeanului a scăzut cu 30%

Publicat

în

Pâinea ar putea ajunge să coste chiar mai mult de şase lei. Bogdan Hossu: Puterea de cumpărare a cetăţeanului a scăzut cu 30%

Din cauza scumpirilor în lanţ, pâinea ar putea ajunge să coste chiar mai mult de şase lei, a declarat în cursul zilei de joi, sindicalistul Bogdan Hossu, într-un interviu acordat DC News.

„Creșterea prețului grâului de două sau de trei ori va face ca pâinea românului să crească, probabil, la patru lei, şase lei sau chiar mai mult, ceea ce ne va face să scădem cantitatea de pâine achiziționată. Acest lucru nu înseamnă că producătorii de grâne nu vor avea cui să vândă.

Nu vor avea cui să vândă în România, dar în momentul respectiv vor avea oferte multe mai bănoase și mai atractive de vânzare către exterior. Iar noi, spre deosebire de alte țări din estul Europei, nu am luat măsuri preventive de siguranță. În agricultură există un ciclu, care este, de obicei, cam de un an. De aceea a fost și această explozie de inflație pe care am resimțit-o la produsele alimentare, pentru că țăranii, ca și producătorii, au văzut că politica Guvernului este de a menține prețul ridicat la gaz, energie electrică, și au zis, bun, și primăvara viitoare de unde o să am resurse să pornesc un alt ciclu agricol, o altă producție? Deci trebuie să pun deoparte bani de astăzi ca să am cu ce să cumpăr sămânța, îngrășămintele, să fac operațiile agricole pentru anul viitor”, a declarat Bogdan Hossu.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Lumea începe să reducă volumul de produse pe care le achiziţionează. Iar ideea că să mergem mâncaţi la cumpărături (n.r. – trimitere la declaraţia făcută, recent, de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu) ca să nu cumpărăm suplimentar nu este cea mai fericită.

În fapt, puterea de cumpărare a cetăţeanului a scăzut cu 30%; coşul minim pentru un trai decent pentru luna martie, conform datelor furnizate de INS – şi încă nu are tot impactul legat de creşteri, pentru că facturile vin cu întârziere – arată că un coş minim pentru un trai decent pentru o persoană ar trebui să fie 2.848 de lei net, ceea ce ar conduce la un salariu minim brut de 4.600 de lei. Faţă de 2.550 lei cât este în prezent, diferenţa este substanţială. Faţă de o pensie minimă de 1.000 de lei, diferenţa este extraordinar de mare şi arată că de fapt pensia minimă socială acoperă puţin mai mult decât o treime din cantitatea de bani necesară pentru un trai decent.

Iar în structura unui pensionar evident că există o repartizare a tipurilor de produse, mai puţine cheltuieli pe îmbrăcăminte, dar costurile cele mai mari sunt pe întreţinere şi medicamente”, a explicat, la emisiunea „Ce se întâmplă?” realizată de Răzvan Dumitrescu la DC News, Bogdan Hossu.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Zăpadă de peste 5 metri, pe Transfăgărășan, la mijloc de mai. Când se estimează redeschiderea circulației

Publicat

în

VIDEO| Zăpadă de peste 5 metri, pe Transfăgărășan, la mijloc de mai. Când se estimează redeschiderea circulației

Deși ne apropiem de vara calendaristică, DN7C, Transfăgărășan, ne oferă încă imagini de iarnă. Joi, 19 mai, drumarii au continuat intervenţia pentru deszăpezirea spectaculosului drum, deşi în unele zone grosimea stratului de zăpadă depăşeşte chiar cinci metri.

Potrivit reprezentanților DRDP Brașov, se speră într-o redeschidere a circulației mai rapidă decât termenul de 1 iulie.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Angajații noștri de la Districtul Bâlea lucrează intens la curățarea zăpezii acumulate peste iarnă pe versantul nordic al drumului. Acum se lucrează într-o zonă în care stratul de #zăpadă depășește 5 metri grosime.

Cu toate acestea, dacă și vremea va ține cu noi, suntem încrezători că vom putea să deschidem șoseaua pentru circulația publică înainte de termenul obișnuit de 1 iulie”, au scris pe facebook ce de la DRDP Brașov.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noi prevederi pentru protecția animalelor: Sancțiuni mai aspre pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violență

Publicat

în

Noi prevederi pentru protecția animalelor: Sancțiuni mai aspre pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violență

Astăzi, 19 mai 2022, intră în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora.

La data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prevederile Legii 205/2004 urmăresc asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii în sarcina deţinătorilor de animale. Acestora din urmă le-au fost instituite responsabilităţi privind întreţinerea şi supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzând orice act de cruzime şi violenţă.

Odată cu operaționalizarea structurilor de protecția animalelor, numărul de situații sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv față de acestea, s-a menținut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva animalelor.

Astfel, conform noilor prevederi, se dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.

Potrivit noului text de lege:

Se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

De asemenea, se pedepdește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.

Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora.

Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor.

Totodată, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.

Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Majorarea limitelor speciale este necesară, întrucât acesta creează premisele responsabilizării cetăţenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioară a pericolului social.

De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Din punct de vedere social, rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o faptă de natură penală.

Dacă în vechea formă a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contravenționale erau cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei, de acum înainte, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei, în cazul constatării următoarelor fapte:

– nerespectarea obligației deținătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire, atenție și asistență medicală;

-folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;

-abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;

-administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;

-folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.

Poliția Română recomandă deținătorilor de animale respectarea normelor privitoare la bunăstarea și protecția animalelor, pentru a nu fi sub incidența noilor prevederi legale, care intră în vigoare astăzi, 19 mai 2022.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare