Rămâi conectat

Ştirea zilei

UPDATE: Vizita comisiei parlamentare speciale la Roșia Montană a început. La Albac și Câmpeni sunt programate proteste

Bogdan Presecan

Publicat

în

Cei 12 parlamentari ce formează Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului care analizează proiectul de lege privind investiţia de la Roşia Montană, vizitează astăzi comuna minieră din Munţii Apuseni.

Deși nu era cuprinsă în program, membrii comisiei însoțiți de prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer, au făcut o scurtă vizită în cartierul de case “Recea” din Alba Iulia. Aici au fost strămutate peste 100 de familii din Roșia care au fost de acord să își vândă proprietățile din zona perimetrului proiectului, companiei româno-canadiene RMGC.

Politicienii sunt așteptați la Primăria din Roșia Montană, după care urmează deplasarea în teren – vizita perimetrului minier Roşia Montană.

Membrii comisiei vor fi întâmpinați cu proteste în Munții Apuseni. Astăzi la Câmpeni (ora 17.00) și Albac (ora 13.00) sunt programate manifestări de protest împotriva legii și a exploatării cu cianuri la Roşia Montană.

Deși la ora 17.00 este programată o întâlnire cu Asociația Alburnus Maior, un simbol al luptei împotriva acestei exploatări cu cianuri, liderii ONG-ului au anunțat că nu vor participa la acest „simulacru de dezbatere”, pentru că „parlamentarii comisiei nu urmăresc decât interesele RMGC”.

UPDATE ora 12.00:

În comuna Roșia Montană au ajuns 13 din cei 19 membrii ai comisiei, însoțiți de prefectul județului Alba Gheorghe Feneșer și subprefectul Cornel Murg. Acestora li s-a alăturat și deputatul Remus Cernea, care a declarat că a venit în Munții Apuseni să asculte toate părțile. Și pe cei de la Roșia Montană, dar și pe localnicii din Câmpeni și Abrud.

Însoțiți de  reprezentanții RMGC, aceștia s-au deplasat la stația pilot de epurare a apelor acide. Potrivit societății româno-canadiene, realizarea acestei investiții a costat compania 3 milioane de dolari, iar de la amenajarea ei au fost efectuate teste pe diferite categorii de ape. Oficialii RMGC  au prezentat mai multe tehnologii de epurare a apelor de mină și au declarat că stația de epurare va fi donată statului român, odată cu demararea proiectului de exploatare minieră.

Vizita a continuat cu o deplasare la Tăul Găuri, o zonă protejată care se întinde pe o suprafață de 4 hectare. Oficialii s-au oprit și la una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din perimetrul proiectului de exploatare, un monument funerar circular care datează din perioada romană. Potrivit reprezentanților RMGC, anual, circa 500 de turiști vizitează acest obiectiv din Roșia Montană.

A urmat o scurtă vizită a zonei protejate Carpeni, după care membrii comisiei s-au reunit la primăria din localitate, de unde vor merge să vadă cariera “Cetate” , iar apoi vor coborâ în galeria minieră Cătălina Monulești, unde au stat blocați timp de 5 zile, în semn de protest, 33 de mineri ai RMGC din Roșia Montană.

Deputatul Remus Cernea a refuzat să se îmbrace cu echipamentul de protecție pus la dispoziție de compania RMGC, riscând astfel să i se interzică accesul în zona perimetrului de exploatare – cariera “Cetate” și galeria Cătălina Monulești.

UPDATE 2: Câteva sute de oameni protestează la Roșia Montană pentru continuarea investiției și demararea proiectului minier. Aproximativ 200 de persoane se află în Gura Roșiei, iar alți circa 300 în piața din centrul comunei.

În același timp alți 300 de localnici din zona Apusenilor manifestează la Albac (FOTO) împotriva proiectului de lege și a începerii exploatării aurifere pe bază de cianuri.

Programul oficial al vizitei:

8.30 – 9.00 – sosire Roșia Montană – întâlnire la Primăria Roșia Montană

9.00 – 15.00 – deplasare în teren – vizita perimetrului minier Roșia Montană (stația pilot de tratare a apelor acide, zona protejată Tău Găuri – amenajare pentru vizitare turistică, zona protejată Carpeni – amenajare pentru vizitare turistică, cariera Cetate, cariera Cârnic (cariera Orlea, cariera Jig, prezentare amplasament iaz de decantare și a amplasamentului uzinei, zona protejată Biserica Greco-Catolică, primăria actuală și Orlea – imagine generală), Cârnic, Piatra Orbului (zona protejată), Piatra Despicată – imagine generală asupra sitului, tăurile protejate din centrul istoric, zona protejată centrul istoric – 317 case incluse în planul de reabilitare, obiective restaurate, vizită în subteran complexul de galerii Cătălina Monulești, vizită casa restaurată – depozit arheologic și șantier restaurare casa 392, vizitarea Muzeului Mineritului – punct central al viitorului Complex Muzeistic). În același interval orar, sunt prevăzute și alte obiective posibil de vizitat: Amplasament de relocare – Recea, iazuri de decantare cianurație – Baia de Arieș, iazuri de flotație Valea Seliștei și Gura Roșiei.

15.00 – 16.00 – Sindicatul Viitorul Mineritului și ONG-uri locale pro minerit și locuri de muncă – Cămin Cultural

16.00 -17.00 – întâlnire cu autoritățile locale și regionale – Primăria veche

17.00 – 18.00 – întâlnire ALBURNUS MAIOR – Cămin Cultural

18.00 – 20.00 – întalnire cu Fundația PRO MUNȚII APUSENI, alte asociații și fundații din orașul Câmpeni.

Rămâneți pe ziarulunirea.ro! Vom reveni cu detalii despre vizita comisiei în Apuseni


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea