Volumul de lemn care se taie neautorizat din pădurile statului este între 40.000-50.000 mc/an

Volumul de lemn care se taie neautorizat din pădurile statului este între 40.000-50.000 mc/an

Volumul de lemn care se taie ilegal din pădurile de stat administrate de Romsilva se ridică la cel mult 50.000 de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă 0,01 metri cubi pe hectar sau un fag cu un diametru de 8 centimetri, susţine directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, citat de Agerpres. „Au existat în spaţiul public anumite informaţii despre tăieri ilegale.

Există şi în Germania tăieri ilegale, numai că ei le numesc tăieri neautorizate. Este o nuanţă. Volumul care se taie neautorizat din pădurile administrate de Romsilva este undeva între 40.000 şi 50.000 de metri cubi pe an, asta înseamnă un volum de 0,01 metri cubi pe pe hectar pe an, înseamnă un fag sau un molid cu diametrul de 8 centimetri.

ELIT

Credeţi că a tăia, a recolta neautorizat, un par la hectar este un pericol? Eu vă spun că nu”, a declarat şeful Romsilva, într-o dezbatere în care a prezentat oferta pentru 2020. Acesta susţine că societatea românească s-a schimbat „enorm de mult”, pentru că nu mai sunt presiuni antropice asupra pădurilor decât în anumite zone, cele în care sunt comunităţi de romi încă neintegrate. „Cu tot efortul făcut de societatea românească nu s-a reuşit, nu s-a găsit calea de a rezolva această problemă, deşi le oferim şi noi variante de a veni la muncă, de a fi plătiţi ca zilieri, ca sezonieri, dar comunitatea continuă să aibă probleme de integrare. Dar să ştiţi ca se poate rezolva problema cu ei.

Eu am declarat toleranţă zero pentru toate acestea şi, unde se întâmplă asemenea lucruri, aveţi curajul să asumaţi responsabilitatea sesizărilor. (…) Desigur, pericol în pădure există permanent, păzirea lor este necesară, gospodărirea lor este necesară, protejarea lor este necesară, dar asta e meseria unui corp de 16.500 de silvicultori care îşi fac datoria în cea mai mare parte. Nu neg că mai sunt colegi care uneori greşesc şi, din neatenţie, comit erori, dar ştiu să le separ. Acolo unde voi constata intenţie sau alte atitudini voi lua măsuri”, a avertizat Mihăilescu. Din cele 6,5 milioane de hectare de pădure câte există în evidenţa fondului forestier naţional în România, 3,113 milioane hectare se află în proprietatea publică a statului, fiind administrate de Romsilva.

Activiştii de mediu din cadrul organizaţiilor Greenpeace România, DeClic şi Agent Green au anunţat la începutul lunii octombrie organizarea Marşului pentru Păduri, în data de 3 noiembrie, pentru a atrage atenţia asupra distrugerii pădurilor din România, dar şi pentru a cere demisia ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Pe lista revendicărilor solicitate de protestatari se află: monitorizarea prin satelit a pădurilor României, registrul electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite de lemn. De asemenea, în viziunea activiştilor de mediu, automatizarea controlului silvic poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi ar destructura reţele infracţionale care s-au infiltrat adânc în societatea românească.

Potrivit Greenpeace România, un studiu recent arată că România încă mai deţine 526.000 de hectare de păduri potenţial primare şi seculare. La finele lunii septembrie, Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) preciza, într-un comunicat de presă, că echipamentele noului Sistem Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase – SUMAL au fost achiziţionate şi sunt în curs de instalare şi configurare, lansarea versiunii complete fiind preconizată pentru data de 30 iunie 2020.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Paduraru 22 octombrie 2019 at 8:27

De fapt NU EXISTA un control riguros pe sosele, al camioanelor care transporta masa lemnoasa. Unii se furiseaza zi de zi si mai ales noaptea, pe stradute laterale cu de ex str Mircea cel Mare din Sebes, evitind zone cat de cat controlate.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...