Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Vouchere de până la 23.000 de lei pentru persoanele cu handicap din Alba pentru achiziționarea de tehnologii și dispozitive asistive: Mai 2023, ultima lună când se mai pot depune cereri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vouchere de până la 23.000 de lei pentru persoanele cu handicap din Alba pentru achiziționarea de tehnologii și dispozitive asistive: Mai 2023, ultima lună când se mai pot depune cereri

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba informează, persoanele adulte cu certificat de încadrare în grad de handicap de pe raza administrativ-teritorială a județului Alba, că proiectului: ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, prin care se acordă vouchere pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces, se apropie de final, luna mai 2023 fiind ultima lună când se mai pot depune cereri pentru acordarea acestor vouchere.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

INSTRUCȚIUNEA, Nr. 1 a președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, cu privire la acordarea, exclusiv în cadrul proiectului ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, a subvențiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități în accesarea și utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate reglementate prin Ordinul ministrului muncii și justiției sociale, al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 721/481/310/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 341/24.IV.2023, prevede:

”Art. 1.- (1) În vederea respectării prevederilor Contractului de finanţare nr. POCU/605/3/1/130164, precum şi în vederea respectării prevederilor legale aplicabile în cadrul proiectului „Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, cod SMIS130164, voucherele se emit până cel târziu la data de 30 iunie 2023.
(2) Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului transmit către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, denumită în continuare Autoritate, solicitările privind emiterea voucherelor, împreună cu dosarul în original, până la data de 31 mai 2023.
(3) Pentru solicitările de vouchere transmise către Autoritate după data menţionată la alin. (2) nu se emit vouchere.
Art. 2. – Voucherul eliberat persoanei cu dizabilităţi poate fi utilizat de către aceasta în perioada de valabilitate, dar nu mai târziu de 31 august 2023. ”

Reamintim că:

-Beneficiarii de vouchere pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces sunt persoanele adulte cu dizabilități, care cumulează, conform reglementărilor, următoarele condiții:

• Au cetățenie română și locuiesc în România;
• Au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap;
• Sunt șomeri, persoane inactive și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă;
• Sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 ani și până la împlinirea condițiilor de pensionare;
• Tinerii peste 18 ani care nu au împlinit vârsta de 30 de ani pot beneficia de voucher doar dacă urmează o activitate de formare profesională sau se află in sistemul de educație (tineri nonNEETs).

-Pentru a beneficia de vouchere, persoanele adulte cu dizabilități din județul Alba care îndeplinesc condițiile precizate mai sus, vor depune, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba din Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 68, camera 5 sau 6, următoarele documente:

• Cererea – tip pentru acordarea voucherului;
• Copie BI/CI;
• Copie după Certificatul de încadrare în grad de handicap și Anexa acestuia;
• Recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces;
• Copie a Acordului privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă acordate de către AJOFM Alba în condițiile legii, stabilite în funcție de nevoile individuale, însoțit de Planul individual ce se constituie în anexa care face parte integrantă din acesta;
• Angajamentul, referitor la obligația de a nu înstrăina produsul achiziţionat în baza voucherului, întocmit în 3 exemplare, de a depune toate eforturile pentru a se angaja și de a transmite autorității chestionarul de evaluare a satisfacției;
• După caz, copie după ofertă de muncă acceptată sau informare în vederea angajării sau contract individual de muncă încheiat după participarea persoanei cu dizabilități la măsuri pentru stimularea ocupării forței de muncă acordate de către AJOFM Alba (constituie prioritate la acordarea voucherului).

-DGASPC Alba transmite către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, cererile centralizate privind eliberarea voucherelor. ANPDPD emite și transmite DGASPC Alba voucherele nominale tipărite cu valoarea maximă de 23.000 lei, iar persoanele cu dizabilități – titulari ai voucherului, vor fi anunțate să se prezinte la sediul DGASPC Alba pentru ridicarea acestuia.

-Voucherele au o valoare maximă de 23.000 lei și sunt acordate în cadrul proiectului: ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, implementat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, (ANPDPD), în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman (POCU) – axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți și în colaborare cu direcțiile generale de asistență și protecția copilului din țară.

-Prin tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces se înţelege orice produs de asistare, inclusiv dispozitive, echipamente, instrumente şi software, utilizat de către sau pentru persoanele cu dizabilităţi pentru: participare; protecţie, suport, training, măsurarea sau înlocuirea funcţiilor sau structurilor corpului şi a unor activităţi; prevenirea deficienţelor, limitărilor de activitate şi restricţiilor de participare. Astfel, printre altele, pot fi achiziționate cititoare și bastoane inteligente pentru nevăzători, tehnologii asistive pentru persoane cu mobilitate redusă: proteze pentru membrele superioare și inferioare, fotolii rulante, elevatoare, proteze audio, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen, precum și instrumente manipulatoare robotizate.

După ridicarea voucherului, persoana cu dizabilități se prezintă la unul dintre furnizorii/producătorii de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces prevăzuţi în Lista furnizorilor/producătorilor de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces disponibilă pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, www.anpd.gov.ro, alege și primește un produs din Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare.

Mai multe detalii pot fi accesate pe site-ul ANPDPD (www.anpd.gov.ro) sau pe site-ul ANOFM (www.anofm.ro).

Informații suplimentare pot fi obținute la sediul DGASPC Alba, Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 68 sau la numărul de telefon: 0258 – 818 266, int. 111 sau 122, de luni până vineri, între orele 8,00 – 16,00.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

MESAJE de PAŞTE 2024 haioase. Cele mai amuzante și „funny” urări de trimis prietenilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE DE PASTE HAIOASE • MESAJE de PASTE 2024 amuzante. SMS-uri haioase de Sfintele Paşti • URARI și FELICITARI de PASTE hazlii Ai un prieten cu simţul umorului dezvoltat? Dacă da,  atunci nu ezita să-i trimiţi un mesaj funny în perioada sărbătorilor pascale.  Cu siguranţă îi vei aduce zâmbetul pe buze. Iată câteva exemple de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea